Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανθρωπιστικές οργανώσεις (αλήθειες ή ψέμματα;)


xaris8080

Recommended Posts

Πριν από κάποιο καιρό μου ήρθε το παρακάτω mail:

 

Ανθρωπιστικές οργανώσεις

 

Ας ξεκινήσουμε με την Unisef.

Από δημοσίευμα του ξένου τύπου.

Η περιβόητη Unisef από τα έσοδα που έχει από τις συνδρομές των διαφόρων ανθρώπων επί της γης, ξοδεύει το:

50% για να διαφημίζεται.

30% για τις πληρωμές των στελεχών της. (μιλάμε για υπερβολικά χοντρές αμοιβές σε ανώτερα στελέχη)

10% για έξοδα γραφείων, εκτυπώσεις ημερολογίων, Χριστουγεννιάτικες κάρτες, κτλ

10% Ανθρωπιστική βοήθεια.

................................................

Ο Ερυθρός Σταυρός

Εδώ στην Γερμανία υπάρχουν παντού ειδικοί χώροι όπου ο κόσμος ρίχνει μέσα ρούχα, παπούτσια κτλ για να δοθούν μέσω του ερυθρού σταυρού σε φτωχούς ανθρώπους σε διάφορες χώρες. Ο ερυθρός σταυρός τα μαζεύει και τα πουλάει σ' αυτούς τους ανθρώπους. ( από άρθρο σε Γερμανική εφημερίδα).

Πριν από 3 χρόνια περίπου είδα στην Γερμανική τηλεόραση μια εκπομπή σχετικά με τον ερυθρό σταυρό. Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα τα καταγράψαν όλα με κάμερα.

Δύο κοπελίτσες 14 - 15 χρονών πηγαίναν από σπίτι σε σπίτι για να γράψουν μηνιαίους συνδρομητές για τον ερυθρό σταυρό. Ρωτάει ο δημοσιογράφος την μία κοπελίτσα:

- Ποιός σας έχει βάλει να κάνετε τις συνδρομές;

- Ο κύριος ........!

- Δωρεάν;

- Όχι, μας πληρώνει 5 � για την κάθε εγραφή.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε που μπορούν να βρουν τον κύριο αυτόν και οι κοπελίτσες του είπαν που να πάει.

Φτάνοντας στην διεύθυνση που του έδωσαν, βρέθηκε μπροστά σε μια πανέμορφη βίλλα και μπροστά από το γκαράζ της βίλλας παρκαρισμένη μια Ferrari. Χτυπήσαν το κουδούνι και άνοιξε ένας κύριος γύρω στα 40. Τον ρώτησαν αν αυτός έχει βάλει τις κοπέλες να γράφουν συνδρομητές για τον ερυθρό σταυρό και αυτός απάντησε καταφατικά. Και είπε μάλιστα ότι υπάρχουν αρκετά άτομα στην δούλεψη του που γράφουν συνδρομητές για τον ερυθρό σταυρό.

Δημοσιογράφος: - Αυτά τα χρήματα από τους συνδρομητές πηγαίνουν φυσικά στον ερυθρό σταυρό. Έτσι δεν είναι;

- Όχι. Τον πρώτο χρόνο τα χρήματα αυτά ανήκουν σε μένα. Από τον δεύτερο χρόνο και μετά τα παίρνει ο ερυθρός σταυρός. Εγώ μαζεύω συνδρομητές και πρέπει να κερδίσω από αυτό.

Έκπληκτος ο δημοσιογράφος τον ρωτάει:

- Η βίλλα αυτή , η Ferrari, και γενικά η οικονομική σας άνεση, προέρχεται από το εισόδημα σας αυτό;

- Φυσικά!!

Αφού μιλήσαν ακόμα λίγο ο δημοσιογράφος έφυγε και πήγε στον ερυθρό σταυρό. Εκεί με κάποιον εκπρόσωπο του ερυθρού σταυρού αφού του ανέφερε για τον εν λόγω κύριο, ακολούθησε ο εξής σύντομος διάλογος.

- Είναι αλήθεια αυτό και γίνεται με την άδεια του ερυθρού σταυρού;

- Μάλιστα γίνεται με την άδεια μας.

- Ναι, αλλά ο κύριος αυτός έχει γίνει πάμπλουτος από τις εισφορές των συνδρομητών.

- Το ξέρουμε αλλά αυτό εμας δεν μας ενδιαφέρει αφού από τον δεύτερο χρόνο και μετά, τα χρήματα

από τις συνδρομές θα έρχονται σε μας.

- Οι συνδρομητές όμως τα δίνουν πιστεύοντας ότι τα χρήματα αυτά έρχονται κατευθείαν σε σας και όχι για να γίνονται βίλλες, Ferrari, κότερα και.....!!

- Το θέμα έκλεισε και δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο, αποκρίθηκε ο εκπρόσωπος του ερυθρού σταυρού και τους γύρισε την πλάτη.

..........................................................

Προσωπική εμπειρία.

Πριν από 2 χρόνια θέλησα να αναλάβω μια κάποια οικονομική βοήθεια για ένα παιδάκι στην Αφρική. Μέσω ιντερνέτ ζήτησα από την ανθρωπιστική οργάνωση Kindernothilfe, να μου στείλουν ενημερωτικά έντυπα για να αναλάβω ένα παιδί στέλνοντας μια μηνιαία συνδρομή στην οργάνωση. Σε λίγες μέρες μου ήρθαν τα έντυπα. Αφορούσαν ένα αγοράκι στην Καμπάλα της Ουγκάντας. Στα χαρτιά που μου έστειλαν υπήρχαν τα στοιχεία του παιδιού καθώς επίσης και ο σταθμός της οργάνωσης όπου βρίσκόταν το παιδί μαζί με άλλα. Φυσικά μου εξήγησαν ότι τα χρήματα δεν θα πηγαίναν στο συγκεκριμένο παιδί και μόνο, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για όλα. Συμφώνησα υπέγραψα τα σχετικά χαρτιά κανονίζοντας κάθε μήνα να φεύγει ένα ποσόν προς την οργάνωση.

Δεν ξέρω γιατί αλλά κάτι δεν μου καθόταν καλά και αποφάσισα να ψάξω το θέμα πιο βαθιά. Για να μην τα πολυλογώ, ( αρκετά σας κούρασα ήδη), έψαξα και δεν βρήκα να υπάρχει πουθενα στην καμπάλα και γενικά στην Ουγκάντα ο σταθμός αυτός. Πήρα το αεροπλάνο και πήγα στην Ουγκάντα και έψαξα και εγώ ο ίδιος αλλά δεν βρήκα τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(Λίγο καθυστερημένη απάντηση)

Έχω αναλάβει κι εγώ ένα παιδάκι ως ανάδοχος μέσω της Actionaid και θέλω να πιστεύω πως βοηθάω την κοινότητα, γιατί κι εμένα μου είπαν πως τα λεφτά πάνε για την κοινότητα κι όχι μόνο στο παιδάκι. Μου στέλνουν συχνά ενημερωτικά έντυπα για τις δουλειές που γίνονται εκεί καθώς και γράμματα με ζωγραφιές από το παιδάκι. Λες να είναι μούφα και τα λεφτά μου να μετατρέποντα σε βίλλες;

Χώρια τα λεφτά για την Greenpeace και τη WWF.

Αλλά αφού δεν μπορούμε όλοι να αλυσοδεθούμε για διαμαρτυρία είναι κι αυτός ένας τρόπος εκτόνωσης του αισθήματος πως πρέπει κάτι να κάνουμε!!!

Link to comment
Share on other sites

Ας μην πάμε πολύ μακριά, ας δούμε τί γίνεται στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά:

1) Η "Αλληλεγγύη" έστειλε στους πληγέντες από το τσουνάμι μέχρι και αποκριάτικες στολές (!), ενώ τα κοτόπουλα που της είχε παραχωρήσει κάποια εταιρεία τα άφησε επί μήνες σε αποθήκη του ΟΛΠ μέχρι που σάπισαν.

2) Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τους πυροπαθείς τί έγιναν; Απ' ό,τι διάβασα τελευταία οι δικαιούχοι είναι ακόμα στην αναμονή.

Προσωπικά θεωρώ ότι αν κάποιος από μας έχει τη διάθεση να βοηθήσει δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ, ούτε να περιμένει από κάποια οργάνωση να του υποδείξει πού υπάρχει ανάγκη. Όσο περνάει ο καιρός και με την οικονομική κρίση που υπάρχει, πολύ εύκολα θα βρούμε γύρω μας ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.