Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρωτότυπα κτήρια - Δημιουργικοί Αρχιτέκτονες


spy1551

Recommended Posts

Πιστεύω ότι το thread Aρχιτεκτονικά έχει τα πιο βαρετά θέματα για τους αρχιτέκτονες.

Σκοπός αυτού του thread είναι να παρουσιαστούν κάποιες δημιουργίες που ξεφεύγουν από τα γνωστά στερεότυπα.

 

Aρχιτέκτονας Robert Bruno

http://www.robertbruno.com/

Eντύπωση μου προκαλεί ότι ξεκίνησε να το κατασκευάζει το 1974 και το ολοκλήρωσε το 1994.

Aρχιτέκτονας Friedensreich Hundertwasser

http://www.hundertwasser.at/english/oeuvre/arch/arch_waldspirale.php

Aρχιτέκτονας Frank Gehry

http://www.galinsky.com/buildings/dancinghouse/index.htm

Link to comment
Share on other sites

Eντύπωση μου προκαλεί ότι ξεκίνησε να το κατασκευάζει το 1974 και το ολοκλήρωσε το 1994.

 

Προβληματα με την πολεοδομια.....

:P

Link to comment
Share on other sites

Είναι οξύμωρο το να δημιουργείται στα αρχιτεκτονικά θέμα στο οποίο οι πολιτικοί μηχανικοί παρουσιάζουν αρχιτεκτονική. :) Και, φυσικά, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να παραθέσω την ταπεινή μου άποψη.

 

Αυτό που σήμερα παρουσιάζεται ως "υψηλή" αρχιτεκτονική είναι (στην καλύτερη περίπτωση) αποτέλεσμα άλογης προσέγγισης των αναγκών της κοινωνίας για δομημένο χώρο, μέσα από τα συμπλέγματα του μεταμοντέρνου. Η αντίδραση στο αυταρχικό -έως φασιστικό- μοντέρνο, η απαξίωση του φονξιοναλισμού και του ρασιοναλισμού, η αποθέωση του εικαστικού χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής και του αυθαίρετου υποκειμενισμού, οδήγησαν στην ιδεολογική απογύμνωση της διαδικασίας της σύνθεσης. Η ανθρωπιστική - ανθρωποκεντρική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής μετατράπηκε σε αόριστη ρητορεία (συνεργούσης και της γενικότερης κατάρρευσης των ιδεολογιών). Ο βερμπαλισμός έγινε βασικό συστατικό της αρχιτεκτονικής, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας, όσο και σε επίπεδο θεωρητικό. Μέσα από "ρεύματα" του στυλ "αποδόμηση" ο βερμπαλισμός έγινε "ιστορία" και "νεώτερη αρχιτεκτονική παράδοση" την οποία οι αρχιτέκτονες διδάσκονται στις σχολές τους.

Ταυτόχρονα η αρχιτεκτονική φόρμα παγκοσμιοποιήθηκε και επικράτησαν γραμμές διεθνούς αξίας από "διάσημους αρχιτέκτονες". Στον αρχιτεκτονικό κόσμο εγκαθιδρύθηκε ένα αυταρχικό - ταξικό καθεστώς στο οποίο κάποιοι "μεγάλοι" αρχιτέκτονες απολαμβάνουν γενικής αναγνώρισης, ενώ οι υπόλοιποι "συνθέτουν" ψάχνοντας ευφάνταστες λύσεις σε αρχιτεκτονικά περιοδικά. Κάτι που πριν 80 χρόνια θα χαρακτηριζόταν ασύστολος μανιερισμός. Οι "μεγάλοι" αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τα σημαντικά έργα, οι "ανώνυμοι" αρχιτέκτονες είναι καταδικασμένοι να βγάζουν οικοδομικές άδειες. Ή να περιμένουν να έρθει η ώρα που θα σχεδιάσουν κάποια ιδιωτική κατοικία για να ξεσπάσουν οι καταπιεσμένες αρχιτεκτονικές τους φαντασιώσεις...

 

Δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από εξήντα χρόνια ο ανώνυμος αρχιτέκτων μπορούσε να κάνει -και έκανε- τον δικό του σχεδιασμό, ακόμη και αν επρόκειτο για προσφυγική πολυκατοικία. Γιατί να μην μπορεί τώρα; Διότι ήδη από την εκπαίδευση η αυτοεκτίμησή του έχει κρατηθεί χαμηλά, το ιδεολογικό υπόβαθρο είναι πλήρως απαξιωμένο, ο επαγγελματικός χώρος καταδυναστευμένος... Μόνο η αφύπνιση του "ανώνυμου" αρχιτέκτονα, η απαγκίστρωση της σκέψης του από τον ακαδημαϊκό "γύψο", η βαθιά και ειλικρινής μελέτη των έργων του, μπορεί να οδηγήσει σε έργα πραγματικά υψηλής αρχιτεκτονικής. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχιτεκτονική δημιουργία είναι φαινόμενο κοινωνικό, δεν πέφτει από τον ουρανό, δεν είναι -και δεν μπορεί να είναι- το εγκεφαλικό προϊόν ενός εγκεφάλου με ισχυρούς σπόνσορες.

 

Αυτά που έγραψα μπορεί σε άλλους να ακούγονται σαν "αρλούμπες" και σε άλλους ως "ξαναμάσιμα" μιας χιλιοειπωμένης ιστορίας. Θεωρήστε απλώς ότι είναι η άποψη που με εκφράζει. Εγώ θέλω να μείνω στην σημασία της δημιουργίας του "απλού" αρχιτέκτονα. Η δική του, "ανώνυμη" δημιουργία είναι η μόνη που μπορεί και δικαιούται να διεκδικήσει τα επίθετα του "πρωτότυπου" και "δημιουργικού" του τίτλου. Θα πρότεινα λοιπόν, αντί να παρουσιάζονται έργα "διεθνούς" εμβέλειας, να παρουσιάζονται "πρωτότυπες" και "δημιουργικές" συνθέσεις που αφορούν την δική μας, ιδιαίτερη πραγματικότητα...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δε σημαίνει ότι δέ μπορούμε να τα βλέπουμε! Αν έχεις κάποιο παράπονο άνοιξε καινούργιο θέμα για συζήτηση, στο παρόν πάντως είσαι εκτός θέματος!

Link to comment
Share on other sites

Είναι οξύμωρο το να δημιουργείται στα αρχιτεκτονικά θέμα στο οποίο οι πολιτικοί μηχανικοί παρουσιάζουν αρχιτεκτονική...

 

Εεεε...χμμμμ....μήπως επειδή οι Έλληνες Αρχιτέκτονες δεν περιμένουν από αυτό το φόρουμ να ενημερωθούν ή να συζητήσουν για την Αρχιτεκτονική? Ρητορικό το ερώτημα...Και ας μην ψάξουμε τους λόγους, δεν υπάρχει "λόγος".

 

Αναφορικά με τους λοιπούς ενδιαφέροντες προβληματισμούς μία διόρθωση: ο Αρχιτέκτονας δεν κάνει του κεφαλιού του ποτέ, εντάσσεται σε τρέχουσες τάσεις και κινήματα. Άρα και ο "ανώνυμος" κάπου θα...πατήσει.

 

Από την άλλη η σημερινή εδραίωση του (όποιου) βερμπαλισμού, αποδεχόμενοι το σενάριο για χάριν της συζήτησης, προφανώς ικανοποιεί κάποιες...ανάγκες. Οι stararchitects δε σχεδιάζουν για την πάρτυ τους, για πελάτες σχεδιάζουν οι οποίοι πληρώνουν έχοντας από πριν πλήρη εικόνα του "προϊόντος" - προφανώς αυτά τα "αρχιτεκτονήματα" (το ότι δημοσιεύονται σε περιοδικά δε σημαίνει και αυτόματα αποδοχή από σύσσωμο τον αρχιτεκτονικό κόσμο) φέρουν συγκεκριμένες "ποιότητες" τις οποίες ο πελάτης επιθυμεί.

 

Αλλά όντως οδεύουμε οφτόπικ - αν χρειαστεί δημιουργούμε διαφορετική συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς οι Αρχιτέκτονες δεν περιμένουν ενημέρωση ούτε από το φόρουμ ούτε από τους Πολιτικούς Μηχανικούς... :)

Αλλά γιατί να μην συζητάνε περί αρχιτεκτονικής; Ρητορικό το ερώτημα...

 

Δεν είπα ότι ο Αρχιτέκτων κάνει του κεφαλιού του... Αλλά οπωσδήποτε, δεν εντάσσεται απλώς στα κινήματα, τα δημιουργεί...

 

Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι οι stararchitects και τα περιοδικά δεν είναι η Aρχιτεκτονική... Όχι ότι δεν μου αρέσουν (=εκπλήσσουν, προκαλούν την φαντασία, αναπαύουν το μάτι, ενσταλάζουν "ανησυχίες", κλπ) διάφορα παράξενα έργα, ακόμη και της "αποδόμησης". Απλά πρόκειται περισσότερο για "γλυπτά", το αντικείμενό τους δεν είναι τόσο η δημιουργία δομημένου χώρου όσο η εικαστική παρέμβαση στον αστικό ιστό. Τα στύλ αυτά δεν είναι δυνατόν να γνωρίσουν την διάδοση ενός αρχιτεκτονικού ρεύματος. (Τώρα που λέμε για stararchitects, τέτοιος ήταν και ο gaudi ή ο Mies van der Rohe... άλλη κλίμακα!)

 

Τέλος πάντων, οι κουβέντες περί Αρχιτεκτονικής πάντα καταλήγουν σε παρεξήγηση! :) Να μην επεκταθώ λοιπόν... Απλά ο τίτλος "Πρωτότυπα κτίρια- Δημιουργικοί Αρχιτέκτονες" όπως καταλαβαίνεις μου κάθισε "στραβά": Τι πάει να πει, οι χιλιάδες μη "stararchitects" δεν κάνουν πρωτότυπα έργα; Δεν είναι δημιουργικοί; Τελικά, αυτοί με τα εκατομμύρια έργα τους δεν καθορίζουν την Αρχιτεκτονική;

Όλοι μας ξέρουμε έργα αρχιτεκτόνων που δεν υπήρξαν "διάσημοι" αλλά ξεχωρίζουν για το ύφος τους, την συνεκτικότητα της σύνθεσης, την ανάδειξη των "ποιοτήτων" με τον σχεδιασμό...

 

Υ.Γ1: Όποτε νομίζεις ότι το οφ-τόπικ παρατράβηξε ...ανάλαβε δράση! :)

Υ.Γ2: Συγνώμη από τους συναδέλφους...

Link to comment
Share on other sites

...Αλλά γιατί να μην συζητάνε περί αρχιτεκτονικής...

 

Μα προφανώς και συζητάνε...απλά όχι εδώ. Υπάρχουν blogs και fora που την έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά εδώ και καιρό.

 

...Τι πάει να πει, οι χιλιάδες μη "stararchitects" δεν κάνουν πρωτότυπα έργα; Δεν είναι δημιουργικοί; Τελικά, αυτοί με τα εκατομμύρια έργα τους δεν καθορίζουν την Αρχιτεκτονική;...

 

Και για να δεις πόσο συμφωνούμε να μοιραστώ μαζί σας ένα πρόσφατο ντόπιο δείγμα αρχιτεκτονικής που μεταξύ άλλων έλυσε πολλαπλά ζητήματα ένταξης με μια "απλή" κίνηση: το Αλώνι δια χειρός DECA. Για τα ελληνικά δεδομένα αυτό κι αν είναι πρωτότυπο - βέβαια η πρώτη σκέψη δεν είναι "πώς το σκέφτηκαν" αλλά "πώς τους έκατσαν τέτοιοι πελάτες" μα αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

ο πελατης της ομαδας deca ειναι developer απο εξωτερικο, και σαν τετοιος γνωριζει πολυ καλα την αξια της καλης (και επωνυμης) αρχιτεκτονικης και την επιδραση αυτης στην τιμη μιας κατασκευης προς πωληση.

 

δεν ειναι ολοι οι developers πρωην χασαπηδες που σκαλιζουν τη μυτη τους, υπαρχουν πολλοι που ειτε χρησιμοποιουν την isv για να πουλησουν μετα τρελα στις κυριες των βορειων ή νοτιων προαστιων, ή στο κατω κατω για να μην γινομαι κακος θελουν την τεχνογνωσια που παρεχει ενα μεγαλο μελετητικο γραφειο.

 

αρχιτεκτονικη πρωτοτυπη σαφως και δημιουργειται στην Ελλαδα, μονο που ειναι σταγονα στον ωκεανο.

 

οσον αφορα αυτα που γραφει ο AlexisPap συνιστω σε οσους συμφωνουν ή διαφωνουν αλλα τους απασχολει το θεμα, το βιβλιο του φιλου μου απο το Λοντινιουμ Jeremy Till "Architecture Depends..."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Παρότι είμαι αντίθετος στην λογική του θέματος, δεν μπορώ να αντισταθώ να παραθέσω ένα δημιούργημα (που ωστόσο, είναι μάλλον πιο ενδιαφέρον για τους πολιτικούς μηχανικούς):

 

Marina Bay Sands

 

είναι τρελοί αυτοί οι Κινέζοι...

 

:) :) :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.