Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση σε όμορα οικόπεδα


mellow

Recommended Posts

@mellow

Μπορείς να αθροίσεις τη δόμηση του κάθε οικοπέδου και να μην το θεωρήσεις σαν ένα. Στην δική μας πολεοδομία το δέχονται, αλλά δεν ξέρω από ποιο διάταγμα ή νομοθεσία προκύπτει. Ουσιαστικά κάνεις μια άτυπη συνένωση, διατηρώντας το δικαίωμα δόμησης.

 

Παρελκόμενο πρόβλημα – απορία.

Έστω ότι σε όμορες ιδιοκτησίες του ίδιου ιδιοκτήτη ανεγείρεται οικοδομή η όποια εκμεταλλεύεται το συντελεστή και των δυο οικοπέδων, αλλά τοποθετείται μέσα στα όρια του ενός. Οι τίτλοι των οικοπέδων παραμένουν δυο διαφορετικοί γιατί η πολεοδομία δεν ζητά συμβολαιογραφική συνένωση. Αν κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να πουλήσει το κενό οικόπεδο, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος αυτό να πουληθεί και κανείς να μην αντιληφθεί ότι ο Σ.Δ. που του αναλογεί έχει εξαντληθεί.

Μου συνέβη όταν κλίθηκα να εκτιμήσω οικόπεδο για τράπεζα. Μου δόθηκε τοπογραφικό και τίτλος. Πήγα το είδα και ήμουν έτοιμη να δώσω το “οκ” στην τράπεζα, όταν εκ παραδρομής, έμαθα ότι είχε εκδοθεί άδεια προσθήκης στο διπλανό οικόπεδο που ανήκει στον ίδιο χρησιμοποιώντας το Σ.Δ. του προς εκτίμηση οικοπέδου.

Το αναφέρω γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τέτοια θέματα και γιατί για άλλη μια φορά εκπλήσσομαι μπροστά στο κενό που αφήνει ο νόμος...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

andrianna

 

Λογικά έτσι πρέπει να είναι όπως λές πχ σε οικισμούς 5Χmax400=2000

Αλλιώς 5 ιδιοκτήτες οικοδομούν 2000τμ. και ο ένας 400τμ;

Πάντως αν δεν το δέχονται στο δεύτερο και στο τέταρτο βάζουμε και την ...μάνα μας συνιδιοκτήτη με πχ 1% για να χαθεί η συνέχεια και οικοδομούμε 5Χ400=2000τμ!

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι κάνοντας πιο συγκεκριμένη την ερώτηση..

Μπορώ σε 5 όμορα οικόπεδα/ιδιοκτησίες που βρίσκονται πλέον κάτω από έναν ιδιοκτήτη να χτίσω ένα ενιαίο κτίριο με μία χρήση χρησιμοποιώντας το συντελεστή του κάθε οικοπέδου ξεχωριστά; Ή θα πρέπει αποκλειστικά να προσθέσω τα τ.μ του κάθε οικοπέδου και να πάει ο Σ.Δ επί του συνόλου;

Ελπίζω να είμαι κατανοητή..

Και αν ναι ή όχι, γνωρίζει κανείς σχετική νομοθεσία που να μπορώ να το βασίσω;

(σημειωτέον οτι είναι εντός σχεδίου οικισμού αλλά εκτός σχεδίου πόλης και άρτια και οικοδομήσιμα.)

 

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τις παραπάνω απαντήσεις, τις είδα μόλις αφού είχα γράψει, αλλά παρόλ¨αυτά ...για ένα κτίριο και όχι 5 διαφορετικά ισχύνουν τα ίδια;

Link to comment
Share on other sites

Ισχύουν..........Θα κάνεις ένα κτίριο ανα οικόπεδο. Και υποχρεωτικά θα συνορευουν μεταξύ τους με αρμό διαστολής. Αν για λόγους κέρδους οποιουδήποτε θες να συνενώσεις τα οικόπεδα. Κάντο και πλήρωσε την παραπάνω φορολογία!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τον αρμό διαστολής γιατί το λες; Στην δική μας πολεοδομία δεν ζητάνε κάτι τετοιο. Μπορείς να χτίσεις κατά όποιον τρόπο θες (ένα ή περισσότερα κτήρια, ελεύθερη τοποθέτηση κτλ) το Σ.Δ. που προκύπτει απο τα πέντε οικόπεδα. Δεν ξέρω που το βασίζουν, όταν ρώτησα σε ανάλογη περιπτωση αυτό μου είπαν και έχω δει άδειες που έχουν εκδοθει με αυτόν τον τρόπο.

Για καλό και για κακό κάνε μια ερώτηση στην πολεοδομία σου.

Link to comment
Share on other sites

Για καλό και για κακό κάνε μια ερώτηση στην πολεοδομία σου.

 

What are you talking about now honey! This is Greece. We built separate fields with separate buildings!!!

Link to comment
Share on other sites

Οταν το οικόπεδο είναι ένα, όχι δεν απαιτείται αρμός. Μόνο που ο Highlander λέει

Θα κάνεις ένα κτίριο ανα οικόπεδο. Και υποχρεωτικά θα συνορευουν μεταξύ τους με αρμό διαστολής.

Τα οικόπεδα είναι ή πέντε με δικό του συντελεστή και κτίριο το καθένα, ή ένα με συντελεστή που προκύπτει από το συνολικό εμβαδό. Αυτό δεν το καταλαβαίνω:

Στην δική μας πολεοδομία δεν ζητάνε κάτι τετοιο. Μπορείς να χτίσεις κατά όποιον τρόπο θες (ένα ή περισσότερα κτήρια, ελεύθερη τοποθέτηση κτλ) το Σ.Δ. που προκύπτει απο τα πέντε οικόπεδα.

Ο συντελεστής είναι το άθροισμα των συντελεστών των πέντε οικοπέδων ή ο συντελεστής του συνολικού εμβαδού;

Αν όντως έχουν εκδοθεί άδειες με τα οικόπεδα να θεωρούνται ένα ενιαίο όσον αφορά την τοποθέτηση των κτιρίων αλλά ανεξάρτητα για να υπολογιστεί ο συντελεστής, δεν τις βλέπω να στέκονται καλά σε ενδεχόμενη καταγγελία.

Link to comment
Share on other sites

@tsak1

Ο συντελεστής είναι το άθροισμα των συντελεστών των πέντε οικοπέδων;

Ναι.

Μπορώ σε 5 όμορα οικόπεδα/ιδιοκτησίες που βρίσκονται πλέον κάτω από έναν ιδιοκτήτη να χτίσω ένα ενιαίο κτίριο με μία χρήση χρησιμοποιώντας το συντελεστή του κάθε οικοπέδου ξεχωριστά;

(σημειωτέον οτι είναι εντός σχεδίου οικισμού αλλά εκτός σχεδίου πόλης και άρτια και οικοδομήσιμα.)

Μιλάω για ακριβώς αυτή την περιπτωση. Έχω δει τέτοιες άδειες, επαναλαμβανω, και μαλιστα κατ' υπόδιξιν υπαλλήλου της πολεοδομίας υπογεγραμένες απο συναδέλφους που εκτιμω, οπότε υποθέτω πως δεν κρύβουν ουτε άγνοια ουτε "μαϊμουδιά" αλλά δεν ξέρω να σου υποδείξω και τη νομοθεσία... και για αυτο λέω ρώτα στην πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.