Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Διαπλάτυνση δημοτικής οδού


Silmaril

Recommended Posts

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρίσκω!

 

Λυπάμαι που λόγω της αργής σύνδεσης δεν είχα την ευκαιρία να δω αν κάπου έχει τεθεί ήδη το ζήτημα που με απασχολεί και ζητώ συγγνώμη αν κάνω κατάχρηση του χώρου.

 

Πολύ σύντομα θα σας πω το πρόβλημα. Εχω στην ιδιοκτησία μου ενα οικοπεδο εντός οικισμού σε νησί, το οποίο είναι το 1/3 του παλαιότερου ενιαίου οικοπέδου. Απο την παλαιότερη ιδιοκτησία είχε αφαιρεθεί ενα μέρος για τη διάνοιξη αγροτικού δρόμου, ωστόσο όταν έγιναν τα συμβόλαια σ' εμένα και τους άλλους δυο ιδιοκτήτες τα οικόπεδα είχαν ήδη χωριστεί στις κάθετες ιδιοκτησίες στο τοπογραφικό, το οποίο κατετέθη με τα συμβόλαια στο υποθηκοφυλάκειο, και στον καθένα αντιστοιχούσαν 330 τετραγωνικά μέτρα.

Απο το 1998 άρχισε η σταδιακή διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου που είχε γίνει πλέον δημοτικός και μας έριξαν την περίφραξη, αφαιρώντας συνολικά 63 τετραγωνικά απο τις τρείς ιδιοκτησίες. Αυτό διαπιστώσαμε απο το νεο τοπογραφικό που έκανα αυτές τις ημέρες. Πόσο έχει αφαιρεθεί απο το κάθε οικόπεδο είναι δύσκολο να σας πω, διότι ο τοπογράφος ξαναχώρισε τα εναπομείναντα τετραγωνικά πάλι σε ίδιας επιφανείας οικόπεδα κι έτσι ο καθένας μας έχει τώρα 309 τετραγωνικά.

Εχω μάθει πως δεν υπήρξε σχεδιασμός για την διαπλάτυνση του δρόμου, ούτε έγκριση πολεοδομική. Αυτό άλλωστε δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αφού απο την άλλη πλευρά του δρόμου οχι μόνο δεν πήραν ούτε μισό μέτρο, αλλά αντίθετα η μάντρα του γείτονα είναι έξω απο τα όρια του οικοπέδου του.

Επειδή έχω ενοχληθεί πολύ, περισσότερο για το γεγονός οτι δεν ενημερωθήκαμε καν για το γεγονός οτι η διαπλάτυνση του δρόμου έγινε εις βάρος μας, μας έριξαν την περίφραξη και επιπλέον η εισφορά σε γη έγινε μόνο απο εμας, θα ήθελα να μου πείτε πώς μπορώ να τακτοποιήσω το θέμα με τον Δήμο, ποιά επιχειρήματα μπορώ να εχω για να αποκαταστήσω την αδικία που έγινε εις βάρος της ιδιοκτησίας μας.

 

Να σας ενημερώσω οτι το 2007 κάναμε μια πρόχειρη περίφραξη εκ νεου για να μην είναι εντελώς ξέφραγο το οικόπεδο μέχρι να γίνουν τα τοπογραφικά τα νεα και επίσης οτι ο δημοτικός δρόμος έχει τσιμεντωθεί.

 

Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο αυτές τις μέρες ούτε λίγο ούτε πολύ υποτίμησε τη νοημοσύνη μου βγάζοντας άχρηστα τα τοπογραφικά (επειδή όπως ισχυρίζεται έγιναν καθ' υποδειξιν του ιδιοκτήτη!) και επιπλέον και την όρασή μου γιατί λεει δεν έχει γίνει διαπλάτυνση.

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Από την περιγραφή σου, αφενός προκύπτει ότι θεωρείς το οικόπεδό σου αυτοτελές ενώ έχεις ΜΟΝΟΝ την αποκλειστική χρήση του και πολεοδομικά θεωρείται ως ενιαίο με τα υπόλοιπα τμήματα στα οποία συστάθηκε κάθετη ιδιοκτησία αφετέρου γεννώνται πολλά ερωτήματα, σχετικά με 1) την κατηγορία του οικισμού (οικισμός <2000 κατοίκων, οικισμός προ 23 κλπ), 2) τη διαδικασία αφαίρεσης γης από τα οικόπεδα αυτά, δεδομένου ότι δεν έχει εκπονηθεί πολεοδομική μελέτη, όπως λες, αλλά αναφέρεις για εισφορά σε γη, που επιβάρυνε μόνο τα οικόπεδα της δικής σας πλευράς και όχι της απέναντι.

 

Νομίζω ότι, με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση, δεν είναι εύκολο να πάρεις απαντήσεις στα ερωτήματά σου στο forum αυτό. Αντίθετα, ο τοπογράφος, που ασχολήθηκε με το θέμα σου, μπορεί να σου δώσει τις σχετικές απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο οικισμός είναι μικρός, κάτω των 2000 κατοίκων, και σίγουρα δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο. Ο Δήμαρχος σε μια συνάντηση που είχαμε μου έθεσε το θέμα "εισφοράς σε γη", πράγμα όμως που είναι αστείο να συζητείται εφόσον -απ' οτι ξέρω- αυτή γίνεται απ' όλους τους ιδιοκτήτες κι οχι απο αυτούς που "συμφέρουν" μόνο και μόνο επειδή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται μακριά.

Ο τοπογράφος με συμβούλεψε να βγάλω τα όριά μου εκεί που ορίζει το παλιό τοπογραφικό, όμως δίστασα δεδομένου ότι ο δρόμος έχει ήδη άσφαλτο και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να χάσω το δίκιο μου με βιαστικές κινήσεις που πιθανόν θα τους δώσουν την ευκαιρία να με εγκαλέσουν για κάτι.

Ο ίδιος ο τοπογράφος με ενημέρωσε οτι δεν υπάρχει σχέδιο εγκεκριμένο απο την πολεοδομία.

 

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ωστε να μπορέσω κι εγω να έχω μια πληροφόρηση στο θέμα αυτό.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Χωρις σχεδιο δεν τιθεται θεμα εισφορας!!! Εκτος αυτου, απο τη στιγμη που εγινε δρομος, θεωρητικα δεν ηταν ποτε δικο σου.. Δεν βλεπω δηλαδη πως μπορει αυτο το τμημα που εγινε δρομος να συνυπολογιστει στην εισφορα οταν και αν ποτε γινει σχεδιο..

Link to comment
Share on other sites

@Simaril

Μετά τις διευκρινίσεις σου, προκύπτει ότι ο δρόμος, που υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή, διαπλατύνθηκε με τον τρόπο που περιγράφεις. Με δεδομένο ότι η διαπλάτυνση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς αφενός πολεοδομικό σχεδιασμό αφετέρου τη θέλησή σας, ο μόνος τρόπος διεκδίκησης των τμημάτων που καταλήφθηκαν από τον δρόμο είναι η δικαστική οδός, εάν θεωρείς ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συζήτησης και επίλυσης του θέματος με το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείς αποδεικτικά στοιχεία για τη θέση που είχε, διαχρονικά, ο δρόμος και συγκεκριμένα τοπογραφικά διαγράμματα και φωτογραφίες και έκθεση φωτοερμηνείας αεροφωτογραφιών, εάν υπάρχουν κατάλληλες για την περίοδο που ενδιαφέρει. Πρέπει να γνωρίζεις ότι, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και έχει κόστος απρόβλεπτο ενώ, παράλληλα, οξύνει τις σχέσεις με τη δημοτική αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που γνωρίζω ο κύριος του έργου (νομαρχία) έδωσε έγγραφο που βεβαιώνει ότι η οδός κατέλαβε τμήμα της ιδιοκτησίας!!! Δεν πρόσεξα αν είχε και πρωτόκολλο, αλλά σίγουρα είχε στρόγγυλη και υπογραφή...

Παράνομο θα μου πείτε; Ναι, αλλά ούτως ή άλλως και η διαπλάτυνση επίσης παράνομη. Όπως και η δημοπράτηση (ή ανάθεση) του έργου με "ανακριβή" (sic!) σχέδια και τεύχη μελέτης... Πάντως στην πολεοδομία δεν ετέθη καν θέμα και οι όροι δόμησης (εμβαδόν, Δ) ελήφθησαν βάσει διανομής. (φυσικά δεν έχουν όλοι διανομή...)

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι ο τοπογραφος σας , σας συμβουλευσε σωστα. Εφ'οσον μπορει να κανει οριοθετηση του οικοπεδου στην αρχικη του θεση, να την κανετε κι ας πεσει στην ασφαλτο!

Το εχω κανει (εκει βεβαια ηταν τσιμεντο...!) και ο δημος (με τη νομαρχια επιβλεπουσα αρχη) αναγκαστηκε και παραχωρησε στην ιδιοκτησια το κοματι γης που ειχε παρανομα κανει δρομο

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τις συμβουλές σας και τις απόψεις σας!

Επέστρεψα στη βάση μου τώρα και θα επεξεργαστώ όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για να βρεθεί μια λύση...

Σαφώς και δεν θέλω να είμαι επιθετική προς τον Δήμο, ούτε αντικοινωνική εφόσον είναι ο μοναδικός δρόμος του οικισμού που χωράει να περάσει φορτηγό αυτοκίνητο κι αρα απαραίτητος.

Απόψε κοιτούσα τα συμβόλαια και είδα πως εκτός απο το υποθηκοφυλάκειο έχει γίνει καταχώρηση και στο κτηματολογικό γραφείο που βρίσκεται στο κοντινότερο νησί που παράλληλα είναι και η έδρα της Νομαρχίας. Παίζει κάποιο ρόλο κι αυτό, ετσι δεν είναι; Οτι βρίσκεται στο κτηματολόγιο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.