Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νησιδοποίηση και δυνατότητα αυτοπαραγωγού


kafros77

Recommended Posts

Δεν μπορώ να πω τίποτα λιγότερο από το ότι είσαι φοβερός!!

Ευχαριστώ πολύ, με βοήθησες όσο δεν φαντάζεσαι!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Απαντήσεις 69
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα σας,

 

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:

 

Έχω συνδέσει ένα αυτόνομο ΦΒ σύστημα και έχω κάνει μεταγωγή για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ όμως έκανε έλεγχο και με ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο και θα πρέπει να το γυρίσω σε διασυνδεδεμένο.

 

Γνωρίζετε κάτι πάνω στο θέμα ή υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο?

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

έχει δίκαιο ο ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΗ... δεν επιτρέπεται η αποθήκευση ενέργειας σε εγκατάσταση συνδεδεμένη με το δίκτυο...

 

ίσως στο μέλλον επιτραπεί...

Link to comment
Share on other sites

 

Έχω συνδέσει ένα αυτόνομο ΦΒ σύστημα και έχω κάνει μεταγωγή για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ όμως έκανε έλεγχο και με ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο και θα πρέπει να το γυρίσω σε διασυνδεδεμένο.

 

Εφόσον το σύστημα λειτουργεί μόνο ως καταναλωτής για την παροχή της ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ποιον νόμο επικαλούνται για να σου πουν ότι δεν επιτρέπεται?

 

Σε περίπτωση που γνωρίζω προσωπικά όπου η ΔΕΗ έστειλε έγγραφη προειδοποίηση στον ιδιοκτήτη του αυτόνομου για να ξηλώσει το σύστημα, τα εδάφια των νόμων που επικαλούνταν ήταν άσχετα.

Όταν ο ιδιοκτήτης (επίσης εγγράφως) τους απάντησε σχετικά, δεν τον ενόχλησαν ξανά.

Link to comment
Share on other sites

http://www.deddie.gr/Documents2/net%20metering/%CE%A3%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%AD%CF%82%20%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%91%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-20%2010%202015.pdf

 

ερώτηση 28...

 

Προφανώς δεν είναι νόμος... Αλλά είναι ο διαχειριστής του δικτύου και ανεξάρτητα του τι απάντησαν ή δεν απάντησαν, για να είσαι συνδεδεμένος στο δίκτυό του πρέπει να λειτουργείς σύμφωνα με τους κανόνες του... και έχει λόγους που δεν το επιτρέπει μέχρι στιγμής...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που περιγράφεται στην ερώτηση 28 δεν έχει καμία σχέση με ένα αμιγώς αυτόνομο σύστημα με φωτοβολταϊκά.

Προφανώς δεν επιτρέπεται να έχεις διασυνδεδεμένο (στο δίκτυο) Φ/Β σύστημα που συνεργάζεται με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

 

Ένα αμιγώς αυτόνομο Φ/β σύστημα δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Φαντάσου το περισσότερο ως ένα UPS που δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένο με την παροχή του δικτύου αλλά συνδέεται με αυτήν μόνο όταν χρειάζεται να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Οι μπαταρίες του επίσης φορτίζονται ΚΑΙ από Φ/Β τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σύνδεση ή σχέση με το δίκτυο.

Ως προς το δίκτυο είναι ΜΟΝΟ καταναλωτής και δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για ποιον λόγο έκανε έλεγχο ο ΔΕΔΔΗΕ...

"ΜΟΝΟ καταναλωτής" δεν σημαίνει ότι συνδέω ό,τι θέλω... Εξού και η γενική απαίτηση για ΥΔΕ, όπου και αναφέρεις τα φορτία...

 

Ωστόσο, ορθώς δεν του το επιτρέπουν, γιατί η "διαφορά τους" ανάλογα τον εξοπλισμό... μπορεί να είναι ελάχιστη.... και δεν χρειάζεται να το "φανταστώ.."

Link to comment
Share on other sites

Ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να έκανε έλεγχο λόγω κάποιου "καλοθελητή" ή επειδή κάποιος είδε τα Φ/β στην στέγη.

Στην περίπτωση που γνωρίζω προσωπικά, είπαν στον ιδιοκτήτη ότι "παρατήρησαν ότι η κατανάλωσή του είχε μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια" κάτι που πράγματι συνέβαινε γιατί απλά το αυτόνομο κάλυπτε πάνω από το 60% της ετήσιας κατανάλωσής του. Σημειωτέον ότι επρόκειτο για μία κωμόπολη στην επαρχία και όχι για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

 

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πλέον inverter-chargers που μπορούν να κάνουν και τις δύο δουλειές (stand alone / off-grid και grid feeding) εφόσον παραμετροποιηθούν κατάλληλα, αλλά δεν απαγορεύεται η χρήση τους με κάποιον νόμο σε "μονόδρομη" λειτουργία.

 

Η ουσία σε αυτό που ρωτάει ο φίλος Αναστάσιος είναι ότι δεν έχει κανένα απολύτως νομικής φύσης πρόβλημα να εγκαταστήσει και να λειτουργεί ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι του με σκοπό την ιδιοκατανάλωση της ενέργειας (ώστε να μειώνει την κατανάλωσή του από την ΔΕΗ αντίστοιχα) ή/και την προστασία από συχνές και πολύωρες διακοπές ρεύματος (συχνό πρόβλημα σε κάποιες περιοχές).

Θα πρέπει όμως να διασφαλίσει ότι το σύστημα, ακόμη και αν έχει αυτή την δυνατότητα, δεν θα επιστρέφει ενέργεια προς το δίκτυο σε καμία περίπτωση ή φάση της λειτουργίας του.

Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιεί περιστασιακά την παροχή της ΔΕΗ για λόγους υποβοήθησης και φόρτισης των μπαταριών σε περιόδους χαμηλής παραγωγής ενέργειας από τα Φ/Β.

Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως τυπικοί και για να μην τίθεται θέμα με την υπάρχουσα ΥΔΕ, μπορεί απλά να συνδέεται σε μία πρίζα 16Α από τις υπάρχουσες και όχι στον πίνακα με απ' ευθείας γραμμή.

Με την λογική αυτή θα έπρεπε να απαγορεύονται και τα UPS τα οποία έχουν "σύστημα αποθήκευσης ενέργειας" επίσης.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω το τι επιτρέπεται είναι γνωστό και κατανοητό... 

 

Θεωρητικά ενδεχομένως θα μπορούσα να συμφωνήσω... αλλά στην πράξη έχει δίκαιο ο ΔΕΔΔΗΕ...

Link to comment
Share on other sites

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δίκιο σε όλα όσα ζητάει και τα οποία σχετίζονται με διασύνδεση Φ/Β με το δίκτυο. Μεταξύ αυτών, για τεχνικούς και άλλους ίσως λόγους, προς το παρόν δεν επιτρέπει σε ένα διασυνδεδεμένο Φ/Β σύστημα να συμπεριλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ώστε ο χρήστης να επιλέγει (σε έναν βαθμό) πότε και πόση από την παραγόμενη από τα Φ/Β ενέργεια θα διοχετευθεί στο δίκτυο.

 

Δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε αμιγώς αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία προφανώς διαθέτουν σύστημα αποθήκευσης αλλά δεν διοχετεύουν σε καμία φάση της λειτουργίας τους την ενέργεια που παράγεται προς το δίκτυο.

Αν χρειαστεί να συνδεθούν με το δίκτυο θα το κάνουν μόνο για να πάρουν ενέργεια από αυτό.

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον βλέπει Φ/Β στην στέγη, μπορεί ενδεχομένως να ζητήσει και να κάνει έλεγχο ώστε να διαπιστώσει ότι πράγματι πρόκειται για αυτόνομο σύστημα το οποίο δεν διοχετεύει ενέργεια προς το δίκτυο του και ...τέλος.

 

Αν συμφωνούμε στα παραπάνω και προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι στην ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Αναστάσιος, θα πρέπει να παραδεχθείς ότι αυτό που γράφεις στο #43 δεν εφαρμόζεται σε αυτήν περίπτωση και αφορά μόνο διασυνδεδεμένα Φ/Β συστήματα.

Θα πρέπει επί της ουσίας να ζητήσει να τον ενημερώσουν για το σημείο του νόμου που αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται αυτόνομο Φ/Β σύστημα.

Επαναλαμβάνω ότι στην περίπτωση που γνωρίζω από 1ο χέρι, τα άρθρα του νόμου που επικαλέστηκαν ήταν άσχετα με αυτόνομα Φ/Β και μετά την έγγραφη απάντηση του ιδιοκτήτη εξαφανίστηκαν, προφανώς γιατί κατάλαβαν ότι αυτό που ζήταγαν δεν είχε καμία νομική βάση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.