Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη παταριού σε κτήριο με άδεια το '60


amouriki

Recommended Posts

συναδελφοι θα ηθελα τη βοηθεια σας σε ενα θεμα που ακρη δεν μπορω να βρω ουτε και στην πολεοδομια. Εχω αναλαβει τη μετατροπη ενος χωρου (πρωην οβελιστηριο) σε αναψυκτηριο. Ειναι 32 τμ και θελει ο ιδιοκτητης να κανει προσθηκη παταριου (εχει περιθωριο δομησης και το ύψος τον καλυπτει) το κτίσμα έχει άδεια το 1960. τα ερωτηματα μου ειναι¨:

α) σε περιπτωση που γινει μεταλλικη κατασκευη το παταρι τι μελετες χρειάζονται για όλη την άδεια της προσθήκης δόμησης΄; αναθεώρηση αδείας ειναι΄;χρειάζεται ειδική στατική μελέτη; ακόμα κ αν κάνω το πατάρι ανεξάρτητο (να εδράζεται μόνο στην πλάκα του ισογείου-πατάρι δεν έχει)

β)μπορώ σε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος να μεταφέρω τα wc στο παταρι;

γ) η σκαλα που οδηγει στο παταρι προσμετράται στο συντελεστή δόμησης;

δ)ποιο πρεπει να ειναι το ελάχιστο πλάτος της΄;

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να απαντήσω αλλά ας πεί και κάποιος πιο έμπειρος. Σαφώς και θα γίνει ανεξάρτητο, ούτε συζήτηση... Είναι άδεια προσθήκης, όλα τα σχέδια θα κάνεις... βέβαια όψεις θα μείνουν ίδιες. Να δείς τί θέλει από Η/Μ, δεν ξέρω να σου πώ.

Οταν λές το ύψος τον καλύπτει, εννοείς ότι και το πατάρι είναι κύριας χρήσης; Αν και δεν νομίζω να παίζει ρόλο... Τα WC νομίζω ότι μπορείς να τα μεταφέρεις.

Η σκάλα που οδηγεί στο πατάρι προσμετράται στο ισόγειο, αφαιρείται η τρύπα από το πατάρι... άρα ώς έπρεπε, μετρά μια φορά.

Το πλάτος ανάλογα με τη χρήση, αλλά νομίζω το 0,90... το σχήμα πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο...

Link to comment
Share on other sites

α) θες νέα οικοδομική άδεια με τίτλο "προσθήκη εσωτερικού παταριού και εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε υφιαστάμενο ισόγειο κατάστημα και αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατλαστημα υγειονομικύ ενδιαφέροντος - αναψυκτήριο"

 

β) οι περιορισμοί που μπορεί να προκύψουν είναι θέματα : ΑΜΕΑ, Πυροσβεστική, Κτιροδομικός

 

γ) όπως τα λενε οι συνάδελφοι

 

δ) Πυροσβεστική, Κτιροδομικός

σχήμα: προσοχή στα σφηνοειδή σκαλοπάτια

 

για διατάσεις και αριθμό Wc βλ Υγειονομικο κανονισμό

Link to comment
Share on other sites

Για 32 μ2 καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (+ όσο κι αν είναι το πατάρι), δεν έχεις πρόβλημα- μπορείς να βάλεις τις τουαλέτες στο πατάρι. Θέλεις 2 τουαλέτες (1 γυναικών + 1 ανδρών) με εμβαδόν τουλάχιστον 2.50 μ2 έκαστη. Τα 2.50 μ2 αναλύονται ως εξής: 1.20μ μήκος τουαλέτας+ 1.20 μήκος προθαλάμου+ 0.10 ο διαχωριστικός τους τοίχος. Το πλάτος min 1.00 μ.

Τώρα, όσον αφορά στην αλλαγή χρήσης, διαφωνώ με myri. Το οβελιστήριο που ήταν η προηγούμενη χρήση είναι ούτως ή άλλως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, άρα δεν χρειάζεσαι αλλαγή χρήσης. Εκτός κι αν από την οικ. άδεια του υπάρχοντος προκύπτει ότι δεν είναι κατάστημα και είναι π.χ κατοικία. Για τις σκάλες συμβουλεύσου τον Κτιριοδομικό και τους περιορισμούς της Παθητικής πυροπροστασίας.

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει γενική χρήση καταστημα υγειονμικού ενδιαφέροτος

μόνο ειδικη : οβελιστήριο, ψιλικά, οπωροπωλείο κλπ

και το καθένα έχει διαφορετικές προδιαγραφές

 

διαφορετικά σε όλες τις άδειες θα γραφαμε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα ξεμπερδεύαμε :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς. Η γενική χρήση είναι "κατάστημα" και την ειδική χρήση για τα υγειονομικού ενδιαφέροντος την προσδιορίζει το Υγειονομικό. Όταν έχεις, λοιπόν, ένα υπάρχον κατάστημα βάσει οικ. άδειας και θέλεις να το μετατρέψεις σε υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκδίδοντας μια άδεια με όποιες εργασίες σου χρειάζονται, για ποιο λόγο να του κάνεις και αλλαγή χρήσης? Αφού είναι ήδη κατάστημα. Μόνο στην περίπτωση που έχεις πληθυσμό πάνω από 50 άτομα θα χρειαζόταν, ενδεχομένως, να το κάνεις χώρο συνάθροισης κοινού.

Γιατί, αλλιώς, βάσει αυτής της λογικής, κάποιος που έχει κάνει αλλαγή χρήσης του καταστήματος σε εστιατόριο και μετά από ένα χρόνο θέλει να το κάνει καφενείο, τι θα κάνει? Θα κάνει πάλι αλλαγή χρήσης?

Link to comment
Share on other sites

ναι θέλει αλλαγή χρήσης αν από εστιατόριο το κάνει καφενείο κλπ

 

ο Δήμος Αθηναίων τουλάχιστον το απαιτεί

δηλ αρνείται να δώσει βεβαίωση κύριας χρήσης διαφορετική από αυτή που γράφει η οικοδομικη άδεια

Link to comment
Share on other sites

Στην επαρχία που δουλεύω εγώ, ο Δήμος δεν δίνει καν τέτοια βεβαίωση. Και όχι μόνο ο Δήμος της πόλης μου, αλλά και άλλοι Δήμοι εντός και εκτός Νομού. Μόνο από την Πολεοδομία παίρνουμε βαβαίωση και μάλιστα σφραγίζουν τα σχέδια από το αρχείο τους γράφοντας ότι " είναι χώρος κύριας χρήσης προοριζόμενος για κατάστημα". Δηλαδή, αναγράφουν ακριβώς αυτό που ζητάει το Υγειονομικό για να σου δώσει στη συνέχεια το είδος του καταστήματος. Από συζήτηση που έχω κάνει με τους υπαλλήλους στο Υγειονομικό λένε ότι αυτοί καλύπτονται πλήρως όταν η θεώρηση της Πολεοδομίας τους βεβαιώνει ότι ο χώρος είναι κατάστημα βάσει οικοδομικής άδειας. Από κει και μετά, λένε, τη χρήση, εφ' όσον είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη δίνει το Υγειονομικό.

Link to comment
Share on other sites

κατάλαβα κάθε υπηρεσία κάνει τα δικά της

 

υγ όταν έγραφα ο Δήμος Αθηναίων εννοούσα το Πολεδομικό γραφείο του Δήμου Αθηναίων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.