Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης καταστήματος σε κατοικία εντός ζώνης


Recommended Posts

Με άδεια του ΄97 ανεγέρθηκε διώροφο κατάστημα με υπόγειο σε αγροτεμάχιο 3,030 τμ με ολική επιφάνεια ορόφων 589 τμ, καλυπτόμενη επιφάνεια 297 τμ και ύψος κτηρίου 7,60μ (με όρους δόμησης δηλ. για γραφεία - καταστήματα). Στην συνέχεια αγοράστηκε διπλανή ιδιοκτησία εμβαδού 2,000 τμ, σύνολο αγροτεμαχίου δηλ. 5,030, και ο όροφος των καταστημάτων άλλαξε σε 5 ενοικιαζώμενα διαμερίσματα. Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία. Μπορεί να γίνει αφού οι όροι για κατοικία είναι δυσμενέστεροι (επιφάνεια 200 τμ και ύψος 7,50); Σε μικτή χρήση ποιοι όροι ισχύουν; Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης ποια η διαδικασία που ακολουθείται; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Απ'όσο ξέρω, στις μικτές χρήσεις, ακολουθούνται οι δυσμενέστεροι όροι δόμησης, δηλ. της κατοικίας (αν και εφ'όσον επιτρέπεται η χρήση). Αλλά γιατί κατοικία? Ενοικιαζόμενα δεν εφιαξε? Νομίζω είναι κατηγορία ξενώνες ή κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι και από το Τμήμα ΓΟΚ του ΤΕΕ, επιβεβαίωσαν ότι ακολουθούνται οι δυσμενέστεροι όροι. Όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα, σε αρκετές αποκρίσεις συναδέλφων σε παλιότερα σχετικά μηνύματα κα ερωτήματα που έψαξα, όλοι αναφέρουν ότι τα ενοικιαζόμενα εμπίπτουν στην κατηγορία της κατοικίας. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι μήπως μπορούν να ενταχθούν αυτά τα διαμερίσματα στις ρυθμίσεις του νόμου της Μπιρμπίλη;

 

 

Και το ρωτώ γιατί στο νόμο γράφει για χώρους οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009, και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθʼ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία που ορίζονται στα άρθρα 5−7, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. Η κατοικία δεν απαγορεύεται στην περιοχή, γιατί να μην μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση;

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά καθʼ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου! Άλλαξαν δηλ.από ένα είδος χώρων κύριας χρήσης σ΄ενα άλλο, αυθαίρετα. Δεν υπάρχει στον νόμο προσδιορισμός για μια τέτοια αλλαγή. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε;

Link to comment
Share on other sites

nistra, είναι σαφές πως τακτοποιούνται οι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης. Οι χώροι που αναφέρεσαι ήταν κύριας χρήσης και παρέμειναν κύριας χρήσης απλά άλλαξαν χρήση.

1. α. Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου η διατήρηση για σαράντα (40) χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009, και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ’ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία που ορίζονται στα άρθρα 5−7, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου.

 

Και δεν το εκμεταλλευόμαστε εμείς, οι ιδιοκτήτες το εκμεταλλεύονται.

Link to comment
Share on other sites

nistra, σου προτείνω να κάνεις έγγραφη ερώτηση προς ΤΕΕ και πολεοδομία, για να είσαι σίγουρη.

Στο προφορικό πολλά λέγονται (όπως η αποτύπωση της διαρρύθμισης των προς τακτοποίησης χώρων) αλλά στο γραπτό, μάλλον, έχουν κόλλημα να το απαντήσουν τεκμηριωμένα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.