Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά 100kW


george.123

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα!

 

Είμαι νέος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και αντιμετωπίζω το εξής θέμα: Ένας πελάτης μου θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 100kW στη στέγη κάθε ενός από τα 3 κτίρια της επιχείρησης του (συνoλικά 300kW). Όμως σύμφωνα με τον νόμο Ν.3734/2009 για ισχύ έως 100kW η τιμή πώλησης της kWh για το μήνα Φεβρουάριο του 2011 ανέρχεται στα 0,41943 ευρώ/kWh, ενώ η αντίστοιχη τιμή για ισχύ μεγαλύτερη των 100kW ανέρχεται στα 0,37283 ευρώ/kWh. Η απορία λοιπόν η δική μου και κατ' επέκταση και του πελάτη μου είναι αν υπάρχει η δυνατότητα-νομιμότητα να μισθώσει τα δύο κτίρια σε τρίτους ώστε να πωλεί την kWh στην τιμή των 0,41943 ευρώ δεδομένου ότι πλέον θα πρόκειται για τρία διαφορετικά άτομα (1 ιδιοκτήτης + 2 μισθωτές). Να σημειωθεί ότι σε κάθε κτίριο θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ισχύος 100kW ενώ υπάρχει ένας μόνο μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν δύο σενάρια που "παίζουν" σε περιπτώσεις πολλαπλών βιομηχανικών στεγών κοινής ιδιοκτησίας:

1. Οι βιομηχανικές στέγες βρίσκονται σε διαφορετικούς τίτλους (οικόπεδα, αγροτεμάχια) οπότε δε μιλάμε για όμορα ακίνητα και φυσικά δεν έχουμε υπαίτια κατάτμηση ισχύος. Προχωράς κανονικά με τρεις διαφορετικές αιτήσεις του ιδίου προσώπου. (Ιδιαιτερότητες όπως συνάθροιση ισχύος και τα λοιπά τα ακολουθείς και τα συνυπολογίζεις)

 

2. Οι βιομηχανικές στέγες βρίσκονται στον ίδιο τίτλο (οικόπεδο, αγροτεμάχιο) οπότε μιλάμε για όμορα ακίνητα και φυσικά έχουμε υπαίτια κατάτμηση ισχύος όταν κατεβάσεις περισσότερες αιτήσεις του ιδίου προσώπου.

 

Στην περίπτωση σου έχουμε το δεύτερο σενάριο:

 

Η ΔΕΗ δε θα δεχτεί τις αιτήσεις ανεξαρτήτου σχήματος από τη στιγμή που τα μισθωμένα ακίνητα βρίσκονται στον ίδιο τίτλο .

Ο πελάτης σου ή θα αποφασίσει να αιτηθεί 100 kWp ή 300kWp σε μία αίτηση το ίδιο πρόσωπο.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου. Και εγώ υποπτευόμουν ότι κάτι τέτοιο θα ισχύει. Οπότε ο πελάτης μου θα πρέπει να κάνει μία αίτηση προς τη ΔΕΗ για συνολική ισχύ 300kWp.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Είναι και η πρώτη μου δημοσίευση μου. Έχω και εγώ μια παραπλήσια ερώτηση. Στα πλαίσια της διπωματικής μου εξετάζω την εγκατάσταση ΦΒ 95kW σε οροφή εκπαιδευτικού (δημόσιου) κτιρίου που συνδέεται στο δίκτυο ΜΤ. Οπότε:

1)Πώς καθορίζεται η τιμή πώλησης στη ΜΤ ; Έχει κάποιο συντελεστή μείωσης;

2) Έχετε καμιά ιδέα πώς μπορώ να στηρίξω οικονομικά την επένδυση; Υπενθυμίζω πρόκειται για δημόσιο κτίριο και μάλιστα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (εντός της Πολυτεχνειούπολης). Ειναι ρευστα ακόμα τα πράγματα αλλά πως φαντάζεστε για ΕΣΚΟ;

3)Έχετε ακουστά για τη πιστοποίηση greenbuilding σε εκπαιδευτικά κτίρια;

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα συνδεθείς στην ΜΤ αλλά στη ΧΤ.

Η τιμή, αν πας με το Πρόγραμμα του Υπουργείου είναι δεδομένη και αυτή τη στιγμή είναι 0,441€/kWh.

Για ESCO είναι λίγο νωρίς στην Ελλάδα, αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά κάποια βήματα. Κυρίως όμως στις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργφειας σε ιδιωτικά κτίρια (ξενοδοχεία, βιομηχανίες κλπ) και όχι τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή εξαρτάται από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ. Ήταν 0,45 και κάθε 1η Αυγούστου πέφτει 2,5% κάθε 1η Φεβρουαρίου 5%.

 

Αν και Πολ. Μηχ. νομίζω θα χρεωθεί τον Μ/Σ της ΔΕΗ.

Link to comment
Share on other sites

Άρα αν κατάλαβα καλά όχι απλώς μειώνεται αλλά μειώνεται μάλιστα 2 φορές το χρόνο! Και επίσης μου λες ότι θα πρέπει μαζί με τα άλλα η επένδυση να συμπεριλάβει ΜΣ σε ΧΤ. Σωστά;

Σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή κλειδώνει την στιγμή που υογράφεις την σύμβαση δηλαδή αν την υπογράψεις μέχρι Φεβρουάριο είσαι στο 0,441 μετά το Φεβρουάριο 0,419 κοκ

Η τιμή αυτή αναροσαρμόζεται ετήσια κατά 25% του Δείκτη τιμών καταναλωτή του ροηγούμενου έτους δηλαδή του πληθωρισμού.

Άσχετα αν το Campus είναι Μέση Τάση εσύ θα συνδεθείς στην Χ.Τ όπως ανέφερε και ο Chris_gr.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Στην αρχή νόμιζα ότι υπογράφω τη σύμβαση με κάποια τιμή και 2 φορές το χρόνο η τιμή με την οποία πληρώνομαι αλλάζει. Απλά τώρα καταλαβαίνω ότι κλειδώνει σε κάποια τιμή και έκτοτε αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό (αυξητικός συντελεστής τωρα ή μειωτικός; φαντάζομαι το πρώτο).

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.