Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγκύρωση δοκού


 

Recommended Posts

Χαίρεται,

 

Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το μήκος αγκύρωσης δοκαριού μέσα σε κολώνα. Πρέπει να διατρέχει όλο το μήκος της κολώνας?(εννοώ ο διαμήκης οπλισμός) Π.χ. στη δική μου περίπτωση πρόκειται για κεκλιμένη δοκό (στέγης χωρίς πλάκα) μήκους 4,21m ύψους 60cm που πατάει εκατέρωθεν σε τοιχιο-κολώνες 150/25. Σύμφωνα με τον σιδερά άμα αγκυρώσεις 40cm εκατέρωθεν μέσα στις κολώνες ‘είσαι εντάξει’. Επίσης μου λέει ότι του είναι κατασκευαστικά δύσκολο να περάσει έως τέρμα τα σίδερα. Επειδή δεν έχω μεγάλη εμπειρία από οικοδομές δεν μπορώ να εκτιμήσω αυτό που μου λέει.

Να αναφέρω ότι το έργο γίνεται σε νησί και όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει η πολυτέλεια να βρει κάποιος ένα πολύ καλό συνεργείο (γενικότερα). Οπότε βολεύεσαι με ότι υπάρχει…

Link to comment
Share on other sites

Αφού το λέει ο σιδεράς τι παραπάνω να σου πει ένας Πολιτικός Μηχανικός Πολυτεχνείου;

Μηχανικός μελετητής δεν υπάρχει; Μήπως επιβλέπων; Αυθαίρετο είναι;

 

Συγνώμη για το ύφος μου αλλά έλα στη θέση μου για να καταλάβεις.

Link to comment
Share on other sites

Corto Maltese, τα μηκη αγκυρωσης δεν ειναι θεμα εκτιμησης. Εξαρτωνται απο το ειδος της αγκυρωσης (ευθυγραμμη ή με καμπυλη) , την διαμετρο της ραβδου,την κατηγορια σκυροδεματος , του χαλυβα κλπ. Ο κανονισμος ειναι πολυ συγκεκριμενος. ΕΚΩΣ κεφαλαιο 17.

Ο σιδερας κοιταει την ευκολια του και δεν φερει και καμμια ευθυνη. Αν τον βολευε να αγκυρωσει 20cm να εισαι σιγουρος οτι παλι θα σου ελεγε οτι ειναι ενταξει.

 

Οπότε βολεύεσαι με ότι υπάρχει…

 

Κατανοω τη θεση σου αλλα ο ...Eγκελαδος το ξερει ?

Link to comment
Share on other sites

Η κατασκευή είναι καθ’ όλα νόμιμη συνάδελφε Χάρη (και ίσως απ’ τις λίγες που κατασκευάζονται στο σύνολό τους νόμιμα εδώ). Επιβλέπων (πολιτικός) μηχανικός πολυτεχνείου υπάρχει, και είμαι εγώ. Μελετητής υπάρχει και έχει κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με τους κανονισμούς. (Επίσης; σχέδια ξέρω να διαβάζω…)

Όμως όπως ανέφερα και πριν, εδώ (στη Σκιάθο) τα πράγματα δε λειτουργούν ακριβώς όπως θα ήθελα ή θα ήθελες να λειτουργούν (δηλαδή σύμφωνα με τον ιδανικό κόσμο της μελέτης που ονειρευόμαστε). Δουλεύοντας με τα ντόπια συνεργεία πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, με μέτρο βέβαια. Π.χ. στο νησί υπάρχουν 2 – 3 σιδεράδες κι εγώ χρησιμοποιώ τον καλύτερο από αυτούς. Αυτός λοιπόν έχει ένα.. άνω φράγμα ποιότητας δουλειάς. Τα συνεργεία των μπετατζήδων είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί που δεν έχουν πολλά χρόνια στη δουλειά και οι οποίοι δεν είναι και οι καλύτεροι μάστορες (έχουν πρόβλημα αντίληψης της κατασκευής, ακρίβειας μετρήσεων και γενικότερα με τις λεπτομέρειες). Το σκυρόδεμα το φτιάχνουμε επιτόπου στο εργοτάξιο με έτοιμο μείγμα αδρανών και ανακάτεμα των υλικών στη Merlo, που σημαίνει όχι και τόσο σταθερή ποιότητα. Και άλλα πολλά τα οποία υποθέτω θα τα ξέρεις.

Τέλος επειδή όπως ανέφερα και πριν ασχολούμαι πρώτη φορά με οικοδομή, αυτό που ρώτησα είχε να κάνει με το τι γίνεται στην πράξη και βάση της εμπειρίας όσων γράφουν εδώ. Έχω μεγάλα κενά το αναγνωρίζω, γι’ αυτό και ρωτάω.

Ευχαριστώ avgoust. Θα ανατρέξω στο αντίστοιχο κεφάλαιο.

Link to comment
Share on other sites

Σκυρόδεμα γιατί δεν παίρνεις έτοιμο;

 

Για τις αγκυρώσεις "κατέβασε" και διάβασε οπωσδήποτε τον οδηγό του Ιγνατάκη. Θα με θυμηθείς. Θα τον βρεις ΕΔΩ.

 

Μια και είσαι νέος μηχανικός να ακούς το τι λέει ο σιδεράς και ο μπετατζής αλλά να θυμάσαι ότι αυτοί κοιτάνε την ευκολία τους. Επομένως δε θα πρέπει να βασίζεσαι σ΄αυτά που λένε. Εσύ είσαι ο επιβλέπων μηχανικός, εσύ έχεις την ευθύνη για όλη σου τη ζωή. Και μη βάζεις από τώρα νερό στο κρασί σου, τι θα κάνεις όταν παλιώσεις. :lol: Αν δεν κάνουν αυτά που τους λες να τους εκθέσεις στον ιδιοκτήτη και να τους πεις ότι θα πας στο Βόλο να φέρεις άλλα συνεργεία και θα χάσουν το ολιγοπώλιο. Πρώτα βέβαια θα τον πιάσεις με το μαλακό και θα τον χτυπήσεις στο φιλότιμο. Μήπως όμως δεν πληρώνεται για να κάνει και σωστή δουλειά; Συνήθως αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Οφείλω να ζητήσω ξανά δημόσια συγνώμη για τον τρόπο μου. Σε παρεξήγησα, αλλά εκείνο το "Σύμφωνα με τον σιδερά...είσαι εντάξει" με σκότωσε!

Link to comment
Share on other sites

Τις περισσότερες φορές, για να μην πω όλες, κατά την επίβλεψη κατασκευής ενός έργου ο επιβλέπων μηχανικός της άδειας οικοδομής, που είναι και ο μόνος τελικά από τον νόμο υπεύθυνος, αναγκάζεται να κάνει την δουλειά ενός θηριοδαμαστή σε τσίρκο. Με την διαφορά όμως, ότι ο μεν θηριοδαμαστής του τσίρκου έχει να κάνει με εξημερωμένα λεοντάρια και τίγρεις και ο δε μηχανικός-θηριοδαμαστής τις περισσότερες φορές, με άγρια (θα αποφύγω να πω την λέξη). Το παράδειγμα του θηριοδαμαστή δεν είναι δικό μου. Το διάβασα σε ένα άρθρο του καθηγητή σας κ. Τάσιου, στην εφημερίδα το Βήμα πριν πολλά χρόνια αλλά ακόμη νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Με τις κατασκευαστικές συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς στο Ελλάντα μας δεν μπορεί κανένας μηχανικός να κάνει σωστά την δουλειά της επίβλεψης ενός έργου. Με αυτές τις συνθήκες όλα είναι θέμα φιλότιμου και ευσυνειδησίας του κάθε μηχανικού επιβλέποντα. Δηλαδή να γίνεται αυτός ήρωας. Με ήρωες όμως δεν γίνονται τα έργα. Χώρια που οι περισσότεροι ήρωες καταλήγουν να γίνουν άγαλμα σε κεντρικό σημείο πόλης ή χωριού για να μπορεί ο κάθε ανήδεος να χλευάζει. 'Ετσι όμως πρέπει να είναι?

Υ.Γ.

1)Μπράβο Χάρη για την δημόσια συγνώμη, πρέπει να ήταν η κακιά στιγμή.

2)Το θέμα της επίβλεψης είναι μεγάλο και καλό θα είναι να το αναλύσουμε στο φόρουμ κάποτε.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη δεκτή η συγγνώμη, δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης.

Απλώς την επόμενη φορά που θα απαντήσεις σε κάποιον μην καταφεύγεις τόσο εύκολα στην ειρωνεία. Άλλωστε υπάρχει και η επιλογή της αδιαφορίας σε κάτι που δεν σου αρέσει. Έχε υπόψη σου ότι πολλές φορές κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε λανθασμένες διατυπώσεις, λανθασμένη απόδοση της σκέψης του και άλλα τέτοια που οδηγούν σε παρεξήγηση των όσων γράφει.

Π.χ. εγώ όταν ανέφερε για το σιδερά, απλώς αναπαρήγαγα τη φράση του με μια δόση ειρωνείας, δεν την υιοθέτησα. Ίσα - ίσα σκοπός μου ήταν να την κατακρίνω.

 

Όσον αφορά τους μαστόρους προσπαθώ να μαθαίνω όσο μπορώ αλλά απ’ την άλλη δεν τους εμπιστεύομαι ιδιαίτερα. Ξέρεις έχουν οι περισσότεροι αυτό το ύφος της εμπειρίας της μετριότητας.

Σκυρόδεμα, πονεμένη ιστορία. Αδρανή και όλα τα υλικά πανάκριβα εδώ. Παραγγέλνουμε από Βόλο. Πολύ πιο φθηνά ακόμα και με τα μεταφορικά…

Άμα προσέξεις όσο μπορείς τις αναλογίες στο εργοτάξιο στο ανακάτεμα δεν απέχεις πολύ από το έτοιμο σκυρόδεμα που σου φέρνουν.

Ο σιδεράς πληρώνεται πολύ καλά. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι αυτό. Αλλά άμα τους ζορίζεις λίγο αρχίζει η γκρίνια…

 

Εδώ πασχίζουμε για τα βασικά…

Link to comment
Share on other sites

Εμενα αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι οταν τους βαλεις να κανουν κατι διαφορετικο απο αυτο που εχουν συνηθισει , ακομα και αν δεν τους δυσκολευει ιδιαιτερα , ειναι σαν να προσπαθεις να πεισεις ενα ντουβαρι. Τι χτικιο ειναι αυτο πια...

 

Λυσε μου δυο αποριες. Η merlo εχει μικρη χωρητικοτητα και θελει και χρονο ανακατεματος. Πως προλαβαινετε στη σκυροδετηση πλακας ή θεμελιωσης ? Χρησιμοποιειτε πανω απο μια ή εχουν βγει και μεγαλες ?. Απο δοκιμια πως το αντιμετωπισετε το θεμα ή δεν αντιμετωπιζεται ?

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα avgoust, η Merlo παίρνει 3,5m³. Ρίχνουμε μια βαρέλα ανά μισάωρο (έως 40 λεπτά) κατά μέσο όρο. (έχουμε μία Merlo). Συνήθως ρίχνουμε από 30 έως 50m³ σε κάθε σκυροδέτηση. Αυτό μας παίρνει από τις 7:30 το πρωί έως τις 15:00 ή 16:00...

Δοκίμια δυστυχώς γιοκ... Εγώ θα ήθελα να παίρνουμε δοκίμια αλλά απ’ τη μία είναι λίγο δύσκολο εδώ που είμαστε και απ’ την άλλη ελέγχουμε όσο μπορούμε το σκυρόδεμα κατά την παρασκευή του.

(Όσον αφορά τους μαστόρους, πρέπει να τους πηγαινεις και καμια Amstel κατα το μεσημεράκι που και που έτσι για να έχεις καλή ..συνεργασία.Άκρατος επαγγελματισμός)

 

Ώρες-ώρες νιώθω λες και είμαστε στη Ζιμπάμπουε...

 

Τα σέβη μου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.