Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωρίς υπολογιστή και βιβλία δίπλα σας πόσο Μηχανικοί αισθάνεστε;


Leonardo

Recommended Posts

Θα το κάνω εγώ πιο απλό το ερώτημα.

Πολιτικοί μηχανικοί.

Χωρίς στατικό πρόγραμμα , πόσοι είναι σε θέση να κάνουν στατικές μελέτες.

Τοπογράφοι.

Χωρίς ηλεκτρονικό total station , πόσοι είναι σε θέση να κάνουν μία αποτύπωση.

Πλέον με τα προγραμματάκια που υπάρχουν , κανένας δεν χρησιμοποιεί τους τύπους της γεωδαισίας

Κτλ...

Πλέον λειτουργούμε διαφορετικά σε σχέση με μηχανικούς παλαιότερων δεκαετιών , αλλά αν έχεις τα βιβλία , το τυπολόγιο κτλ.. μπορείς πάλι να κάνεις τη δουλειά σου.

Και πιστεύω ότι αν το κάναμε θα είχαμε και καλύτερη αίσθηση του τι κάνουμε γιατί με τα software πολλές φορές φτάνουμε στο σημείο απλά να εισάγουμε δεδομένα χωρίς να έχουμε την άμεση εποπτεία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μηχανικός χωρις βιβλιοθήκη δεν υπάρχει... Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα.

Όσον αφορά τα λογισμικά, βοηθούν όσον αφορα στην ταχύτητα σύνταξης της μελέτης... Αν δεν μπορούσα να υπολογίσω και ένα δίκτυο με το χέρι, καλύτερα να το έκλεινα το γραφειάκι.

Link to comment
Share on other sites

Από ειδικότητα σε ειδικότητα αλλάζουν τα δεδομένα.

Νομίζω το ερώτημα απευθύνεται κυρίως σε πολιτικούς μηχανικούς γιατί η στατική επίλυση είναι πιο περίπλοκη και δε νομίζω σήμερα κανένας να κάνει επίλυση με το χέρι.

Το πρόβλημα απλοποιείται , κάνοντας παραδοχές και αναλύοντας το τριδιάστατο μοντέλο σε διδιάστατο ή π.χ. χρησιμοποιώντας την απλοποιημένη φασματική (ψευδοστατική) μέθοδο έναντι της δυναμικής.

Για τα περισσότερα μηχανολογικά μπορείς να κάνεις την επίλυση σε exceλάκια.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να το κατέχει κανείς όταν δεν εχει αυτά τα μέσα,

δλδ όχι μόνο να εχει τις βασικές θεωρητικές γνώσεις, αλλά να κόβει και το μυαλό του...

 

σπίτια, σιδηροδρομοι, αυτοκίνητα υπήρχαν και πριν τους υπολογιστες, και ισως οταν τα βιβλια ηταν πανακριβα εως σπανια.οπότε προφανώς κάποιος είναι μηχανικός χωρίς να διαθέτει τα μέσα που ανέφερες...Αυτό που πρόσφεραν οι υπολογιστές ήταν η ταχύτητα, και η ακρίβεια. το σημαντικό είναι να πεις πόσοι είναι αυτοί στην εποχή μας.

 

από ότι έχω καταλάβει οι "παλιοί" μηχανικοί πολλα χρονια πριν 40-50 και παραπανω μαλλον ηταν ολοι!

ανάμεσα στους "νέους" είναι ελάχιστοι αυτοί και γιαυτό φταίει η μόρφωση και η παιδεία με τη μορφή που έχει από το δημοτικό.. δλδ ακόμα και κάποιος να ηταν ικανός μαλλον ο τροπος που αποκταει γνωσεις απο οταν ειναι παιδι μεχρι τωρα ειναι λαθος..

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω το ερώτημα απευθύνεται κυρίως σε πολιτικούς μηχανικούς γιατί η στατική επίλυση είναι πιο περίπλοκη και δε νομίζω σήμερα κανένας να κάνει επίλυση με το χέρι.

 

Το ερώτημα απευθύνεται προς όλες τις ειδικότητες! Απλά ο πολιτικός μηχανικός μάλλον πως τραβάει το μεγαλύτερο ζόρι καθώς η θεωρία βαριά (πολύ μάλλον) και το λάθος μπορεί να στοιχίσει ζωές - και οι Η/Μ βέβαια έχουν αντίστοιχη ευθύνη. Αλλά και ο αρχιτέκτωνας, χωρίς τη στήριξη των άλλων ειδικοτήτων χρειάζεται και αυτός να έχει πολύπλευρη γνώση (άποψή μου) αν θέλει να συνθέσει από την αρχή ένα σωστό δημιούργημα!

 

Και δεν αναφέρομαι μόνο στον υπολογιστή - ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο το τεχνικό λογισμικό αλλά και η πληροφορία π.χ. ένα database ή forum! Αναφέρομαι και στη βιβλιοθήκη του Μηχανικού, όπως αναφέρει παραπάνω ο marko, αλλά και τους κανονισμούς/κώδικες! Δεν μπορεί να τα θυμάται όλα κανείς! Να θυμάται μόνο ότι κάτι υπάρχει και πού στη βιβλιοθήκη του θα το βρεί, γίνεται! Δυστυχώς ο μηχανικός θα είναι πάντα αιχμάλωτός του πλούτου της... και σε ένα ταξίδι π.χ. δεν μπορεί να την κουβαλάει μαζί!

 

Δε λέω ότι δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς υπολογιστή και βιβλία, απλά θα πάρει πάρα πολύ χρόνο ή οι επιλογές μου δε θα είναι οικονομικές - και σίγουρα δε θα κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ! Ελπίζω με την εμπειρία να αλλάξω άποψη...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω διαφορετική άποψη πάντως, σίγουρα χρειάζεσαι τα "εργαλεία" για να παρουσιάσεις μια ολοκληρωμένη δουλειά, όμως : η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων σωστά και γρήγορα, οι βασικές παράμετροι της δουλειάς σου και κυρίως η αίσθηση των μεγεθών σε ότι υπολογίζεις έστω και σε τάξη μεγέθους είναι αυτά που σε κάνουν μηχανικό.

Αλλιώς κάποια στιγμή το pc βγάζει ότι θέλει και 1) Δεν το παίρνεις χαμπάρι ή 2) Το θεωρείς σωστό αν και είναι 2πλάσιο μέγεθος από αυτό που θα έπρεπε....

 

Δε δαιμονοποιώ την τεχνολογία, είναι βασικότατο και αναπόσπαστο εργαλείο της δουλειάς μου, προσπαθώ όμως ( το πόσο το καταφέρνω συζητιέται) να την ελέγχω και να την κατευθύνω εγώ και όχι αυτή εμένα.

Link to comment
Share on other sites

Με κίνδυνο να είμαι εκτός θέματος, να κάνω ένα σχόλιο σε αυτό που είπε ο Vlad, ότι δηλαδή Αυτό που πρόσφεραν οι υπολογιστές ήταν η ταχύτητα, και η ακρίβεια.

 

Δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί για την ταχύτητα. Διαφωνώ όμως για την ακρίβεια.

Εκτιμω όμως ότι δεν δίνουν ακριβέστερα αποτελέσματα. Οχι ακριβέστερα από αυτά που θα έδινε η αντίστοιχη μέθοδος εάν γινόνταν με το χέρι, ή με χρήση διαγραμμάτων ή για τους πολύ παλαιότερους με τον λογαριθμικό κανόνα. Για να μην πω ότι πολλές φορές, λόγω λάθους προγραμματισμού ή λόγω λάθους στην εφαρμογή (από τον χειριστή-μηχανικό) του προγράμματος, οι υπολογιστές δίνουν αποτελέσματα (που χωρίς να είναι αριθμητικώς λάθος), ερμηνεύονται με λάθος τρόπο από τον μηχανικό. Εξάλλου αν δεν κάνω λάθος, τις περισσότερες φορές η κλιμάκωση στην επιλογή διαφόρων κατασκευαστικών στοιχείων δεν απαιτεί ακρίβεια μεγαλύτερη από 3 σημαντικά ψηφία (δηλαδή μεταξύ του 1/100 και 1/1000 )

Τέλος υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που όντως οι υπολογιστές κάνουν φαινομενικώς τουλάχιστον, λάθη (βλέπε μηνύματα #58 και #59 )

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι τον μηχανικό τον κάνει η γνώση, η εμπειρία και η διαίσθηση(Διαχείριση της εμπειρίας) που του επιτρέπουν να προτείνει επιστημονικές λύσεις σε τεχνικά προβλήματα. Η διαφορά του μηχανικού από τον εμπειροτέχνη είναι ότι ο μηχανικός μπορεί να υποστηρίξει επιστημονικά τις λύσεις που προτείνει.

Επομένως με υπολογιστή ή χωρίς ο μηχανικός αισθάνεται πάντα μηχανικός.

Υ.Γ. θα ήθελα να τονίσω ότι το ερώτημα είναι πόσο μηχανικοί αισθανόμαστε χωρίς υπολογιστή και όχι αν μπορούμε να κάνουμε μελέτες χωρίς υπολογιστή.

Link to comment
Share on other sites

Δεκτή η επισύμανση σου COSTASV...

 

το σχολίασα με την εντύπωση ότι όταν οι υπολογισμοί γίνονταν στο χέρι από εναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων για τη κατασκευή κάποιου μεγάλου έργου..χωρίς καν ύπαρξη υπολογιστή χειρός, ήταν πιο πιθανό(μάλλον) κάποιο λάθος που να οφειλόταν σε ανθρώπινη απροσεξία(πχ λόγω κούρασης) Ίσως η λέξη ακρίβεια να μην ηταν απολύτως σωστή..Μιλούσα κυρίως για τη πιθανότητα αριθμητικού λάθους.

Link to comment
Share on other sites

Kαι ακριβειας.εστω πχ οτι θελουμε τις συντεταγμενες ενος σημειου.απο ενα αναλογικο σχεδιο η ακριβεια θα ειναι πολυ μικροτερη απο οτι σε ενα ψηφιακο αρχειο υπολογιστη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.