Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποσταθμός και Χ.Τ. στο ίδιο κτήριο ?


Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι

 

Ηθελα να ρωτήσω το εξής. Μελετώ κτίριο στη περιοχή Αθηνών το οποίο με βάση τα νέα φορτία (κυρίως) κλιματισμού ή θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με παροχή Νο-7 (που η ΔΕΗ δεν την δίνει στην Αθήνα) ή με δύο παροχές Νο-5.

 

Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ ΄προφορικά φέρνει αντιρήσεις να δώσει 2 παροχές Νο-5 (με πολύ δυσκολίά δίνει και την Νο6) για λόγους επαρκειας του δικτύου της.

Το δίπλα κτίριο διαθέτει Υ/Σ ο οποίος επαρκεί να τροφοδοτήσει και τα δύο κτίρια (ανήκουν στον ιδιο ιδιοκτήτη). Μπορεί άραγε ένα μέρος της εγκατάστασης να υλοποιηθεί έτσι ώστε να τροφοδοτηθεί από τη Χ.Τ. με Νο-5 και τα βαριά φορτία κλιματισμού όπως και ο τελευταιος όροφος από το δίπλα κτίριο ? Ο ιδιοκτήτης δεν έχει αντίρηση. Νομικά και τεχνικά ρωτάω αν γίνεται (π.χ. θεματα ασφάλειας, κανονισμών κλπ).

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

αν υπαρχει υποσταθμός γιατι δεν δινεις ριχνεις ολα τα φορτια και των 2 κτιριων πανω στον μετασχηματιστη??? (ακομα και αν χρειαστει επαυξηση του μετασχηματιστη) ειναι για μενα καλυτερη λύση.

 

(και πιστευω σε βαθος χρονου, πιο οικονομικη λυση).

Link to comment
Share on other sites

Τα δυο κτήρια βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο; Αν ναι μπορείς να πάρεις με ξεχωριστή αναχώρηση από το μετασχηματιστή Νο7. Αυτό τουλάχιστον νομίζω ότι γίνεται σε νέα κτήρια.

 

Ο Υ/Σ του δίπλα κτηρίου φαντάζομαι ότι είναι της ΔΕΗ έτσι;

Link to comment
Share on other sites

Να το θέσω πιο συγκεκριμένα. Θέλω να συνδεθώ με το μετασχηματιστή του δίπλα κτιρίου και να πάρω είτε μια παροχή 7 είτε 2 παροχές 5 και 6. Τα δύο κτίρια δεν είναι στο ίδιο οικόπεδο όμως.

 

Και κάτι άλλο παιδιά. Το κτίριο που μελετάμε έχει μια ανεξάρτητη παροχή για τον 7ο όροφο και την αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας ως σύστημα απο τα τεχνικά χαρακτηριτικά αναφέρει nominal current 113A και περίπου 60 kW (75 kVA) ηλεκτρικά (ενώ οι αιχμές ειναι σαφως μεγαλύετρες) τούτο φαντάζομαι σημαίνει ότι για να τροφοδοτήσουμε τον 7ο όροφο (φορτίο περίπου 10 kW ετεροχρονισμένο) και την αντλία θερμότητας θέλουμε μια Νο 6 παροχή Χαμηλής Τάσης μόνο γιαυτά, έτσι δεν είναι ή χανω κάτι ?

Link to comment
Share on other sites

απο την στιγμη που τα κτιρια δεν ανηκουν σε ενιαιο συγροτημα δεν μπορεις να βαλεις χερι στον διπλα Μ/Σ

νομιζω παντως οτι τιμολογιακα συμφερει η εγκατασταση μεσης τασης ...

και επιπλεον η δεη ισως πραγματικα να εχει προβλημα χαμηλης στην περιοχη ( που γενικα εχει) ....

αν επιμενεις παντως ....ισως με περισσοτερη επιμονη στην δεη να τους πεισεις

Link to comment
Share on other sites

κοιτα για μεγαλες παροχες (Νο5,6,7) χαμηλής, η ΔΕΗ πρέπει να σου δώσει απευθείας παροχή σπό τον Μ/Τ (τον δικό της). Εκεί υπησέρχεται το λεγόμενο L (απευθείας απόσταση από τον Μ/Τ της, και το R-πραγματική απόσταση από το Μ/Τ της). αυτό έχει πρακτική σημασία και στον τρόπο τιμολόγησης πιθανής τροποποίησης του υπάρχοντος δικτύου (εκεί θα συμμετάσχεις και εσύ). Σκέψου γενικά, τα πάγια από πολλές παροχές, τις διαδρομές καλώδίων των παροχών, και επειδή στην ελλάδα είμαστε, τις πιθανές βλάβες/συντηρήσεις/τροποποιήσεις κλπ κλπ.

 

καλύτερα να σκεφτείς την λύση από τον ιδιόκτητο (υποθέτω) Μ/Τ που έχει στο δίπλα κτίριο. (τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα)

 

υγ. Η ΔΕΗ έχει για κάθε μεγάλη παροχή (την λεγόμενη μικρή και μεγάλη , πχ. νο5 100Α & 125Α, νο6 160Α & 200Α , νο7 250Α & 315Α & 400Α). αυτά για να ξέρεις ότι και η ΔΕΗ έχει διάφορα στο μυαλό της όταν κάνει τροποποιήσεις.

καλό ΣΚ.!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι λεπτή η θέση μας στη συγκεκριμένη μελέτη θα 'ήθελα την άποψη σου/σας στο εξής ερώτημα. Όταν ο κατασκευαστής της αντλίας θερμότητος ορίζει ως ονομαστικό ρεύμα (nominal current) λειτουργίας τα 113Α και έχεις και ένα πρόσθετο φορτίο (φωτισμού ρευματοδοτών) περίπου στα 10 kW δεν είναι λογικό να προτείνεις παροχή Νο 6 παροχή ?

Link to comment
Share on other sites

ναι σίγουρα, πρέπει να ανέβεις στα 160Α τουλάχιστον για πολλούς λόγους.

 

Απλά το θέμα είναι γιατί να έχεις ξεχωριστή παροχή (από ΔΕΗ) για ένα κομμάτι της εγκατάστασης, και οχι να ρίξεις ολη την εγκατάστασή σου στον Μ/Τ του υποσταθμού???

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει αν ο υποσταθμός είναι ιδιωτικός ή της ΔΕΗ. Αν είναι της ΔΕΗ, δεδομένου ότι δε βρίσκεται στο οικόπεδό σου ξέχνα τη Νο7 (με βάση όσα ξέρω). Αν είναι ιδιωτικός θα έλεγα πως πάλι πρέπει να ξεχάσεις οτιδήποτε έχει σχέση με αυτόν. Νομίζω ότι είναι σαν να θες να πάρεις ρεύμα από τον μετρητή του γείτονα. Μόνο στη ζούλα νομίζω ότι μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί φίλοι

 

καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Να διευκρινήσω μερικά πράγματα. Υπάρχουν 2 κτίρια, ανεξάρτητες ιδιοκτησίες που ανήκουν στον ιδιο ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτες.

 

Το κτιριο που μελετούμε -κτίριο Νο1- μέχρι πρότινος (πριν την ανακαίνιση του) ειχε μια παροχή Νο3. Το κτίριο Νο2 διπλα ακριβώς έχει δικό του υποσταθμό Μ.Τ. Με την μελέτη ανακαίνησης του κτιρίου Νο1 το ηλεκτρικό φορτίο εκτιμήθηκε περίπου στα 180 kVA (εκ των οποίων 75 kVA περίπου η αντλία θερμότητος). Λόγω αδυναμίας χορήγησης εκ μέρους της ΔΕΗ παροχής Νο7 αποφασίστηκε να τροφοδοτηθεί με 2 παροχές, μια Νο5 (ενα μέρος των ορόφων) και μια παροχή Νο6 (ένας όροφος + κλιματισμός). Η απόφαση αυτή πάρθηκε δεδομένου ότι στο κτίριο θα υπαρχουν 2 ανεξάρτητοι ενοικιαστές οι οποίοι ομως συμφωνουν και απο κοινού συμμετέχουν στην ανακαίνηση.

 

Το θέμα της τροφοδοσίας του κτιρίου απο το γειτονικό κτίριο που διαθέτει υποσταθμό (και ανήκει στον ιδιο ιδιοκτήτη) ήρθε στο προσκύνιο μετά τα προβληματα που έφερε η ΔΕΗ για χορήγηση παροχής Νο6. Αλλά όπως σας ειπα η αντλία θερμότητος απο μόνη της ζητάει (ονομαστικο ρευμα κατασκευαστη) 113Α γεγονός που καθιστά την παροχή Νο6 απαραίτητη.

 

Αυτή ειναι η κατάσταση συναδελφοι.

 

Οι ερωτήσεις είναι :

 

1. έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να αρνείται παροχή Νο6 σε έναν εκ των ενοικιαστών ? την Νο7 μπορεί να την αρνηθεί βάση απόφασης που έχει βγει. Την Νο6 ομως ?

 

2. Για να παρουμε ρευμα απο το διπλα κτίριο (κτίριο Νο2) που ανήκει στον ιδιο ιδιοκτήτη (ο οποίος δεν έχει πρόβλημα) πρέπει να γίνει ενοποίηση τετραγωνικών ? ξέρει κανείς ή δεν ειναι απαραίτητο ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.