Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστασιολόγηση καλωδίων για φωτοβολταϊκά


mc91705

Recommended Posts

Καλησπέρα μήπως γνωρίζει κάποιος κάποιον οδηγό για το πώς κάνουμε διαστασιολόγηση καλωδίων (διατομών) για τις παρακάτω συνδέσεις:

1. Μεταξύ των Φ/Β πανέλων στον αντιστροφέα

2. Από τον αντιστροφέα στον πίνακα ΧΤ

 

Γενικότερα ποιά είναι η μέθοδος υπολογισμού διατομής καλωδίων

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 2 weeks later...

Έχω και εγώ κάποιες απορίες στο θέμα της διαστασιολόγησης καλωδίων.

Θέλω κάποιες διευκρινήσεις από όποιον γνωρίζει στα εξής :

- Όταν λέμε καλώδιο για την διασύνδεση των panel με τον inverter ( dc μερια δηλ ) 1x2.5mm2 εννοούμε μονοπολικό καλώδιο? δηλ μέσα έχει μόνο το καλώδιο της φάσης?

-Αντίστοιχα όταν λέμε 2x2.5mm2 εννοούμε διπολικό? δηλ φάση και ούδέτερο?

-Αντίστοιχα όταν λέμε 3x2.5..2 τριπολικό? δηλ φάση, ουδέτερο και γείωση? Και αυτό είναι το στανταρ για τνη AC μερια στην σύνδεση του inverter με τον ΠΙΝΑΚΑ AC?

-Έχω δει να υπάρχει και 4x2.5mm2 ? Εκεί τι παίζει?

-Και τέλος στο 5x2.5mm2 είναι πενταπολικο για τριφασική παροχή , όπου έχουμε 3φάσεις,γείωση και ουδέτερο?

-Το Ουδέτερο τι ρόλο παίζει? Τι είναι αυτό που καθορίζει το αν θα πρέπει να υπαρχει ουτέτερο σε ένα καλώδιο?

 

Παρακαλώ από κάποιον να δώσει τα φώτα του!!

Link to comment
Share on other sites

Τωρα τι να απαντήσω σε αυτό το ερ'ωτημα? Είμαι ασχετος από καλωδια και άσχετα του αν χρειάζονται στη πράξη ή όχι , θέλω να μάθω. Δες το σαν μια ανάγκη! Αν αυτό σε καλύπτει και έχεις απάντηση στα ερωτήματα θα σε παρακαλούσα να μοιραστείς τις γνώσεις σου!

Link to comment
Share on other sites

@georgeele

1.Αυτο που ρωταει ο maneni, το ρωταει διοτι εαν δεν γνωριζεις τους βασικους ορους των καλωδιων δεν θα γνωριζεις και πως να προστατευτεις απο μια ενδεχομενη ηλεκτροπληξια η ενα ατυχημα που θα εχει ς αιτιο το ηλεκτρικο ρευμα. Αν λοιπον κανεις ερωτησεις που παραπεμπουν σε εναν επιπολαιο πειραματιμο με μια φυσικη δυναμη που ειναι θανατηφορα, τοτε ολοι που ειναι προθυμοι να σου απαντησουν αναρωτιουνται αν θα γινουν ηθικοι αυτουργοι ενος ατυχηματος που ενδεχομενως θα μπορουσε να αποφευχθει.

 

2.Οπως περιμενεις απο καποιον που ζητας βοηθεια να σου απαντησουν ειναι τουλαχιστον ευγενικο να απαντας και εσυ με ειληκρινεια. Το "τι να σου απαντησω τωρα" δεν δινει κινητρο να απαντησει κανεις την ερωτηση σου.

 

3. Στα καλωδια γενικα αναφετομαστε στο πληθος των αγωγων(πολων) σε ενα πολυπολικο καλωδιο επι την διατομη του σε τετραγωνικα χιλιοστα. Μετα αναφερουμε τον τυπο του απο τον οποιο καταλαβαινουμε αν ενα καλωδιο ειναι μονοκλωνο, ευκαπτο, ακαυστο, ανθεκτικο κτλ. Τωρα απο καθε αφαρμογη εξαρταται τι καλωδιο θα χρησιμοποιησεις. Π.χ. στους κινητηρες δεν συνδεουμε ουδετερο.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει συνάδελφοι, ποιος απο μας τελείωσε μια σχολή και τα ήξερε όλα? Προσωπικά προτείνω να βοηθάμε τους νέους συναδέλφους μας ώστε να αρχίσουμε να έχουμε και καλά αποτελέσματα στα έργα που αναλαμβάνουν.

 

Έχετε δίκιο για τον κίνδυνο αλλα πιστεύω οτι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτείνουμε κάποιο βιβλίο ή να μοιραστούμε κάποιες σημειώσεις μας μαζί του, ώστε να μην δώσουμε μισή πληροφορία με ενδεχόμενο ατυχήματος.

Link to comment
Share on other sites

και τι να βοηθησεις σε αυτην την περιπτωση δηλαδη? Και τι εργο να αναλαβει? Ο συναδελφος πρεπει πρωτα να μαθει βασικα πραγματα για να μπορεσει να προχωρησει.

 

Οσο αφορα βιβλια και σημειωσεις νομιζω οτι υπαρχουν αρκετες πηγες σε αντιστοιχη κατηγορια του φορουμ.

 

Αγαπητε georgeele εγω θα σου ελεγα να ξεκινησεις απο εκει και αφου διαβασεις (θελει αρκετο διαβασμα) προσπαθησε να αποκτησεις καποια υποτυπωδη εμπειρια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.