Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα οικοπέδου σε οικισμό κάτω των 2000 κατ. με πρόσωπο σε δυο δρόμους


Recommended Posts

θα ήθελα την γνώμη σας για οικόπεδο σε οικισμό μικρότερο των 2000 κατ.(ΦΕΚ181Δ/3-5-85)με επιφάνεια 1817 τ.μ. με όριο αρτιότητας τα 800 τ.μ. Εχει πρόσωπο σε δυο δρόμους μεγαλύτερο από 12 μ σε έκαστο και έχουν οι δρόμοι το απαιτούμενο πλάτος (4μ.)Στο ένα δρόμο όμως το πρόσωπο έχει μήκος 20 μ. και μετά η πλευρά με μιά μικρή απόκλιση από την ευθεία συνεχίζει για 5 μ. χωρίς πρόσωπο σε δρόμο Θέλω να ρωτήσω

α) πρέπει για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο το οικόπεδο να εφάπτεται κάθε δρόμος σε όλο το μήκος μιας πλευράς ή αρκεί να συμβαίνει στο ένα δρόμο στον οποίο έχει πρόσωπο

β) όταν λένε σε όλο το μήκος μιας πλευράς αν έχουμε μια πολυγωνική γραμμή που προσεγγίζει την ευθεία πρέπει ο δρόμος να εφάπτεται σε όλο το μήκος της ή σε ένα τμήμα της πολυγωνικής.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 15 του ΓΟΚ/85:

15. Πρόσωπο οικοπέδου ή γηπέδου είναι το όριό του προς τον κοινόχρηστο χώρο.

 

Επίσης σύμφωνα με την παρ. 14:

14. Ορια οικοπέδου ή γηπέδου είναι οι γραμμές που το χωρίζουν από τα όμορα οικόπεδα και τους κοινόχρηστους χώρους. Τα όρια του οικοπέδου με τους κοινόχρηστους χώρους συμπίπτουν με τα όρια του οικοδομικού τετραγώνου.

 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω πρόσωπο οικοπέδου είναι ευθεία ή πολυγωνική γραμμή, άρα τα 12 μ της περίπτωσής σου μπορεί να είναι και το άθροισμα των πλευρών της πολυγωνικής γραμμής που εφάπτεται στον δρόμο.

Το πρόσωπο των 12 μ μπορεί να υπάρχει μόνο στον ένα από τους δύο δρόμους, ή να είναι το άθροισμα των πλευρών που εφάπτονται στους δύο δρόμους.

Link to comment
Share on other sites

Εάν το οικόπεδο είναι γωνιακό, η απαίτηση για πρόσωπο σε όλο το μήκος της πλευράς των ορίων του οικοπέδου χρειάζεται και για τα δύο πρόσωπα. Το θέμα αυτό αλλά και η ερμηνεία για το συνολικό ανάπτυγμα του προσώπου του οικοπέδου αντιμετωπίζονται στην εγκύκλιο 78933/10889/1990 του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία κοινοποιήθηκε η γνωμοδότηση 192/1990 της Νομικής Δ/νσης του Υπουργείου.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ ΜΑΚΑΡ (δεν είναι γωνιακό και οι δυο δρόμοι βρίσκονται σε αντιδιαμετρικά σημεία του οικοπέδου και δεν έχουν σχέση ο ένας δρόμος με τον άλλο)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.