Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όμβρια Ύδατα


ckotscv

Recommended Posts

Καλή σας μέρα.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπροστά απο ένα σπίτι διέρχεται αγωγός ομβρίων τότε θα πρέπει τα βρόχινα νερά να πηγαίνουν με άμεση σύνδεση στον αγωγό ή θα πρέπει να τα αφήνουμε στο πεζοδρόμιο και να μπούν ουσιαστικά από τα φρεάτια? Δηλαδή τα όβρια τα αποχετεύουμε άμεσα στο δίκτυο(όπου υπάρχει) ή τα αφήνουμε στο πεζοδρόμιο(υπάρχει, δεν υπάρχει δίκτυο)?

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον κτιριοδομικό τα όμβρια των ιδιοκτησιών βγαίνουν στο ρείθρο του δρόμου, εφόσον δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων. Εφόσον υπάρχει, όπως στην περίπτωσή σου, αρμόδιος να απαντήσει στο ερώτημα είναι ο φορέας που διαχειρίζεται το δίκτυο. Πχ η ΕΥΑΘ, ο Δήμος κλπ. Απευθύνσου στην τεχνική υπηρεσία του αρμόδιου φορέα. Ο τρόπος διάθεσης των οικιακών ομβρίων θα πρέπει να ρυθμίζεται με σχετική απόφαση του εν λόγω φορέα (δεν είναι θέμα υπαλλήλου). Στις περισσότερες περιπτώσεις που γνωρίζω με δίκτυο, η διάθεση γίνεται και πάλι στο ρείθρο για λόγους ευκολίας στην διαχείρηση και αποφυγής συνδέσεων λυμάτων...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση που γίνεται άμεση σύνδεση προφανώς η παροχή σχεδιασμού του αγωγού θα πρέπει λογικά να είναι όχι μόνο αυτή της επιφάνειας που αποχετεύει στην αρχή του αλλά και το άθροισμα όλων των σημειακών συνδέσεων μέχρι το τέλος του.(?) Ετσι δεν είναι?

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση!

Link to comment
Share on other sites

Ούτως ή άλλως έτσι είναι. Αυτό που διαφέρει σε επίπεδο μελέτης κεντρικού δικτύου δεν είναι η παροχετευόμενη ποσότητα υδάτων αλλά ο χρόνος συρροής. Αυτό δεν σε αφορά εσένα, αλλά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα σου υποδείξουν να συνδεθείς ή να μείνεις στο ρείθρο.

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap

 

Η παροχετευόμενη ποσότητα υδάτων (παροχή) υπολογίζεται και από το χρόνο συρροής. Αυτό που λες πιο πάνω δεν είναι απολύτως ακριβές. Ούτε θα αλλάξει τόσο πολύ ο χρόνος συρροής αν συνδεθεί κάποιος με το δίκτυο ομβρίων από το να καταλήγουν τα νερά στο δρόμο.

 

ckotscv

 

Σε μια μελέτη ομβρίων υδάτων γίνεται ο υπολογισμός των παροχών με βάση τις επιφάνειες απορροής. Προφανώς αν υπάρχει μελέτη ομβρίων στην περιοχή σου έχει συνυπολογιστεί και η επιφάνεια της στέγης σου. Σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης ρώτα ΔΕΥΑ ή το Δήμο σου.

Link to comment
Share on other sites

Η παροχετευόμενη ποσότητα υδάτων (παροχή) υπολογίζεται και από το χρόνο συρροής. Αυτό που λες πιο πάνω δεν είναι απολύτως ακριβές. Ούτε θα αλλάξει τόσο πολύ ο χρόνος συρροής αν συνδεθεί κάποιος με το δίκτυο ομβρίων από το να καταλήγουν τα νερά στο δρόμο

 

Η παροχετευόμενη ποσότητα δεν είναι παροχή. Έχει μονάδες όγκου και είναι ανεξάρτητη του χρόνου συρροής. Ο χρόνος συρροής πράγματι δεν θα αλλάξει πολύ, αυτή η μικρή όμως διαφορά σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται σημαντική για τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις. Εξάλλου όπως είπα είναι μόνον ένας από τους λόγους που θα δοθούν οι ανάλογες οδηγίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Σε πλακοστρωση γηπεδου κατα μηκος.. (συνολικο μηκος 100μ)

Τι κατα μηκος κληση θα δινατε για την απορροη των ομβριων...???

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτήν την περίπτωση, πχ πλατος πεζοδρομίου 2 μ και μήκος 100 μ, μπορείς να δώσεις εγκάρσια κλιση 2% (κατα πλάτος) και στην άκρη να δημιουργήσεις τάφρο ή ρείθρο. Νομίζω στο ρείθρο και 0,5% κατά μήκος κλίση σου φτάνει, αν θυμαμαι καλά!! Ακόμα μπορείς να διαμορφώσεις τις υψομετρικές διαφορές με το υψηλότερο σημείο στη μέση (π.χ. στα 50μ), οπότε θα μειώσεις την υψομετρική διαφορά στο μισό. Μπορείς να κάνεις και υπολογισμούς, αλλά είναι λίγο τραβηγμένο, εκτός αν απαιτείται.

Υπάρχει και μια κατασκευαστική λύση ώστε να μην έχεις καθόλου κατα μήκος κλίση και μόνο εγκάρσια την οποία πετυχαίνεις με την διαμόρφωση του πυθμένα του φρεατίου που βάζεις κατά μήκος όλου του πεζοδρομίου, αλλά ειναι και ακριβή και εξεζητημένη και μπελάς κατασκευαστικά. Αν θέλεις πες μου να σου ανεβάσω κανα σχεδιάκι για να καταλάβεις σε τι αναφέρομαι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.