Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάθεση λυμάτων εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής


vasada

Recommended Posts

Συναδελφοι, εχω το εξης προβλημα (πιθανως και αδιεξοδο).

 

Για ενα εργαστηριο ζαχαροπλαστικης (κατηγορια Β4) μου ζητηθηκε απο τη Δνση Υγιεινης μια βεβαιωση οτι καποιος Βιολογικος Καθαρισμος δεχεται τα λυματα.

 

Το εργαστηριο βρισκεται σε μικρο Δημο, χωρις δικτυο αποχετευσης. Τα λυματα θα συγκεντρωνονται σε Ιδιωτικο Βοθρο και θα μεταφερονται με βυτια.

 

Οποτε η αναζητηση γινεται σε γειτονικους δημους, κανεις απο τους οποιους δεν (φαινεται να) δεχεται. Εχω ακολουθησει την επισημη οδο (αιτηση με Τεχνικη Εκθεση) αλλα ανεπισημως μαθαινω οτι ειναι πολυ δυσκολο.

 

Ειναι συνηθες να ζητειται κατι τετοιο?

 

Εχει κανεις σχετικη εμπειρια?

Link to comment
Share on other sites

Εάν υπήρχε μόνιμο δίκτυο αποχέτευσης θα σου ζητούνταν άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων. Αφόσον όμως υπάρχει μόνο βόθρος, τότε η εταιρία του βυτίο που αδειάζει το βόθρο πρέπει να σου δώσει τη βεβαίωση ότι τα λύματα τα πηγαίνει σε κάποιον βιολογικό καθαρισμό. Είναι θέμα του βοθρατζή.

Link to comment
Share on other sites

Στην πραξη (και ενω το πνευμα της νομοθεσιας ειναι σωστο) επικρατει μπαχαλο.

 

Η νομοθεσια καλως απαιτει να βρεις εσυ ο ιδιος τι θα κανεις τα αποβλητα σου. Στην πραγματικοτητα, αν γεμισει ποτε ο βοθρος, θα ερθει το βυτιο και θα τα παει οπου το φωτισει ο Θεος.

 

Τα υφισταμενα ζαχαροπλαστεια και τα παρασκευαστηρια καθε ειδους τροφιμων, δεν πιστευω να εχουν βεβαιωσεις απο Βιολογικο, ασε που πολυ απλα οι βιολογικοι ειναι φουλ και δεν μπορουν να δεχονται και ποσοτητες απο γειτονικους δημους.

 

 

Οι ιδιοι οι Δημοι αδειαζουν βυτια με λυματα σε γουβες που ανοιγουν σε βουνα. Και τους κυνηγουν οι εισαγγελεις....

 

Το θεμα ειναι οτι κολλησαμε.

Link to comment
Share on other sites

Μιλάς για τα λύματα δραστηριότητας του εργαστηρίου ανεξάρτητα από τα του προσωπικού? Τίθεται ζήτημα για τα λύματα του προσωπικού? Αν όχι και εφ'όσον αυτά αποχετεύονται σε βόθρο(ως χρήση κατοικίας) μπορείς να αποχετεύσεις εκεί και τα λύματα εργαστηρίου αφού τα περάσεις από μικρή μονάδα(συσκευή εμπορίου) πρωτοβάθμιας επεξεργασίας(διθάλαμη καθίζησης-λιποσυλλέκτη) αν και δε πρόκειται για διάθεση σε υφιστάμενο δίκτυο. Το θέμα πλέον έγκειται στη τεκμηρίωση της επίτευξης των ζητούμενων ορίων ΒΟD(τεχνική έκθεση) για τη συμπαροχέτευση με τα οικιακά λύματα. Απο κεί και πέρα συμφωνώ με τον κόκκινο για τη σχετική βεβαίωση της εταιρείας του βυτίου(που αναλαμβάνει και τη συνέχεια της διάθεσης). Προφανώς αυτή είναι ασυνήθιστη έως ακραία λύση,αλλά δε μπορώ να αντιληφθώ και τη κωλυσιεργία από την Υπηρεσία στο όλο θέμα...

Link to comment
Share on other sites

Τα λυματα προκυπτουν απο το νερο που χρησιμοποιει το προσωπικο και τα νερα της πλυσης των σκευων. Τα σκευη θα πλένονται σε πλυντήριο, αφου εχουν καθαριστει τα στερεα υπολειμματα με το χερι.

 

Ολα μαζι πεφτουν στον στεγανο βοθρο. Ο οποιος παρεμπιπτοντως ειναι στεγανος. Τον μετρησα με ηλεκτρονικο μετρο και τα νερα εχουν βαθος 3 μετρα, χωρις να εχει χρησιμοποιηθει πολυ.

 

Φυσικα ειναι μονοθαλαμος. Η προσθηκη λιποσυλλεκτη δεν απαιτειται καν απο τη νομοθεσια, κατα τη γνωμη μου (σύμφωνα με την ΥΑ Ειβ 221/65, Άρθρο 9) γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες θερμών λυμάτων που περιέχουν λίπη και έλαια.

Link to comment
Share on other sites

Η προσθηκη λιποσυλλεκτη δεν απαιτειται καν απο τη νομοθεσια, κατα τη γνωμη μου (σύμφωνα με την ΥΑ Ειβ 221/65, Άρθρο 9) γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες θερμών λυμάτων που περιέχουν λίπη και έλαια.

 

Πράγματι. Αναφερόμουν απλώς στη περίπτωση τοπικής μονάδας επεξεργασίας(εμπορίου) ώστε να ικανοποιήσεις ενδεχόμενες απαιτήσεις(ΒΟD,ολικά στερεά κλπ) προκειμένου να εγκριθεί η αποχέτευση των λυμάτων στον υπάρχοντα βόθρο. Τέτοια συσκευή χρησιμοποιήθηκε σε εργαστήριο παρασκευής τροφίμων-catering(εξ ού και ο λιποσυλλέκτης) ώστε να επιτραπεί η μετέπειτα διάθεση των λυμάτων της κουζίνας στο αποχετευτικό δίκτυο.

Βέβαια στη περίπτωση σου,υπάρχει βόθρος. Αλλά εφ'όσον το βυτίο θα τον άδειαζε σε περίπτωση χρήσης κατοικίας,μπορείς να προτάσεις στην υπηρεσία ότι έχεις δικαίωμα να τα συνδιαθέσεις(του εργαστηρίου) εφ'όσον πληρούν κάποια όρια οργανικού φορτίου(ανάλογο των ανθρώπινων λυμάτων). Τα όρια αυτά μπορείς να τα επιτύχεις με καθίζηση(~90% απομάκρυνση αδιλαλυτων στερεών) και κάποια χημική κροκύδωση ή βιολογική καλλιέργεια (~70-80% απομάκρυνση κολλοειδών και διαλυτών αντίστοιχα)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικως, το θεμα ξεκολλησε και εληξε.

 

Επειδη η βεβαιωση οτι καποιος βιολογικος δεχεται τα λυματα ηταν απαραιτητη, αλλα κανεις απο τις κοντινες ΔΕΥΑ δεν την εδινε, εκανα μια διερευνηση σε ΔΕΥΑ γειτονικου νομου. Εκει μετα απο συντομη επικοινωνια ελαβα θετικη απαντηση και χρειαστηκε να απαντησω στην φιλοσοφικη ερωτηση "μηπως στην περιοχη σου εχουν κανει μαγαζακι και δε σου δινουν?"

 

Εγω δεν πιστευω οτι γινονται τετοια πραγματα στις μερες μας.

 

Τελος παντων το θεμα μου προχωρησε και γι'αυτο ενημερωνω κι εδω.

 

ΥΓ.

Σε ερωτηση που εκανα στους υπαλληλους, αν θα δεχονταν βεβαιωση απο πολυ μακρινη ΔΕΥΑ πχ της Ροδου, μου απαντησαν οτι δεν εχουν λογο να μην τη δεχτουν.

 

ΥΓ2.

Αν ειχα απορροφητικο βοθρο, δεν θα χρειαζοταν τετοια βεβαιωση και θα ειχα ξεκολλησει πολυ ευκολοτερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Έχω ακριβώς ίδια περίπτωση, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, πολύ μικρό με 2 άτομα προσωπικό και πολύ μικρή δυναμικότητα. Μιλάμε παράγει 2 τούρτες την ημέρα η 20 cupcakes. Αδειοδοτήθηκε μεν, από Δ/νση ανάπτυξης ως μεταποιητική δραστηριότητα (εργαστήριο χαμηλής όχλησης) και τώρα μας ζητάνε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων, τοποθέτηση επαγγελματικού λιποσυλλέκτη κλπ. Τα υποτιθέμενα βιομηχανικά λύματα, νομίζω είναι λιγότερα και από ένα σπίτι που μαγειρεύουν και ψήνουν, τηγανίζουν φαγητά συνέχεια. Στην περίπτωση μας, είναι απλώς ότι περισσεύει στην πλύση των σκευών, λίγο βούτυρο, κάποιο σιρόπι κλπ

 Δεν υπάρχει επαγγελματικός εξοπλισμος, μεγάλα σκεύη κλπ, 2 ταψιά ένα φούρνο και μια κατσαρόλα. Δεν μπορεί να θεωρηθούν οικιακά λύματα; Μπορούμε να κάνουμε μια σύμβαση με μια εταιρία να δίνουμε χρησιμοποιημένα έλαια και να καλυφτούμε έτσι, χωρίς να θεωρηθεί ότι τα διαθέτουμε στο δίκτυο τα ελάχιστα αυτά έλαια που θα υπάρξουν;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.