Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα σε οικόπεδο στη Χαλκιδική


Recommended Posts

Καλημέρα συναδελφοι. Εχω στα χέρια μου την αποτύπωση ενός οικοπέδου, το οποιο βρισκεται στη χαλκιδικη, και στο οποίο εχει χτιστει το 1970 με εκδοση αδειας ένα μικρό κτισμα. Ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί τα υπόλοιπα τετραγωνικα δομησης που του απομένουν.

Με βάση το διάταγμα της χαλκιδικής για τα κατα παρεκλιση αρτια και οικοδομησιμα (εμβαδόν τουλαχιστον 750 τ.μ. πρόσωπο σε δρόμο 10 μ και βάθος 15μ) προκύπτει επιτρεπόμενη δομηση 100 τμ - κάλυψη 60 τμ.

Δύο ερωτήσεις : α) Στο διάταγμα αναφέρει οτι το γηπεδο πρεπει να υφισταται πριν από την 12 -11 -62. Ο ιδοκτήτης αγόρασε το οικοπεδο το 70. πρεπει να αναζητησω και πιο πριν τι εχει συμβει?? που ακριβως να απευθυνθω?

β) Η απόσταση από το χαραγμενο αιγοαλο παραμενει 30 μετρα η εχει γίνει 50 μετρα για κατοικιες?

ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

1. Η αρτιότητα ενός γηπέδου (μιλάμε για περιοχές εκτός σχεδίου) συνδέεται άμεσα με το χρόνο δημιουργίας του και όχι με το χρόνο μεταβίβασης.

2. Το όριο προσδιορίζεται από τη γραμμή παραλίας και όχι του αιγιαλού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

2. Το όριο προσδιορίζεται από τη γραμμή παραλίας και όχι του αιγιαλού.

 

Αν ομως δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση της ζώνης παραλίας?

Επίσης η οικοδομική αν δεν ορίζεται διαφορετικά δεν απέχει 30 μέτρα από την γραμμη αιγιαλού?

Link to comment
Share on other sites

Αν ομως δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση της ζώνης παραλίας?

 

Εάν ο αιγιαλός και η παραλία έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από το 2001, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για ανάκληση της απαλλοτρίωσης. Στην αντίθετη περίπτωση, η γραμμή του αιγιαλού ισχύει, όπως έχει καθοριστεί, μέχρι την ανάκλησή της.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις..συναδελφε ΜΑΚΑΡ τι εννοεις ανακληση της απαλλοτριωσης?

Μετα απο επισκεψη στην κτηματικη υπηρεσια της περιοχης, βρηκα χαρτη του αιγιαλου και της γραμμης παραλίας μπροστα απο το οικόπεδο...η χαραξη εγινε το 1993, οποτε σε αυτη εχει ηδη αποτυπωθεί καιη κατοικια!!!

μαλιστα αναγραφονται ολες οι αποστασεις από τα σημεια του αιγιαλου πανω στο χαρτη και η απόσταση από το κοντινοτερο σημειο αιγιαλού ειναι 24,μ.Ο τοπογραφος της υπηρεσιας μου ειπε οτι πλεον το οριο ειναι 30 μετρα από τον αιγιαλο..οποτε:

α) Σε αυτη την πριπτωση υπάρχει κινδυνος να χαρακτηριστει κατεδαφιστεο το παλιο κτισμα?

β) Τα υπολειομενα τετραγωνικα που επιτρεπεται να δομηθουν (μονο καθ υψος καθως η καλυψη εχει σχεδον εξαντληθει) πρεπει να ειναι "τραβηγμενα" στα 30 μετρα από τον αιγιαλο ή μπορω με καποιο τροπο να ρεθω στα ορια του παλιου?

γ)η πραγματικη κατασκευη, σε σχεση με αυτη που περιγραφεται στην αδεια του 1970 εχει καποια τετραγωνικα λιγοτερα. μπορς αυτα να τα διεκδικησω με μια νεα αποτυπωση???

 

Υ.Γ. η υπαρξη του φορουμ και η βοηθεια παλαιοτερων συναδελφων σε νεους δειχνει οτι ακομη και σε αυτη τη φαση του μεγαλου ανταγωνισμου, δεν ειμαστε συντεχνια , ουτε κορακια που συμφωνουν τισ τιμες....οπως ακουσα απο πελατη..ελεος...μηχανικοι ειμαστε οχι το καρτελ του γαλακτος...

Link to comment
Share on other sites

α) Αν είναι νομίμως υφιστάμενο και βεβαια εκτός αιγιαλου και παραλίας (που είναι), όχι.

β) Πρέπει να τραβηχτείς στα 30 μέτρα.

γ)Δεν το ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Με το ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285/Α/19.12.2001) καθορίστηκε, για πρώτη φορά (άρθρο 7 παρ. 3), ότι για την απαλλοτρίωση, που επιβάλλεται στη ζώνη παραλίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απαλλοτριώσεων λόγω ρυμοτομίας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, που έχει καθοριστεί, μα βάση τη νομολογία του ΣτΕ, η οκταετία, μπορεί να αρθεί η απαλλοτρίωση, με τη σχετική (χρονοβόρα) διαδικασία, για την οποία θα βρεις στοιχεία στο forum. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται αρκετές διατάξεις που έχουν εφαρμογή σε περιπτώσεις αιγιαλών προ του 2001, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση. Πιο σημαντική θεωρώ την παρ. 6 που έχει άμεση σχέση με την υπόθεση που εξετάζεις, και νομίζω ότι μπορείς να ζητήσεις επαναχάραξη τουλάχιστον της γραμμής παραλίας, με δεδομένη την ύπαρξη του κτίσματος (δεν αναφέρεις σε ποια ζώνη βρίσκεται το κτίσμα αλλά τεκμαίρεται ότι βρίσκεται στη ζώνη παραλίας).

 

Κίνδυνος χαρακτηρισμού του κτίσματος ως κατεδαφιστέου δεν υπάρχει δεδομένου ότι, εάν περιλαμβάνεται στη ζώνη παραλίας, θεωρείται απαλλοτριωτέο χωρίς τη δυνατότητα άρσης της απαλλοτρίωσης, όπως διευκρινίζεται παραπάνω.

 

Τα υπόλοιπα ερωτήματα μπορούν να λυθούν, κατά τη γνώμη μου, με επαναχάραξη των γραμμών.

 

ΥΓ Όπως φαίνεται, έγραφα ταυτόχρονα με τους δύο παραπάνω συναδέλφους, χωρίς να γνωρίζω τα μηνύματά τους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ειδα το νομο που αναφερεις και ειχα ανατρεξει σεα υτον πριν κανω το post..Το κτιριομ δεν βρισκεται μεσα στη ζωνη της παραλιας, γιατι σε εκεινο το σημειο η παραλια κανει μια στεβωση και εει πολυ μικρο πλατος.

απλα η περιφραξη του οικοπεδου φαινεται μεσα στην παραλία..

το κτισμα απλα ειναι στο μπροστινο τμηνμα του οικοπεδου..

 

Νομιζω οτι η μονη λυση ειανι η κατεδαφιση του παλιου, και η εκδοση καινουργιας αδειας...

αν δεν κανω λαθος, με την εκδοση της αδειας, κατοχυρωνεται το δικαιωμα κτισης στα 30 μετρα ακομα κι αν προκυψει νομος που μεταββαλει την αποσταση σε 50 μετρα...(μονο για τα πρωτα 4 χρόνια????)

 

Η αρχαιολογια για να κανει τις τομες, θ πρεπει να εχει ηδη κατεδαφιστει το παλιο κτισμα, ακομη κι αν αυτο ειναι σε αλλο σημειο του οικοππεδου???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.