Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημιυπαίθριος χώρος ή παράνομο;


Recommended Posts

Ένα σπίτι ισογείου έχει αποκλειστική χρήση ενός χώρου 40 τ.μ ακριβώς μπροστά από την εξώπορτα του σπιτιού, που βρίσκεται στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας.

Έχει κατασκευαστεί ένα δωμάτιο 13 τ.μ. σε αυτό τον χώρο. Το δωμάτιο αυτό είναι συνέχεια του σπιτιού. Θέλω να πώ ότι είναι μέσα στο σπίτι. Δεν είναι χωριστά.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω:

1. Αν θεωρείται ημιυπαίθριο ή παράνομο

2. Αν είναι το ένα ή το άλλο, πώς μπορώ να υπολογίσω το πρόστιμο της πολεοδομίας και

3. Ποια εναλλακτική μέθοδο μου προτείνετε να ακολουθήσω ώστε να μη το γκρεμίσω πρίν έρθει η πολεοδομία? Μπορώ να το διαμορφώσω έτσι ώστε να είμαι κάπως καλυμμένη νομικά?

 

Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τα κεφαλαία.

 

Υ.Γ: Θέλουμε να αγοράσουμε αυτό το σπίτι και τη "παρανομία" τη συνειδητοποιήσαμε τελευταία στιγμή απο τη κάτοψη. Δε μας ειδοποίησε ούτε ο δικηγόρος, ούτε ο συμβολαιογράφος, ούτε ο μηχανικός της τράπεζας, ούτε ο ιδιοκτήτης φυσικά.

Link to comment
Share on other sites

1) Καταρχήν, απαγορεύονται τα κεφαλαία τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον τίτλο της δημοσίευσης και θα σε παρακαλούσα να το διορθώσεις (στα δεξιά πάτα την "Επεξεργασία")

2) Ημιυπαίθριος είναι ένας χώρος στεγασμένος που έχει τουλάχιστον μια πλευρά ανοιχτή. Αφού λες οτι είναι δωμάτιο προφανώς δεν είναι ημιυπαίθριος. Τώρα υπάρχει το σενάριο να είναι ημιυπαίθριος κλεισμένος παράνομα. Θα πρέπει να δεις στα σχέδια πώς έχει δηλωθεί ο χώρος. Σε αυτήν την περίπτωση αν υπάρχει υπόλοιπο ΣΔ μπορείς να το νομιμοποιήσεις.

3) Αν το δωμάτιο δεν υπάρχει καθόλου στα σχέδια τότε είναι παράνομο και θα πρέπει να ξεκινήσεις διαδικασίες νομιμοποίησης. Δεν είναι σίγουρο όμως οτι μπορεί να νομιμοποιηθεί.

4) Το πρόστιμο εξαρτάται και από τα τετραγωνικά αλλά και από τη χρονολογία ανέγερσης.

5) Πιθανολογώ οτι δεν είσαι μηχανικός,ε; Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς έναν μηχανικό γιατί οι νομιμοποιήσεις έχουν αρκετό τρέξιμο.

Link to comment
Share on other sites

Στα σχέδια δεν φαίνεται αυτό το δωμάτιο. Φαίνεται μόνο ο χώρος των 40 τ.μ (αποκλειστικής χρήσης).

 

Για τις εναλλακτικές που ζητούσα, εννοώ άν το γκρέμιζα και το έφτιαχνα απο γυψοσανίδα για παράδειγμα, το πρόστιμο θα ήταν εξίσου υψηλό? Τί άλλο μπορώ να κάνω?

Ναί, δεν είμαι μηχανικός. Άπλά είμαι απελπισμένη γιατί πρέπει να πάρω μια απόφαση σχετικά με την αγορά του σήμερα και μόνο.

 

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Αφού δε φαίνεται στα σχέδια είναι παράνομο.

Δεν έχει σημασία αν είναι από γυψοσανίδα.

 

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το νομιμοποιήσεις. (Η έστω να βγάλεις άδεια σαν να το έχτιζες τώρα). Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να επιτρέπεται από τους όρους δόμησης. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μην νομιμοποιείται (να μην υπάρχει πχ υπόλοιπο συντελεστή δόμησης). Ένας μηχανικός θα σου πει.

 

Πότε χτίστηκε η οικοδομή; Μετά το 2003 είναι αρκετά τσουχτερά τα πρόστιμα.

 

Θα πρέπει να πατήσεις στο θέμα της παρανομίας και να ζητήσεις λίγο περισσότερο χρόνο για να το ψάξεις. Αν επιμένεις να το ρισκάρεις τουλάχιστον έχεις ένα σοβαρό λόγο να παζαρέψεις την τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Να μη σε πάρω και στο λαιμό μου αλλά νομίζω οτι δεν ισχύει. Εφόσον εννοείται αυτός που βγάζει την άδεια είναι και ο ίδιος που έχει την αποκλειστική χρήση. Με κάθε επιφύλαξη όλα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

δύσκολα τα πράγματα... αφού είναι πολυκατοικία το πιθανότερο είναι να έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί το δωμάτιο.

Κατα τη γνώμη μου έχεις δύο επιλογές ή να μην το αγοράσεις και να αποφύγεις όποια τρεχάματα μελλοντικά, ή να πείς στον πωλητή ότι δεν υπολογίζεις καθόλου τα τετραγωνικά του δωματίου αφού είναι αυθαίρετο και πληρώνεις μόνο για τα νόμιμα τετραγωνικά σύν κάποιο ποσό για την αποκλειστική χρήση των 40τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, εγώ θα προσπαθήσω να κατεβάσω τη τιμή, μετά πρέπει να το γκρεμίσω πρίν το αγοράσω?

Εσείς τί θα κάνατε? Θα το γκρεμίζατε τώρα ενώ είναι 15ετίας?

Ξέχασα να πώ οτι το σπίτι είναι ισόγειο-πρώτος.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Αν γίνει καταγγελία θα τρέχεις, άσχετα με τη δεκαπενταετία. Εγώ αυτή την περίοδο έχω αναλάβει να νομιμοποιήσω μια αυθαιρεσία του 1972 που της έγινε καταγγελία το 2007!

Οπότε αν αυτό το δωμάτιο είναι τόσο σημαντικό, το κρατάς και παίρνεις όμως το ρίσκο. Αν όχι το γκρεμίζεις και ησυχάζεις.

 

ΥΓ: Έχε υπόψη σου οτι ακόμα και να μπορεί να νομιμοποιηθεί (που όπως είπε και ο συνάδελφος πιο πάνω το βλέπω δύσκολο) δε γλιτώνεις το πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα πρότεινα κάτι περισσότερο. Αν αποδειχθεί ότι είναι αυθαίρετο να ζητήσετε από τον τωρινό ιδιοκτήτη να το γκρεμίσει ΑΥΤΟΣ και να αποκαταστήσει το χώρο από τις όποιες ζημιές των εργασιών. Ή να ζητήσετε χαμηλότερη τιμή ακριβώς λόγω των επιπλέον εξόδων που θα κάνετε εσείς μετά.

 

Και μάλιστα αν αρχίσει τα μα...μου παίξτε το τελευταίο χαρτί = καταγγελία. Ας το θεωρήσει εκβιασμό. Αυτός, να πάρει, προσπαθεί να πουλήσει κάτι παράνομο!!!

 

Αλλά και να μπορεί να νομιμοποιηθεί ως προσθήκη (υπόλοιπο συντελεστή) υπάρχουν τα έξοδα της πολεοδομίας και της ''κατασκευής'' - θα πρέπει να βγει άδεια προσθήκης και να πληρωθεί (για τα μάτια του κόσμου) ΙΚΑ για τις εργασίες που υποτίθεται θα γίνουν μετά. Αυτά τα έξοδα...ποιος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.