Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Σοφίτα - πατάρι και οικοδομική άδεια


Recommended Posts

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου. Ειναι οντως ενα θεμα που με απασχολει και εμενα, αλλα και τους συναδελφους σας μηχανικους(το οτι δεν προκειτε για αυτονομη οικοδομη). Ομως, εφοσον ο συντελεστης δομησης εχει εξαντληθει, απο τι εποφελουμε; Με καποιο τροπο δε γινεται η τακτοποιηση;

Και επισης, στην τακτοποιηση που θα επιχειρησω να κανω, στα απαιτουμενα εγγραφα που ζητουντε, θα κοιταξουν τοσο λεπτομερειακα τα σχεδια ωστε η πολεοδομια να μου φερει αντιρηση στην τακτοποιηση;

Επισης, μετα απο την τακτοποιηση ο συντελεστης δομησης δεν παραμενει; Αλλωστε, η παρανομια ειναι στο δικο μου χωρο... Το ιδιο θα επρεπε να συμβαινει και με τους Η/Χ στις πολυκατοικιες τοτε. Νομιζω οτι δεν θα υπαρχει προβλημα αφου ο συντελεστης δομησης δεν επηρεαζετε απο την τακτοποιηση, ακριβως γιαυτο το λογο: για να τακτοποιουντε και οι συνιδιοκτησιες. Τιποτα δεν θα τακτοποιητω αν ισχυε αυτο...

Απλα να πω, οτι το κτηριο ηταν ετσι οταν το αγορασαμε, και οτι την οικοδομη την ειχε χτισει ετσι ο κατασκευαστης(δε νομιζω να παιζει καποιο ρολο). Απλα οι συναδελφοι σας μας ειπαν οτι δεν υπαρχει καποιο προβλημα.

Ευχαριστω πολυ, και συγνωμη αν σας κουρασα...

Link to comment
Share on other sites

ο συντελεστης δομησης εχει εξαντληθει,

 

Αυτό δεν το είχες αναφέρει στο πρώτο μήνυμα και θεώρησα ότι υπήρχε υπόλοιπο συντελεστή για τους δύο συνιδιοκτήτες και ήθελες να το ωφεληθείς εσύ. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ, αφού, στην πραγματικότητα, έχεις προσθέσει έναν επιπλέον όροφο στην οικοδομή, μετά την εξάντληση του σδ στους 2 ορόφους.

Link to comment
Share on other sites

απλα, ο νομος λεει: κεφαλαιο Β: << Υπερβασεις δομησης και αλλαγες χρησης...>> , και , << ... διατηρηση ... καθ΄ υπερβαση των ορων και περιορισμων δομησης των ακινητων ... >> , και αρθρο 6 , παρ. 7 << ... οι χωροι οι οποιοι διατηρουνται, εξακολουθουν να μη προσμετρωνται στους ισχυοντες στη περιοχη του ακινητου γενικους και ειδικους ορους και περιορισμους δομησης...>>.

Αλλωστε, το ολο το πνευμα του νομου ειναι να τακτοποιηθουν (εκτος του να εισπραχθουν) αυθαιρετοι χωροι. Νομιζω οτι ολοι οι χωροι που δεν εχουν υπερβασεις υψους και κτηριακου ογκου τακτοποιουνται, ανεξαρτητα απο το συντελεστη δομησης. Και οι Η/Χ, ολοι, ειναι σχεδον παντου υπερβαση σ.δ. . Ετσι οπως τα λες, κανενα παταρι και καμια σοφιτα δεν τακτοποιειται, αφου σχεδον παντου γινονται με υπερβαση συντελεστη δομησης.

Επιπροσθετα, αναφερω οτι μηχανικος απο το φορουμ εκανε μια τετοια τακτοποιηση, οπως προαναφερει, και δεν ειχε προβλημα.

Ευχαριστω και παλι...

Link to comment
Share on other sites

Ο συγκεκριμένος χώρος εφόσον βρίσκετε εντός του εγκεκριμένου όγκου της οικοδομής τακτοποιείται. Αρκεί εξωτερικά να ισχύει το 4,5μ + 1,5μ της στέγης και να μην προσθέσατε κάποιο επιπλέον τμήμα για την δημιουργία της σοφίτας.

Επί της παρούσης η ρύθμιση αυτή εξετάζει επιφανειακά τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Link to comment
Share on other sites

@gioneg

Αν ξαναδιαβάσεις τα στοιχεία που έδωσες θα καταλάβεις το λόγο που δεν μπορεί να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις στην περίπτωσή σου.

 

Όταν έβγαλες την άδεια, ο μηχανικός σου κατέγραψε στο διάγραμμα κάλυψης τα στοιχεία του ισογείου που είχε ήδη δομηθεί και ζήτησε άδεια για την κατασκευή του ορόφου σου, εξαντλώντας τον σδ με επιτρεπόμενο ύψος (7,5-3,0=) 4,5 μ. χωρίς την πρόβλεψη κατασκευής στέγης. Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μέσα στο περίγραμμα του κτιρίου, που καθορίζεται με το εγκεκριμένο ύψος 4,5 μ., θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν με το συγκεκριμένο νόμο αλλά εσύ έχεις ξεπεράσει το περίγραμμα της άδειας.

 

 

@jimis9497

Επειδή γράφαμε ταυτόχρονα, θα παρακαλούσα να διαβάσεις το μήνυμα αυτό και να ξανασκεφτείς την απάντησή σου.

Link to comment
Share on other sites

Το περίγραμμα της αδείας πως το ξεπέρασε? Αν στην άδεια υπήρχε η πρόβλεψη για προσθήκη ορόφου (4,5 μετρα) και στέγης 1,5μ τότε δεν υπαρχει πρόβλημα. Οι όροι δόμησης προβλεπαν ύψος 7,5μ+1,5μ στέγη.

Αν υπήρχε πρόβλεψη μόνο για προσθήκη ορόφου και απο πάνω δώμα, τότε δεν γίνεται η τακτοποίηση καθώς η στέγη κατασκευάστηκε αυθαίρετα.

Από την περιγραφή του gioneg κατάλαβα πως υπήρχε η στέγη στην οικοδομ. άδεια. Αυτό μας το διευκρινίζεις αν θέλεις gioneg.

Link to comment
Share on other sites

Και βεβαια υπηρχε στην αδεια προβλεψη για κατασκευη στεγης.

 

 

Αν ξαναδιαβάσεις τα στοιχεία που έδωσες θα καταλάβεις το λόγο που δεν μπορεί να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις στην περίπτωσή σου.

.....................................

 

Η αδεια βγηκε για ολο το κτηριο μαζι, κτιστηκε ολο μαζι, και περιγραφει ακριβως αυτα που ειπα: Ενα κτηριο, με υψος απο το εδαφος 7,5μετρα και 1,5μετρο για την κατασκευη σκεπης(εχω την αδεια μπροστα μου και λεει:τρεις νεες διοροφες οικοδομες με υπογειο και στεγη,αρα υπαρχει προβλεψη για την κατασκευη της).

Δυο συναδελφοι σας που τα εχουν δει απο κοντα, και δυο μεσα απο το φορουμ στους οποιους παραθετω τα ιδια στοιχεια μου αναφερουν οτι γινεται , εφοσον πληρουνται οι δυο προυποθεσεις: εντος κτηριακου ογκου, και νομιμο υψος.

Ευχαριστω.

 

 

Υ.Γ.: ΜΑΚΑΡ, μηπως μπερδευεις την περιπτωση μου με του dimfal;

Link to comment
Share on other sites

Σημειωνεται οτι στην αδεια μου, το σπιτι μου εχει υψος 4,5 μετρα, και ετσι, συν το 1,5 της στεγης, εβγαλα τη σοφιτα-παταρι(υπερβαση υψους δεν υπαρχει, συμφωνα με τη γνωμη 2 μηχανικων). Ουσιαστικα, εκανα παταροποιηση. Απλα, μεσα στον ογκο του σπιτιου εβαλα ενα παταρι-σοφιτα)

Στην περιοχη μου, πολλες σοφιτες εχουν βγει ετσι.

Εως τωρα, 2 μηχανικοι που το εχουν δει, μου επιβεβαιωσαν οτι βρεισκετε εντος του εγκεκριμενου κτηριακου ογκου(απο το εδαφος εως το κελυφος της σκεπης). Το μονο τους προβλημα ηταν οτι δεν φαινοταν στην αδεια. Αυτο βεβαια λυθηκε απο τις εγκυκλιους. Αρα, γινεται η τακτοποιηση, ετσι;

 

Τα παραπάνω αναφέρεις στο μήνυμα #19 και ειδικότερα ότι το "πρόβλημα των 2 μηχανικών", στους οποίους απευθύνθηκες, ήταν ότι "δεν φαινόταν στην άδεια".

 

Οι απαντήσεις που δίνονται σ' αυτό το forum σε ερωτήματα ιδιωτών βασίζονται στα δεδομένα που περιγράφουν.

 

Δυο συναδελφοι σας που τα εχουν δει απο κοντα, και δυο μεσα απο το φορουμ στους οποιους παραθετω τα ιδια στοιχεια μου αναφερουν οτι γινεται , εφοσον πληρουνται οι δυο προυποθεσεις: εντος κτηριακου ογκου, και νομιμο υψος.

 

Αφού έχεις τις γνώμες τουλάχιστον 2 μηχανικών που έχουν δει την οικοδομή, δεν καταλαβαίνω το λόγο να ζητάς και τη γνώμη από άγνωστους μηχανικούς, οι οποίοι, οπωσδήποτε, δεν έχουν την εικόνα και τα δεδομένα της οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που δεν φαινοταν στην αδεια, ηταν μονο η κατασκευη της σοφιτας. Ολα τα αλλα φαινοντουσαν. Και ηταν απλο να το καταλαβεις, με δεδομενο οτι ειπα οτι απλα μεσα στο χωρο του διαμερισματος μου, στον εγκεκριμενο κτηριακο ογκο, με σιδηροκατασκευη προστεθηκε παταρι-σοφιτα, χωρις υπερβαση υψους. Οι υπολοιποι συναδελφοι σας, που δεν ειχαν τα σχεδια καταλαβαν τι εννοουσα. Απλα, καλο θα ηταν, και αυτο ειναι μια συσταση που ισχυει για ολους μας, να μην ειμαστε κατηγορηματικοι στις απαντησεις μας. Τελικα, πιστευετε οτι υπαγεται στην τακτοποιηση η περιπτωση μου, και αλλων ιδιωτων, οπως και εγω;

Link to comment
Share on other sites

MAKAΡ

δεν υπάρχει παράβαση στο περιγραμμα της αδείας, αφου όπως περιγράφεται είναι εντός του εγκεκριμένου όγκου.

στην περίπτωση αυτή ο jimis9497 έχει δίκιο ότι τακτοποιείται, και βέβαια δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή διεκδίκηση ο ιδιοκτήτης του ισογείου.

 

Το πιθανό πρόβλημα στην περίπτωση του gioneg που θα μπορούσα να σκεφτώ ήταν να υπήρχε περιορισμός στην περιοχή μόνο για δύο ορόφους, ακόμη όμως και έτσι όταν η εγκύκλιος καθορίζει ότι "... οι χωροι οι οποιοι διατηρουνται, εξακολουθουν να μη προσμετρωνται στους ισχυοντες στη περιοχη του ακινητου γενικους και ειδικους ορους και περιορισμους δομησης..." τότε είναι σαν να μην υφίσταται πολεοδομικά ο νέός όροφος/σοφίτα (sic)

 

Κατά την γνώμη μου η περίπτωση του gioneg υπάγεται στην τακτοποίηση.

Επίσης, και αυτό ισχύει για όλους μας, το μέτρο της τακτοποίησης είναι καθαρά εισπρακτικό. Πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστικός έλεγχος των φακέλων τακτοποιήσεως, αρκεί να πληρωθούν τα πρόστιμα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.