Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Συνένωση & κάθετη ιδιοκτησία


vandrielos

Recommended Posts

καλημέρα σας, είμαι καινούργιος στο forum και για αυτο δεν ξέρω αν ήδη έχει απαντηθεί το ερώτημα μου.

δυστυχώς, έχω το εξής πρόβλημα: υπάρχει ένα οικόπεδο στο κάτω χαλάνδρι 200τμ που είναι μισο-μισο της θειας μου και της μητερας μου (δεν έχει γίνει ακόμα κάθετη ιδιοκτησία). στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν 2 κτιρια, κολλητά το ένα με το άλλο, το 1 πατρικό της μητερας μου 65 τμ και της θειας μου 110τμ, να σημειωσω ότι της θείας ήταν αρχικα 60 τμ και έχτισε τα αλλα 50τμ το 1980 ( μισό μισο ήταν και είναι πήρε από τα τετραγωνικα που αναλογούσε στη μητερα μου). ο συντελεστής δομήσης στη περιοχή 0,9 και καλυψη 70%, οπότε αν το γκρεμίσω το πατρικο της μανας μου θα χτισω περίπου 80τμ. το διπλανο οικοπεδο ειναι και αυτο της μητερας μου με πλήρη κυριοτητα και είναι 150τμ με 105τμ κτισμα.

η σκεψη μου είναι η εξής: να γίνει συνένωση των 2 οικοπεδων αφού γκρεμιστει το πατρικό της μητερας μου και μετα να γινει καθετη με τα χιλιοστα που αντισοιχούν στον καθένα, έτσι ώστε να μπορω να εκμεταλευτώ τα τρεγωνικα και να χτισω μεγαλύτερο σπίτι πάνω από αυτο με τα 105τμ.

τα ερώτηματα μου είναι τα εξής: 1. μπορεί να γίνει αυτή η συνένωση? 2. πως θα υπολογίσω το κόστος της συνένωσης στην εφορία χωρίς να χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια απο συμβολαιογράφο , υπάρχει κάπου στο internet παραδειγμα με τις αντικειμενικές αξίες και το ποσοστο κτήσης που αναλογούν στον καθένα μας? 3. αφού η θεία είχε χτισει παραπάνω τετραγωνικα απο αυτα που της αναλογούσαν και εβγαλε αδεια νομιμη για να χτίσει τότε, χωρις την υπογραφή της μάνας μου, εμείς δεν δικαιούμαστε να χτίσουμε τα μετρα που μας αναλογούν κανονικά ή ότι περισσεύει ? θα πρέπει να παμε δικαστικα για να πάρω τα μέτρα που μου αναλογούν?δεν είναι και λίγα 10τμ παραπανω στα 80τμ που μου απομένουν τώρα.

η βοήθεια σας ειναι πολύτιμη, ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να δίνεις περισσότερα στοιχεία για τους όρους δόμησης, σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι η συνένωση γίνεται, όμως είναι απαραίτητη η συμβολαιογραφική πράξη.

Όσον αφορά στη θεία σου... δεν μπορείς να κάνεις τίποτα καθόσον είναι νόμιμη. Ειδικά αν έχτισε τα τετραγωνικά της αδείας και δεν έκανε υπέρβαση. Ας προσέχατε τότε που η θεία έχτιζε να βλέπατε τι πάει να χτίσει.

Link to comment
Share on other sites

Ας προσέχατε τότε που η θεία έχτιζε να βλέπατε τι πάει να χτίσει.

Mή γίνεσαι κακός ρε συ...

Δηλαδή τί πρέπει; Να χτίζει η αδερφή και η άλλη να φέρνει μηχανικό για έλεγχο; Εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πλέον σε αυτό τον κόσμο;;; :lol:

Βασικά, αν ο άλλος είναι να σου "την παίξει", θα το κάνει ό,τι και να κάνεις εσύ...

 

vandrielos καλώς όρισες στην επόμενη 20ετία+++ της ζωής σου που θα χαρακτηρίζεται από εσωτερική "φαγωμάρα", άγχος και στεναχώρια... Μπήκες σε minefield δίχως να φταις και τώρα άντε να ξεμπερδέψεις...

 

Το πρόβλημα σου είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και η συνένωση πολύ δύσκολη... Αλήθεια, η θειά σου τί λέει για την συνένωση; Δέχεται;

 

1ο βήμα: Ρίξε άδεια να πιάσεις γεμάτα για την συνένωση.

2ο βήμα: Αν αρνηθεί ψάχνεις καλό δικηγόρο, συμβολαιογράφο και μηχανικό, κάνεις τον σταυρό σου, γαργάρα τον εγωισμό σου και προχωράς.

 

ΥΓ. Μπορεί να σου φαίνεται το στύλ μου ειρωνικό, αλλά σε προετοιμάζω για καταστάσεις που πέρασα και έλυσα.

Link to comment
Share on other sites

κανείς δεν γίνεται κακός. και εγώ τσαντίζομαι με τον παππού μου, που τότε ούτε σαν σκέψη δεν υπήρχα, και δεν έκανε το σωστό.

ο μηχανικός μου είπε ότι άσχετα αν έβγαλε άδεια και έχτισε, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πουθενά η υπογραφή του παππού μου μπορώ να πατήσω νομικά και να διεκδικήσω αυτά που μου ανήκουν. η ιστορία πάντως είναι η εξής: το οικόπεδο είναι περίπου 210τμ κ με συντελεστή δόμησης 0,9 μπορεί να χτιστει τα 180τμ, οπότε 90&90 θεωρητικά. όταν τώρα η θεια έχτισε παραπάνω δεν δικαιούμαι να με αποζημιώσει?

πάντως σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μπλεχτώ σε τέτοιες διαδικάσίες αφού ουτε εμενα συμφέρει αλλά ούτε και εκείνη. για αυτό το λόγο σκέφτηκα την περίπτωση της συνένωσης που με αυτό τον τρόπο πέρνω τα τετραγωνικά που θέλω παραπάνω και αυτή κατοχυρώνει το δικό της κτίσμα αφου θα κάνουμε καθετη ιδιοκτησία στο συνολικό.

η θεία είναι θετική στη συνένωση αρκεί να μην πληρώσει παραπάνω χρήματα από αυτά που θα έδινε για κάθετη μόνο του αρχικού οικοπέδου 200τμ.

πως μπορώ να υπολογίσω πόσο θα κοστίσει περίπου η συνένωση στην εφορία και πόσο μετά η κάθετη στο συνολικό οικόπεδο. έχω αντικειμενικές αξίες !!!

 

άλλη μια ερώτηση γιατί η συμβολαιογράφος θα με κουφάνει. στο οικόπεδο των 200τμ όπως είπα είναι 2 κτίσματα, το δικό μου 65τμ παρα πολύ παλιό και της θειάς 110τμ πιο καινούργιο. η συμβολαιογράφος μου είπε ότι θα πρέπει να πληρώσω στην εφορία περισσότερα εγω από τη θεια για την κάθετη επειδή όπως λέει της θειάς μου είναι μεγαλύτερης αξίας και θα πρέπει η αξία της δικής μου περουσίας(οικοπεδο & κτίσμα) να εξισορροπήσει την αξία του άλλου. δηλαδή αν δεν είχα καθόλου κτήριο μέσα στο οικόπεδο θα έπρεπε να πληρώσω ακόμα περισσότερα?δεν ξέρω αν τα λέω σωστά αλλά το νόημα είναι ότι εγώ που έχω μικρότερο σπίτι και το μισό οικόπεδο θα πρέπει να πληρώσω περισσότερο από τη θεία που έχει μεγαλύτερο σπίτι και μισό οικόπεδο. ισχύει κάτι τέτοιο?

Link to comment
Share on other sites

Το ότι έχτισε παραπάνω από το 50% που δικαιούταν, ναι είναι αδικία αλλά δεν αφορά την πολεοδομία μιας και πολεοδομικά το οικόπεδο αντιμετωπίζεται ως εννιαίο. Από τη στιγμή που δεν έχει υπερβεί τα συνολικά μέτρα το οικόπεδο, για τη πολεοδομία ΔΕΝ υπάρχει πρόβλημα. Η διαφορά αυτή αν θές είναι πρόβλημα αστικού δικαστηρίου.

 

Τώρα όσον αφορά στην εφορία, ναι η ανταλλαγή ποσοστών για να μην υπάρξει φόρος θα πρέπει να είναι επί ίσης αξίας. Άρα η αξία του 50% του αρχικού οικοπέδου με το νεώτερο σπίτι, θα πρέπει να είναι της ίδιας αξίας με το 50% του αρχικού με το παλαιό σπίτι + το προσαρτώμενο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

vandrielos πρόσεχε!

Αν κάνεις επέκταση της καθέτου, η θειά σου παίρνει τα 500 χιλιοστά στο ΝΕΟ οικόπεδο (δηλ αυτό που είχατε μαζί + αυτό που έχεις μόνο εσύ)!!!!!

Αν δεν κάνεις, τοτε πληρώνεις μεγάλο φόρο.Μάλλον αυτό σου έλεγε η συμβολαιογράφος.

Πρέπει να της δώσεις να καταλάβει οτι στο νέο οικόπεδο θα έχει ΛΙΓΟΤΕΡΑ χιλιοστά!

 

ΥΓ Σε ποιόν νόμο αναφέρεσαι βρε pk10gr?

Link to comment
Share on other sites

Στις περιπτωσεις συνιδιοκτησιας το οικοπεδικο ποσοστο αντιστοιχει και σε δομησιμο ποσοστο , εκτος κι αν συμβολαιογραφικα προβλεπεται διαφορετικα. Αν καποιος απο τους ιδιοκτητες το υπερβει, θεωρειται αυθαιρετο το επιπλεον απο το ποσοστο του.

Νομιζω οτι αυτο ισχυει απο τα μεσα περιπου της δεκαετιας του '80.... ; , δεν ειμαι σιγουρος. Παλαιοτερα αν καποιος εχτιζε παραπανω , υπολογιζοταν κανονικα στη συνολικη δομηση.

Link to comment
Share on other sites

dgt κατι τετοιο γνωριζω κι εγω.. Τωρα για την εναρξη ισχυος δεν ξερω.. Θυμαμαι μαλιστα οτι εχει ξανασυζητηθει το συγκεκριμενο ζητημα..

Link to comment
Share on other sites

Nαι, από νόμικής πλευράς... Όχι από πολεοδομικής όμως διότι:

Πες οτι ο vandrielos πάει δικαστικά. Τί μπορεί να διεκδικήσει;

α) την κατεδάφιση του αυθαιρέτου.

Λίγο...τραβηγμένο, διότι υπάρχει το:

β)χρηματική αποζημίωση

στην οποία δείχνουν μια προτίμηση τα δικαστήρια αφού προσπαθούν να μην διαταρράξουν τις υπάρχουσες καταστάσεις. Έτσι είναι πολύ πιθανό να οριστεί μια χρηματική αποζημίωση αλλά με ταυτόχρονη παραχώρηση στην θεία του φίλου μας ποσοστών επί του οικοπέδου, όσων αντιστοιχούν ώστε να μην έχει πολεοδομική παράβαση...

 

Δηλαδή, όποιος πρόλαβε, τον κύριο είδε!!!

Χτίστε πρώτοι ή μη χτίζετε καθόλου!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.