Jump to content

Yorgos

Core Members
 • Content Count

  423
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Ουδέτερη

1 Follower

About Yorgos

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
 1. 1) Όταν υπογράφεις κάποια μελέτη στα πλαίσια έκδοσης κάποιας οικοδομικής άδειας, πρέπει εσύ να καταθέσεις το 10% της αμοιβής στην ΔΟΥ που υπάγεσαι με το έντυπο του ΦΕΜ. 2) Όταν κόβεις απόδειξη σε κάποιον άλλο επιτηδευματία (μηχανικό, καταστηματάρχη κλπ), τότε σου παρακρατά αυτός το 20% της αμοιβής και το αποδίδει στη ΔΟΥ του. Όταν τον Φεβρουάριο έρθει η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, μην ξεχάσεις να του ζητήσεις τη βεβαίωση που θα αναφέρεται η παρακράτηση που σου έγινε για να την βάλεις στη δήλωσή σου. 3) Όταν κόβεις απόδειξη σε κάποιον ιδιώτη για δουλειά εκτός έκδοσης Ο.Α. (π.χ. για αυτοψία, συμβουλές κλπ) δεν υπάρχει καμιά παρακράτηση ή προκαταβολή φόρου.
 2. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Η απόσταση μεταξύ των ξύλινων υποστυλωμάτων πόση είναι; Αν είναι μικρότερη από 2,5μ. ο εξώστης έχει μετατραπεί σε χώρο προσμετρώμενο στο συντελεστή δόμησης και όχι σε ημιυπαίθριο.
 3. Μάλιστα, καλό κι αυτό. Αλλά θα επιμείνω: Πρωτοκόλλησες αίτηση στην πολεοδομία ζητώντας την έκθεση αυτοψίας; Σε περίπτωση που παρήλθε το εικοσαήμερο απευθύνθηκες στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας ζητώντας χρηματική αποζημίωση; Το θέμα είναι πως ο καθένας προφορικά μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Όταν όμως έρθει η ώρα να το γράψει και να βάλει την υπογραφή και τη σφραγίδα του θα το σκεφτεί πολύ... Γι' αυτό ό,τι θέλεις ζήτησέ το γραπτώς.
 4. Ζητάς ό,τι νομίζεις. Επειδή η αντικατάσταση στέγης γίνεται με έγκριση εργασιών μικρής κλιμακας δεν προβλέπεται έλεγχος φορολογικών, ούτε υπάρχει ελάχιστη θεσμοθετημένη αμοιβή.
 5. Πάντως είναι και ελλιπές. Π.χ. στο Νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζει μόνο 3 Πολεοδομίες (κεντρική για την οποία δεν έχει ούτε ένα τηλέφωνο, Καλαμαρίας και Ελευθερίου Κορδελιού). Οι υπόλοιπες (Ευόσμου και Λαγκαδά) προφανώς ξεχάστηκαν...
 6. Παιδιά η ΕΤΕ δεν παίρνει προμήθεια. Να σας πω και το άλλο. Όταν πας να βγάλεις άδεια για το σπίτι π.χ. του αδελφού σου, τότε αντί να κατατεθεί η αμοιβή στην ΕΤΕ, γίνεται απαλλαγή από την κατάθεσή της στο ΤΕΕ. Εκεί λοιπόν, καταβάλεις το ποσοστό αυτό που αναφέρθηκε από συναδέλφους απευθείας στο ταμείο του ΤΕΕ. Απ' ό,τι θυμάμαι σε κάποιο σεμινάριο του ΤΕΕ είχε αναφερθεί και το εξής: Το ποσοστό αυτό δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να διεκδικεί τις αμοιβές μας από τους πελάτες που δεν μας πληρώνουν. Όταν δηλαδή ένας πελάτης φεσώσει το μηχανικό, τότε και το ΤΕΕ χάνει το ποσοστό του. Επομένως, αποκτά έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει την αμοιβή του μηχανικού, χωρίς ο ίδιος να αναγκαστεί να πληρώνει δικηγόρους. Συμπερασματικά ουδέν κακόν αμιγές καλού.
 7. Νομίζω ότι η βεβαίωση του Δήμου δεν δίνει την οριστική λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Μετά, όπως κι εσύ αναφέρεις θα πρέπει να απευθυνθείς στην Πολεοδομία και να κάνεις τη διαδικασία της νομιμοποίησης-πιστοποίησης νομίμου περιγράμματος κτιρίου υφισταμένου προ του '55. Εκείνο που μπορώ να σου πω είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν γίνεται αυτοψία από την Πολεοδομία, αλλά σου ζητούν φωτογραφίες. Προσοχή, λοιπόν, στις επισημάνσεις του paktomenos.
 8. Να ρωτήσω κάτι: Το κατάστημα που θα ανοίξει θα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος; Αν ναι, τότε προσοχή! Συνήθως σε οικοδομές αυτής της περιόδου υπάρχουν προβλήματα. Όταν δηλαδή πάρεις τα σχέδια της άδειας και συγκρίνεις με την πραγματικότητα μπορεί να βρεις π.χ. πατάρια που δεν φαίνονται πουθενά στην άδεια και γενικά παρανομίες που δεν μπορούν να κρυφτούν κατά τις αυτοψίες που θα γίνουν. Αν ψάξεις λίγο στο forum θα βρεις εκτενείς σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για το θέμα αυτό.
 9. Θα πρέπει να ψάξεις να δεις αν στην άδεια της οικοδομής που βρίσκεται το κατάστημα υπάρχει μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας. Αν υπάρχει, βρίσκεις τον αριθμό του φακέλου από το διαβιβαστικό με το οποίο η πυροσβεστική την έστειλε εγκεκριμένη στην Πολεοδομία και προσκομίζοντας τιμολόγια αγοράς πυροσβεστήρων, βεβαίωση καλής λειτουργίας τους και κάποια άλλα δικαιολογητικά (υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη κλπ) παίρνεις το πιστοποιητικό από την πυροσβεστική. Αν η οικοδομή είναι πιο παλιά και δεν είχε γίνει μελέτη κατά την έκδοση της άδειας, θα πρέπει να γίνει τώρα μελέτη για το κατάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες ίσως θα ήταν καλό να απευθυνθείς στους συναδέλφους μηχανολόγους.
 10. Το θέμα είναι ότι αν πάρεις κωδικό από το ΤΕΕ κάποια στιγμή πρέπει και να κατατεθεί και η αντίστοιχη αμοιβή. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά η δουλειά θα γίνει. Άρα, καλύτερα να αγοράσει ένα πρόγραμμα.
 11. Εφόσον το στέλεχος του ιδιοκτήτη χάθηκε θα βγάλεις ένα επικυρωμένο αντίγραφο. Εφόσον θα επιφέρεις "μικρές αρχιτεκτονικές αλλαγές", πριν περάσεις φορολογικά για την αναθεώρηση θα πρέπει να καταθέσεις στο ΙΚΑ νέο πίνακα 1 για το έργο, οπότε ταυτόχρονα θα το ενημερώσεις και για την αλλαγή των ιδιοκτητών. Ο παλιός ιδιοκτήτης είχε σφραγίσει την άδειά του στο αστυνομικό τμήμα; Επειδή το στέλεχος του ιδιοκτήτη (όπου τίθεται η σφραγίδα του αστυνομικού τμήματος) έχει χαθεί, νομίζω ότι καλό θα ήταν να πας από το τμήμα και να το εξακριβώσεις. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντος, υπεύθυνος για το έργο είναι ο επιβλέπων που αναγράφεται στο στέλεχος. Πώς εσύ θα στήσεις εργοτάξιο εν αγνοία του;
 12. Πρόκειται για οικοδομή που βρίσκεται υπό ανέγερση ή για παλαιότερη κατασκευή; Αν η οικοδομή είναι νεοανεγειρόμενη, χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση της άδειας. Αν πρόκειται για παλαιότερη κατασκευή, νομίζω πως θα απαιτηθεί να εκδώσεις νέα οικοδομική άδεια.
 13. Προσωπικά συμφωνώ με τον Χάρη. Τα έξι σημεία που επεσήμανε είναι πραγματικά πολύ εύστοχα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό νέων μηχανικών οι εργασιακές συνθήκες είναι επιεικώς κακές, οι αμοιβές ελάχιστες κοκ. Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην οικονομία, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Από 'κει και πέρα, εξαρτάται από το τί επιζητεί κάποιος από τη ζωή του. Γνωρίζω συναδέλφους οι οποίοι έχουν βγάλει πολλά χρήματα από τη δουλειά, αλλά όταν τους βλέπω να είναι διαρκώς με ένα κινητό στο χέρι, να τους ζαλίζει ο καθένας όποτε του κατέβει, να είναι διαρκώς αγχωμένοι ή να μην μπορούν να πάνε απερίπσαστοι μια βδομάδα διακοπές σκέφτομαι ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.