Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γειτνίαση με πρανές


 

Recommended Posts

ας υποθέσουμε ότι σε μια πεδιλοδοκό L(απόσταση του πεδίλου από το πρανές)>=Lf(εύρος ζώνης αστοχίας, DIN4017), οπότε η φέρουσα ικανότητα δεν επηρεάζεται από την παρουσία γειτονικού πρανούς...πώς εκτιμούμε όμως την επίδραση γειτονικού πρανούς στη δυνατότητα της πεδιλοδοκού να παραλάβει σεισμικά οριζόντια φορτία επί ΑΡΓΙΛΙΚΟΥ εδάφους...δηλαδή αν L>=Lf, έχει εξασφαλιστεί και η δυνατότηατ παραλαβής οριζόντιων φορτίων??

Συμπληρωστε την ειδικοτητα σας στο προφιλ σας παρακαλω.

Link to comment
Share on other sites

Το DIN 4017 δίνει κάποιες τιμές του Lf, ανάλογα με την αντοχή του εδάφους, για κατακόρυφη φόρτιση. Γιατί θεωρείς ότι οι τιμές δεν αλλάζουν για οριζόντια φόρτιση; Πράγματι, η οριζόντια φόρτιση μπορεί να μεγαλώσει το Lf προς την πλευρά στην οποία ασκείται...χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο...εξαρτάται. Εν κατακλείδει, τα Lf του DIN, όπως και όλα τα DIN, δεν έχουν απολύτως καμία εφαρμογή σε σεισμό...

Link to comment
Share on other sites

αυτό που λες είναι πολύ λογικό...πώς μπορώ όμως να υπολογίσω πόσο επηρεάζει ο σεισμός το Lf...δηλαδή πώς μπορώ να ποσοτικοποιήσω το "εξαρτάται" που ανέφερες?

Link to comment
Share on other sites

Γενικά θα έλεγα ότι είναι στην κρίση του μηχανικού να αποφασίσει κατά πόσο χρειάζεται να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Αν αποφασίσεις να το κάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε προγράμματα ευστάθειας πρανών είτε πεπερασμένων στοιχείων. Έτσι, το νέο Lf θα το βρεις σαν αποτέλεσμα των υπολογισμών...Επίσης θα βρεις λύσεις και στη βιβλιογραφία...για παράδειγμα εδώ:

 

http://www7.civil.kyushu-u.ac.jp/geotech/cd/pdf/106.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.