Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Οικοδομησιμότητα οικοπέδου που προήλθε από σύσταση κατακόρυφων ιδιοκτησιών


KOMAJEC

Recommended Posts

Η μητέρα μου αγόρασε το 1978 στο Ν. Ζακύνθου εξ' αδιαιρέτου με κάποια άλλη κυρία ένα αγροτεμάχιο έκτασης 4.002 τμ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου βρίσκεται εντός οικισμού και εκτός σχεδίου.

Το 1990 προέβησαν σε σύσταση δύο (2) κατακόρυφων ιδιοκτησιών με έκταση 2.001 τμ η κάθε μία και κατόπιν η άλλη κυρία εξέδωσε οικοδομική άδεια και έχτισε στο δικό της κομμάτι. Τα ερωτήματα μου είναι:

1ον Η ιδιοκτησία που ανήκει σήμερα στη μητέρα μου είναι οικοδομήσιμη; (σημειωτέον, κατά τη χάραξη των ορίων των ιδιοκτησιών την "έριξαν" και η δικιά μας ιδιοκτησία είναι πραγματικά λίγο κάτω από 2.000 τμ)

2ον Εάν είναι όντως οικοδομήσιμη, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την επιφάνεια του ακινήτου που έχουν κτίσει στην άλλη ιδιοκτησία, έτσι ώστε να υπολογίσουμε τι απομένει σε εμάς να κτίσουμε; (αν δεν κάνω λάθος σε αγροτεμάχιο 4.000 τμ συνολικά κτίζεις μέχρι 400 τμ)

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα είναι από τα πολυπλοκότερα και πολυπαθέστερα σε ότι αφορά την οικοδόμηση οικοπέδου. Ο νόμος εξετάζει το δικαίωμα δόμησης και τους σχετικούς περιορισμούς ως προς το οικόπεδο και όχι ως προς τους ιδιοκτήτες. Που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες είναι αυτοί που πρέπει να τηρούν τα προβλεπόμενα εκ του εμπραγμάτου δικαίου (αστικός κώδικας) και της μεταξύ τους συμφωνίας (συμβόλαιο). Κακή διαχείριση των θεμάτων αυτών μπορεί να σημάνει απώλεια δικαιωμάτων του ενός εκ των δυο σε δόμηση. Μάλλον στην παρούσα στιγμή ούτε κι εσείς έχετε σαφή γνώση του τί συνέβη. πχ, η διανομή έγινε χωρίς οικοδομική άδεια; Η ήδη ανεγερθείσα οικοδομή δεν έχει παρανομίες;

 

Χρειάζεστε την βοήθεια ενός μηχανικού εμπιστοσύνης που θα εξετάσει την περίπτωσή σας, θα βρει όσες άδειες έχουν εκδοθεί, θα κάνει αποτύπωση και πολεοδομικό έλεγχο του υφισταμένου και θα σας ενημερώσει υπεύθυνα για την δυνατότητα οικοδόμησης, καθώς και για το εάν έχετε ζημιωθεί.

 

Εύχομαι να μην χρειαστείτε και δικηγόρο...

Link to comment
Share on other sites

Τη στιγμή που έγινε η διανομή δεν είχε ακόμη εκδοθεί άδεια, για αυτό είμαι βέβαιος.

Αυτο που δε γνωρίζω είναι αν η οικοδομή που ανεγέρθηκε έχει ή όχι παρανομίες. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και χωρίς να διαταρραχθούν οι ισορροπίες με την άλλη πλευρά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.