Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Απορίες-Ερωτήσεις για επένδυση σε Φ/Β πάρκο


stelar

Recommended Posts

Χαιρετώ τα μέλη του forum.

 

Αυτό είναι το πρώτο μου μήνυμα, μετά από μια μελέτη του forum, κατά την οποία απαντήθηκαν πολλά ερωτήματά μου και αποκόμισα πολλές γνώσεις. Ωστόσο, μου έχουν μείνει ακόμη μερικές απορίες και θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος μπορούσε να απαντήσει (σε όσες μπορεί ο καθένας).

Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή, θέτοντας τα δεδομένα.

 

1. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και η σύζυγός μου δεν εργάζεται (κατά το παρελθόν έχει ασφαλιστεί στο ΤΕΒΕ και στο ΙΚΑ).

2. Έχω μαζί με τη σύζυγό μου (κατά 50% ο καθένας) ένα κληροτεμάχιο (αγροτεμάχιο) 10 στρεμμάτων (άρτιο και οικοδομήσιμο).

3. Το οικόπεδο έχει αγοραστεί με την προοπτική να χτίσουμε μια κατοικία εκεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

4. Ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε σε ένα Φ/Β πάρκο 60-100KWp καλύπτοντας μία έκταση περίπου 4 στρεμμάτων στο οιπόπεδο.

5. Έχουμε δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης της επένδυσης κατά 50% και τα υπόλοιπα με δάνειο.

 

Και εδώ ξεκινούν κάποια ερωτήματα.

 

1. Αν εγκαταστήσω το Φ/Β πάρκο, μπορώ αργότερα να κτίσω κατοικία εντός του οικοπέδου; Και εάν ναι, πόσα τετραγωνικά μπορώ να χτίσω 320 τ.μ (200 για τα 4 στρέμματα + 2% για τα υπόλοιπα 6 στρέμματα) ή λιγότερα π.χ 240 τ.μ (200 τμ για τα 4 στρέμματα και 2% για τα 2 στρέμματα με δεδομένο ότι το Φ/Β πάρκο θα καλύψει 4 στρέμματα);

 

2. Ως δημόσιος υπάλληλος δεν μπορώ να συστήσω εταιρεία, η σύζυγός μου όμως μπορεί. Αλλά, μπορεί να καταθέσει την αίτηση στη ΔΕΗ χωρίς να έχει συστήσει εταιρεία και να συστήσει την εταιρεία αργότερα (μετά την έγκριση την αίτησης, πριν υπογράψει τη σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ, πάρει δάνειο κλπ);

Σημειώνω ότι σε ενημερωτικό του ΣΕΦ (Ιούνιος 2010) σελ. 9 γράφει "... Ο κάτοχος άδειας παραγωγής μπορεί, μετά από σχετική απόφαση της ΡΑΕ, να μεταβιβάζει την άδειά του σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αντίθετα, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που απαλλάσσονται από άδεια παραγωγής, δεν επιτρέπεται να μεταβιβάζονται πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταβίβασή τους σε νομικά πρόσωπα, εφόσον το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρίας προς την οποία γίνεται η μεταβίβαση κατέχεται εξ ολοκλήρου από το μεταβιβάζον φυσικό ή νομικό πρόσωπο." Αν καταλαβαίνω σωστά, η σύζυγός μου μπορεί να καταθέσει αίτηση ως φυσικό πρόσωπο και στη συνέχεια να συστήσει εταιρεία και να μεταβιβάσει την άδεια. Αυτό, όμως την περιορίζει να ιδρύσει μόνο μονοπρόσωπη ΕΠΕ και όχι ΟΕ ή ΕΕ;

 

3. Όπως προανέφερα το συμβόλαιο του οικοπέδου είναι στα ονόματα και των δύο. Η αίτηση θα γίνει μόνο στο όνομα της γυναίκας μου. Πως αποδεικνύεται η συναίνεσή μου;

- Ιδιωτικό συμφωνητικό σε δικηγόρο;

- Μισθωτήριο συμβόλαιο για 20 έτη σε συμβολαιογράφο;

- Υπεύθυνη δήλωση;

Πρέπει αυτό να κατατεθεί μαζί με το συμβόλαιο στην αρχική αίτηση προς τη ΔΕΗ;

 

4. Κυκλοφορεί η φήμη (;) ότι η ΔΕΗ θα σταματήσει στις 4/9/10 να δέχεται αιτήσεις. Δεν μπορώ να το καταννοήσω. Διαβάζοντας το νόμο καταλαβαίνω ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε να δέχεται αιτήσεις (από αγρότες και μη - άλλωστε είναι συνταγματικό δικαίωμα του καθενός να καταθέσει αίτηση) και στις 4/9/10 να αρχίζει να εξετάζει τις αιτήσεις των αγροτών κατά προτεραιότητα και στη συνέχεια των υπολοίπων (βάσει αριθμού πρωτοκόλλου) μέχρι να καλύψει το ποσό ενέργειας που απαιτείται να καλυφθεί από Φ/Β (εφόσον βέβαια στις 4/9/10 καθοριστεί με υπουργική απόφαση - όπως προβλέπεται απο τον πρόσφατο νόμο -το ποσοστό που θα πάρει η κάθε ΑΠΕ). Αντιθέτως, διαβάζω ότι η ΔΕΗ δεν δέχεται αιτήσεις αγροτών ενώ δέχεται αιτήσεις επενδυτών. Μπάχαλο. Τελικά τι ισχύει; Ξέρει κανείς;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω όσο μου επιτρέπουν οι γνώσεις μου επί του θέματος να σε κατατοπίσω, και θα περιμένω διορθώσεις σε τυχόντα ολισθήματά μου.

 

 

Για το 1.

Δες άρθρο 1 παρ.3 από αυτό

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=JcJ36LaksPA%3d&tabid=367

Μόλις χθές εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ, δεν ισχύει ακόμη, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προσαρμοστούν κατόπιν εγκυκλίων.

 

Για το 2.

Νομίζω πως η σκέψη σου είναι ολόσωστη. Δεν γνωρίζω από φορολογικά-φοροτεχνικά αλλά ίσως να ήταν καλύτερο η εταιρία να συσταθεί εκ των προτέρων (εδώ ας βοηθήσει κάποιος πιο έμπειρος)

 

Για το 3.

Και οι τρεις εναλλακτικές που δίνεις είναι πιθανές. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας. Μπορώ όμως να σου απαντήσω με σιγουριά πως αν καταφύγεις στο ιδιωτικό συμφωνητικό ή στο μισθωτήριο αυτό που πρέπει να κατατεθεί μαζί με το συμβόλαιο στην αρχική αίτηση είναι ιδιωτικό προσύμφωνο μισθωτηρίου ή παραχώρησης και δεν έχεις να κάνεις με συμβολαιογράφο σε αυτό το στάδιο.

 

Για το 4.

όντως αυτά που διάβασες ισχύουν. Το "λογικό" πάντως, είναι να δωθεί παράταση για τους αγρότες γιατί αλλιώς θα βγουν τα "τρακτέρ του μόχθου" των εχόντων στους δρόμους.

Εσύ, όμως, σαν ιδιώτης κάνεις απλά την αίτησή σου και περιμένεις. Ούτως ή άλλως, στην υπουργική απόφαση για την ποσοστό της κάθε ΑΠΕ,το κοκομμάτι Φ/Β θα είναι σπασμένο σε "αγροτικά" και "ιδιωτών". Αν δεν εγκριθεί το μόνο που θα χάσεις είναι τα έξοδα τοπογραφικού και φακέλου.

Link to comment
Share on other sites

καταθέτω μία σκέψη :

Φανταστείτε εαν οι δικηγόροι είχαν εαν δωρεάν site που ενημέρωναν τον κάθε ιδιώτη για ότι ρωτούσε? Θα τα έκλειναν τα γραφεία τους. Άλλωστε δεν το κάνουν.

Εμείς οι μηχανικοί γιατί το κάνουμε?

Γιατί δεν προασπίζουμε τις γνώσεις μας πουλώντας τις ακριβά όπως και οι άλλοι επιστημονες αλλά τις διαθέτουμε έτσι απλά μέσα στο site -έστω και σε επίπεδο διεκπεράιωσης- θεωρώντας πως μόνο η "κατασκευή-αποτέλεσμα" πρέπει να έχει αξία και όχι η γνώση και η εμπειρία?

Δεν αμφισβητώ την ηθική ικανοποίηση πως κατέχουμε την "γνώση" και την μοιράζουμε αλλά για σκεφτείτε πως ο παραπάνω κύριος θα εισπραττει ενα σεβαστό ποσό από τις γνώσεις τις δικές μας ενώ εμείς όχι?

αλλά και πως θα του πληρώνουμε σύντομα και ώς άτομα τον φόρο των ΑΠΕ.

 

Ας σταματήσουμε εμείς οι μηχανικοί να χαρίζουμε τις γνώσεις μας σε "τσαμπατζήδες"

Αυτοί χρήματα θέλουν να κερδίσουν φίλοι μου.

Κανένας άλλος επιστήμονας δεν το κάνει

Οι καιροί άλλαξαν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.