Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοποθέτηση Τ.Ο (μπλοκιών)


Recommended Posts

Καλησπέρα. Ειμαι σχετικα νεος μηχανικος και θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικα με την χαραξη - τοποθέτηση μπλοκιών για την κατασκευή λιμενικού έργου. Οποιαδήποτε πληροφορία - παρατήρηση (πχ. σχέδιο- σκαρίφημα αναρτησης μπλοκιών) θα ήταν παραπάνω απο χρήσιμη. Προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω γαιωδ. GPS, είναι εφικτή η παραπάνω λύση ή πρέπει σε συνδυασμό με οπτικό?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να σε αποτρέψω συνάδελφε, αν δεν έχεις σχετική εμπειρία μήν το επιχειρήσεις!είναι πολύ λεπτή δουλειά και απαιτεί ακρίβεια! χάραζεις ευθυγραμίες και τοποθείς τους τ.ο.με τη βοήθεια του δύτη,(καθόλου εύκολη συνεργασία) μετά προφορτίζεις και αφού αποφορτήσεις μετράς υψόμετρα (καθιζήσεις).η δουλειά αυτή γίνεται με χρήση total station και όχι με gps.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε jimcour

γιά αρχή και μόνο

ρίξε μιά ματιά στο βιβλίο Αποτυπώσεις-Χαράξεις Τεχνικών Έργων τόμος ΙΙ των Μπαντέλα-Σαββαιδη-Υφαντή - Δούκα και σε γενικές γραμμές

Οι αρχικές εργασίες χρειάζονται μεγάλη προσοχή και γίνονται σε συνθήκες νηνεμίας και όταν δεν υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα

Η τοποθέτηση των Τ.Ο στις οριστικές θέσεις γίνεται από δύτη στην ευθυγραμμία που καθορίζεται με γεωδαιτικό σταθμό. Ο γεωδαιτικός σταθμός τοποθετείται στην ακτή η σε προσωρινή τεχνητή νησίδα η στον κρηπιδότοιχο αφού ξενερίσει.

Για την υλοποίηση της ευθυγραμμίας χρησιμοποιούνται σημαντήρες σε σχήμα διπλού κώνου με ακίδα στην πάνω κορυφή και κρίκο στην κάτω από όπου προσδένεται ναυλον νήμα που καταλήγει σε βαρύδια. Ο δύτης με μικρές μετακινήσεις των βαρυδιών φέρνει τους σημαντήρες σε ευθυγραμμία (απαιτείται σημαντήρας ανα 15-20 μέτρα)

Ο δύτης ελέγχει κάθε Τ.Ο να εφάπτεται εγκάρσια σε όλο το πλάτος με τον αντίστοιχο της προηγούμενης στήλης. Οι κατακόρυφοι αρμοί μεταξύ ογκολίθων έχουν πλάτος 3-5 εκ

Τέλος κατά την βύθιση των Τ.Ο οι πλευρικές έδρες πρέπει να είναι κατακόρυφες πράγμα που βοηθάει σημαντικά στην γρήγορη τοποθέτηση

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Θεοχάρη σε ευχαριστω πολυ, ειδικα για τη συνέχεια του post σου. Εχω τοποθετήσει και στο παρελθον μπλόκια ναυδεσης και αμυντικών πλεγμάτων (που δεν απαιτούσε ακρίβεια 5 εκ.) , αλλα οχι για λιμενικά εργα.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Link to comment
Share on other sites

Έχει βέβαια σημασία και το μέγεθος του έργου, σε ποιο βάθος θεμελιώνεις, οι διαστάσεις των τ ογκολίθων και λοιπά. Το χειρότερο σε αυτές τις δουλειές πάντως είναι ότι συνήθως δεν έχεις οπτική επαφή με το αποτέλεσμα. Δηλαδή μπορεί να λέει ο δύτης ότι όλα πάνε καλά στο βάθος και όταν ξενερίσουν τελικά τα μπλόκια να είναι άστα να πάνε.

Να δώσεις πολύ προσοχή στην έδραση των πρώτων μπλοκιών. να είναι δηλαδή καλά στρωμένη η επιφάνεια έδρασης. Απο κεί ξεκινάνε συνήθως όλα τα προβλήματα. Και είναι κάτι που μπορείς να το ελέγξεις μόνoς σου με μια βάρκα, ένα σκαντάγιο και ένα βαρκάρη βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Θεοχάρη, επειδή το αντικείμενο είναι ενδιαφέρον, το σύγγραμα που ανέφερες είναι πανεπιστημιακό ή μπορεί κανείς να το αναζητήσει σε κάποιον εκδοτικό οίκο? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

είναι Πανεπιστημιακό αλλά υπάρχει και στα γνωστά Βιβλιοπωλεία με τεχνικά βιβλία

όσα περιέγραψα παρπάνω ως μεθοδολογία είναι πολύ απλή προσέγγιση

σήμερα η 'πόντιση' στοιχείων έχει ξεπεράσει τους παραδοσαικούς τρόπους,με ευρύτατη χρήση gps (δέκτες τοποθετημένοι σε πλωτά και μη μηχανήματα,δέκτες τοποθετημένοι στα στοιχεία που πρόκειται να εδρασθούν στον βυθό με ειδικές διατάξεις για να εξέχουν απο το νερό), βυθομέτρων ,σκάνερ βυθού, και βέβαια υπάρχουν και εξελιγμένες μέθοδοι 'υποβρύχιας τοπογραφίας' και 'υποβρύχιας φωτογραμμετρίας' στο αντικείμενο αυτό εστίασαν αρκετές διπλωματικές εργασίες απο την δεκαετία του 1980 ακόμη

μιά μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα σου δώσει καλύτερη εικόνα

το θέμα είναι πράγματι ενδιαφέρον αλλά απο δουλειά????

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.