Μετάβαση στο περιεχόμενο

GR3 vs TRIMPLE R8 vs PROMARK 500


Recommended Posts

Καλησπέρα. Τελευταία έχω μπει στην διαδικασία αγοράς GPS. Ψάχνω για διπλής συχνότητας GPS και με την λογική της μακροχρόνιας επένδυσης σε κάτι καλό.

 

Στο γραφείο που εργάζομαι έχουμε το GR3 για το οποίο έχω και προσωπική άποψη. Η αλήθεια είναι ότι δεν με έχει εντυπωσιάσει. Το κύριο πρόβλημά που έχω εντοπίσει είναι στην λειτουργία RTK. Χάνει την fixed λύση πολύ εύκολα και όχι μόνο σε δύσκολα μέρη αλλά μερικές φορές ''τρώει κόλλημα'' και σε μέρη χωρίς υψομετρικές διαφορές και με ανοιχτό ορίζοντα.

 

Για να είμαι ειλικρινής θεωρούσα ότι κάπως έτσι λειτουργούν όλα τα μοντέλα της αγοράς. Αυτό όμως άλλαξε πριν λίγες μέρες που έτυχε να μετρήσω με ένα TRIMBLE R8 GNSS. Πραγματικά έπαθα πλάκα!!! Εκεί που με το GR3 δεν μπορούσα να πλησιάσω σε δασωμένη περιοχή γιατί έχανε την fixed λύση αμέσως ή σχεδόν αμέσως, με το R8 προχωρήσαμε δεκάδες μέτρα μέσα σε δασωμένο και μείναμε εκεί για αρκετή ώρα διατηρώντας την fixed λύση.

 

Αυτό που θα ήθελα είναι κάποιες γνώμες για αυτά τα μοντέλα αλλά ιδιαίτερα για το PROMARK 500 για το οποίο δεν έχω προσωπική εμπειρία. Σίγουρα θα πάω στις αντιπροσωπίες να τα δω αλλά για εμένα μετράνε περισσότερο οι απόψεις από άτομα που τα έχουν τεστάρει στο πεδίο. Δίνει το PROMARK 500 fixed λύση σε τόσο δύσκολες συνθήκες όσο το R8;

 

Υπόψιν ότι έχω στα χέρια μου προσφορές και η τιμή του GR3 και PROMARK είναι σχεδόν ίδιες. Για το R8 δεν έχω αλλά έχω ακούσει ότι είναι αρκετά ακριβότερο.

Link to comment
Share on other sites

με το R8 προχωρήσαμε δεκάδες μέτρα μέσα σε δασωμένο και μείναμε εκεί για αρκετή ώρα διατηρώντας την fixed λύση.

ηταν ομως πραγματικα σωστη?το τσεκαρατε?

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν όταν λέω αρκετή ώρα εννοώ κανά 10λεπτο. και ναι ήταν σωστά. μερικά από τα σημεία ήταν όρια και τα μήκη βγήκαν σωστά.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο αλλά ήταν τέτοια η κατάσταση που δεν είχαμε άλλο τρόπο ελέγχου.

Θα ήθελα πάντως και κάποια γνώμη πάνω στις δυνατότητες των GPS που ανέφερα αν έχεις δουλέψει με κάποιο από αυτα.

Link to comment
Share on other sites

To έχω δουλέψει το promark 500, κρατάει την fixed λυση για λιγο σε σημεια με πυκνη βλάστηση.Μην ξεχνάς όμως οτί κανένα gps δεν θα σου δώσει σωστό fixed χωρίς καθαρό ορίζοντα. Αυτη τη στιγμή πιστεύω ειναι το καλύτερο στην αγορά, βεβαία ενα θέμα είναι κ πόσα χρήματα διαθέτεις για την επένδυση αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Για το R8 να υπολογίζεις γύρω στα 32000 € το ζεύγος.

Συμβουλή για το ποιο μοντέλο να πάρεις δεν μπορώ να σου δώσω γιατί έχω χρησιμοποιήσει μόνο το R8, αλλά για τις εργασίες που το χρησιμοποιώ (μελέτες δημοσίου) είναι απίστευτο.

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω κατά το πόσο αξίζει η high end σειρά των γεωδαιτικών gps (αναλογία κόστους/απόδοση) για αυτά που ισχυρίζονται ότι θα προσφέρουν στο μέλλον (Galileo κτλ) αλλά και η δυνατότητα να μετρούν για λίγα λεπτά σε δασωμένες περιοχές (πόσο δασωμένες όμως και με τί αποτέλεσμα; ) συγκριτικά με μεσαίας κατηγορίας τιμής όργανα (αλλά όχι δυνατοτήτων).

 

Με το hiper της Topcon που κάνει τα μισά λεφτά από το R8 πάντως δεν αντιμετώπισα ποτέ τα προβλήματα που αναφέρεις με το GR3 (σε καθαρό ορίζοντα στα καλά καθούμενα να χάνει τη fix λύση) και το χρησιμοποίησα και σε αρκετά δύσκολες περιοχές με πολύ καλά αποτελέσματα (το παν είναι και ο χρονικός προγραμματισμός, πχ δεν πας με πολύ υψηλές DOP να μετρήσεις).

 

Επίσης μετρήσεις κάτω από πυκνή βλάστηση πολύ απλά δε γίνονται με gps αλλά με κλασσικά όργανα αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με GPS άκριτα μόνο και μόνο επειδή το μηχάνημα είπε ότι πήρε μέτρηση με fixed. Απλά επειδή δεν έχω μεγάλη εμπειρία με μετρήσεις GPS ούτε έχω χρησιμοποιήσει πολλά μοντέλα της αγοράς για να έχω ολοκληρωμένη άποψη.

 

Θέλω να κάνω μια επένδυση έως 25000 (ας είναι καλά η επιδότηση) και να πάρω ότι γίνετε καλύτερο σε αυτό το επίπεδο. Το R8 είναι εκτός των δυνατοτήτων από τι καταλαβαίνω. Για το GR3 έχω γνώμη. Θα ήθελα αν γινόταν να μου κάποιος που έχει το PROMARK 500 κάποια πράγματα για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.