Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνητά νησιά


 
avgoust

Recommended Posts

Φαντάζομαι το Ντουμπάι σε μερικές εκατονταετίες μια πόλη φάντασμα μέσα στην έρημο να θυμίζει την ματαιοδοξία του ανθρώπου. Τα πάντα ακατοίκητα μέσα στην άμμο, ωραίο σενάριο για ταινία δε νομίζεις??

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όσο για το χιονοδρομικό κέντρο ... στην μέση της ερήμου με την ευρύτερη έννοια (μη μπερδευτεί και ο κόσμος :D ) στο κέντρο της πόλης είναι - στο εμπορικό κέντρο

 

Σας ανεβάζω μερικές photo ...

Link to comment
Share on other sites

Τα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είναι χώρα παράδειγμα προς μίμηση.

Αποφάσισαν τα πετροδολλάρια να τα επενδύσουν σε υπηρεσίες-εμπόριο (τουρισμό, μεταφορές, τράπεζες, ασφάλειες, τηλεπικοινωνίες) και έχουν γίνει οι άρχοντες του κόσμου.

Είναι νομίζω η μοναδική πετροπαραγωγός αραβική χώρα που τα έσοδα απ' όλα τ' άλλα ξεπερνούν τα έσοδα από το πετρέλαιο, λιγότερο από το 10% του ΑΕΠ της!

 

Η εταιρεία που κατασκευάζει τα τεχνητά νησιά: Nakheel.

Οι Ελληνικές εταιρείες που είχα ακούσει θα είναι προφανώς υπεργολάβοι της.

Link to comment
Share on other sites

Στα χθεσινά "ΤΑ ΝΕΑ" (10/5/2008) είχε ένα αφιέρωμα στο Ντουμπάι που με έκανε να δω και την άλλη όψη του νομίσματος:

 

"Το Ντουμπάι είναι μια πόλη φτιαγμένη για να σε εντυπωσιάσει με τις φουτουριστικές περιοχές, τα επιβλητικά τζαμιά, τους αστραφτερούς ουρανοξύστες, τις γυναίκες με τη σκοτεινή μπούρκα, τα τεχνητά νησιά, τους ναργιλέδες, τα καταπράσινα πεζοδρόμια που προσπαθούν να ξεγελάσουν την πνικτική άπνοια της ερήμου. Το Ντουμπάι είναι ένα μοναδικό εργοτάξιο. Κάθε μέρα εδώ σχεδιάζεται ένας καινούργιος ουρανοξύστης: πιο ψηλός, πιο προκλητικός, πιο πολυτελής από τον προηγούμενο. Το Ντουμπάι είναι προορισμός διασημοτήτων και νεοπλούτων. Οι μεν χτίζουν εδώ λεωφόρους και ξενοδοχεία με το όνομά τους. Οι δε ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα. Το Ντουμπάι είναι ο νέος φορολογικός παράδεισος. Γι΄ αυτό, από τις 100 πιο πλούσιες εταιρείες στον κόσμο, οι 90 έχουν μεταναστεύσει ήδη εδώ.

 

Η πόλη των ρεκόρ. Το Βurj el Αrab, από τα πιο ωραία κτίρια που έχω δει, είναι το πρώτο επτάστερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Έχει χτιστεί κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα του Περσικού Κόλπου και συνδέεται με τη στεριά μέσω προβλήτας. Η τιμή για μία διανυκτέρευση είναι λίγο τσουχτερή: 9.000 ευρώ! Το περιβάλλον, όπως στα αραβικά παραμύθια, ολόχρυσο και μαγικό. Εάν η τσέπη σας, όπως και η δική μου, τρομάζει με την τιμή, μπορείτε να επιλέξετε κάτι πιο ταπεινό αλλά καλό. Ένα από τα δεκάδες ξενοδοχεία, πέντε και τεσσάρων αστέρων, που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Clock Τower. Κοστίζουν πολύ λιγότερα από τα αντίστοιχα στις Δαλματικές Ακτές ή στη Ρόδο.

Στο Ντουμπάι βρίσκετε τα πάντα: το πιο φθηνό και το πιο ακριβό, το πιο κιτς και το πιο παραδοσιακό. Ακόμα και χιονοδρομικά κέντρα στη μέση της ερήμου. Κάνετε μια βόλτα μέχρι το Ski Dubai, όπου υπάρχει πίστα για σκι, επιφανείας 23.000 τετραγωνικών μέτρων που στεγάζεται σε ένα τεραστίων διαστάσεων εμπορικό κέντρο. Στο Ντουμπάι υπάρχει το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Βurj Dubai (αυτολεξεί «Πύργος του Ντουμπάι»). Το ύψος του το κρατούν μυστικό γιατί δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή. Και γιατί φοβούνται μήπως τα πάρει στο κρανίο κάποιος Νοτιοκορεάτης και χτίσει κανένα ψηλότερο. Ντουμπάι: η πόλη των ρεκόρ...

 

Το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ. Υπάρχει άλλο ένα ρεκόρ που δεν πολυδιαφημίζεται στα Ενωμένα Εμιράτα. Αν και πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό. Οι ξένοι μετανάστες είναι πολλοί περισσότεροι από τους γηγενείς. Στα Εμιράτα κατοικούν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς μόνο το 20% είναι γηγενείς. Οι υπόλοιποι είναι μετανάστες που ήρθαν εδώ από την Ινδία και το Πακιστάν κυρίως, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα και τη Σρι Λάνκα. Το Ντουμπάι έχει 1,6 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτούς το 92% είναι μετανάστες...

 

Πρωτομαγιά στο Ντουμπάι. Η Πρωτομαγιά με βρήκε στο Ντουμπάι. Αν και είναι η κατεξοχήν πόλη των εργατών, εδώ δεν υπήρχαν εορτασμοί. Ούτε κόκκινες σημαίες. Ούτε συνδικαλιστικές παρατάξεις που αλληλοκατηγορούνται, όπως στη δική μας Ελλάδα. Εδώ τα συνδικάτα δεν επιτρέπονται καν. Ούτε αργίες υπάρχουν, φυσικά. Τους μετανάστες τους βλέπεις να δουλεύουν κυρίως στις κατασκευές, κάτω από τον ανελέητο ήλιο της Αραβίας, που τους καλοκαιρινούς μήνες αφυδατώνει ακόμα και τις καμήλες. Χτίζουν τα καινούργια θαύματα του Ντουμπάι. Οι μισθοί τους είναι σε κραυγαλέα δυσαναλογία με το ύψος των ουρανοξυστών που χτίζουν: δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ τον μήνα (ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα του πλούσιου εμιράτου φθάνει τα 2.000 ευρώ τον μήνα). Τα δικαιώματά τους ανύπαρκτα. Τα διαβατήριά τους κατακρατούνται μόλις πατήσουν το πόδι τους στα Εμιράτα. Γνωστές διεθνείς εταιρείες όπως η Samsung, που χτίζουν τα θαύματα του Ντουμπάι, νοικιάζουν αυτούς τους φθηνούς εργάτες από αραβικές ή ινδικές εργολαβικές εταιρείες: κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Όποιος σηκώνει κεφάλι και διαμαρτύρεται φυλακίζεται ή απελαύνεται αμέσως. Τα τελευταία τρία χρόνια οι μετανάστες ξεσηκώθηκαν τρεις φορές, ζητώντας μεγαλύτερα μεροκάματα και περισσότερα δικαιώματα. Αντιμετωπίστηκαν με κλομπς και απελάσεις. Ντουμπάι: η πόλη των σύγχρονων ειλώτων..."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.