Μετάβαση στο περιεχόμενο

Building management system


civil K

Recommended Posts

mouschis, καλώς ήρθες στο φόρουμ!

 

Είδα ότι δημοσίευσες το email σου. Θα γνωρίζεις υποθέτω, ότι μία τέτοια δημοσίευση μπορεί να προκαλέσει όγκο από spam μηνύματα στο λογαριασμό email σου.

Είδα επίσης ότι δημοσίευσες και την ιστοσελίδα σου. Επειδή αυτό μπορεί να αποτελεί διαφήμιση είμαι αναγκασμένος να την σβήσω. Οτιδήποτε χρήσιμα άρθρα, μελέτες και εφαρμογές έχεις προς δημοσίευση, θα χαιρόμασταν να τα δούμε στα downloads.

 

Ευχαριστώ για την κατανόηση!

Καλή συνέχεια

 

CostasV

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλημέρα,

 

Ξαναφέρνω το συγκεκριμένο νήμα στην επιφάνεια μετά από μια απορία που μου δημιουργήθηκε χτες βράδυ βλέποντας τις αποφάσεις ένταξης κάποιων δημοσίων κτιρίων (σχολίων) στα προγράμματα επιδότησης του ΕΠΠΕΡΑΑ.

 

Πιο συγκεκριμένα βλέπω πως σε σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης, σε κτίρια δηλαδή που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις κλιματισμού ή αερισμού, οι μελετητές προδιαγράφουν εγκατάσταση BEMS με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι όμως ποικίλα:

 

1) Εφόσον το κτίριο δεν διαθέτει κλιματισμό, ακόμη και BEMS κλάσης Α να έχει για τον έλεγχο της θέρμανσης, θα ''καταδικαστεί'' τελικά στη συνολική κλάση αυτοματισμών Δ βάσει των συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων του ΤΕΕ.

 

Στα προγράμματα ΕΠΠΕΡΑΑ υπάρχει συνήθως ένας στόχος κόστους/οφέλους που πρέπει να ικανοποιηθεί (πχ αποπληρωμή σε 15 έτη), και τα BEMS για κτίρια των 2000 m² δεν είναι φθηνά. Επιβαρύνουν λοιπόν τον προϋπολογισμό του έργου με ένα σεβαστό μπάτζετ δίχως να υπάρχει η δυνατότητα να παραμετροποιηθεί το όφελος από αυτά (όφελος που πρακτικά υπάρχει αν το BEMS έχει μελετηθεί σωστά).

 

Μου είναι αδύνατο να φανταστώ πως αφήνοντας το κτίριο σε κλάση αυτοματισμών Δ μπορούν να ''αποσβέσουν'' το κόστος εγκατάστασης BEMS, εκτός και εαν δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την παρακάτω παρατήρηση του ΚΕΝΑΚ:

''Δεδομένου πως η κατηγορία αυτοματισμών εφαρμόζεται ενιαία σε θέρμανση / ψύξη, σε περίπτωση διαφορετικών συστημάτων και αυτοματισμών, θα επιλέγεται βάσει της χειρότερης – ενεργειακά – κατηγορίας αυτοματισμών που αντιστοιχεί στο σύστημα θέρμανσης ή ψύξης''

 

2) Παράλληλα με την εγκτάσταση BEMS για τη θέρμανση, προδιαγράφεται η αντικατάσταση των λεβήτων/καυστήρων πετρελαίου με σύστημα καύσης βιομάζας. Pellet δηλαδή.

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως οι λέβητες σε τέτοια κτίρια δεν είναι των 30 KW οι οποίοι καίνε μια χούφτα pellets αλλά μια αρκετά μεγάλη ποσότητα (παραθέτω παράδειγμα 125 KW), δεν μπορώ να καταλάβω πως πρακτικά υπάρχει εξοικονόμηση καυσίμου από το BEMS που πχ έχει αισθητήρες παρουσίας σε κάθε χώρο. Θα σταματήσει να καίγεται το pellet που έχει αναφλεγεί στο θάλαμο καύσης; Κατά την άποψη σας ο συνδυασμός βιομάζας και BEMS μπορεί να δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα;

 

Μήπως αυτά όλα τα BEMS προδιαγράφονται από κάποιους συναδέλφους με τεχνικές ''φασόν'' και τοποθετούνται για να μάτια του κόσμου και μόνο για αυτά;

Από την άλλη, οι προτάσεις αυτές έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ, άρα έχουν ελεγχθεί ως προς την ορθή υιοθέτηση τους.

 

Παράδειγμα ένταξης:

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B1%CE%A60-%CE%A6%CE%A53

 

Αυτά που διάβασα αναφορικά με τα BEMS είναι εδώ:

http://w3.siemens.com/market-specific/global/en/data-centers/Documents/BAU-impact-on-energy-efficiency.pdf

 

Και είναι πολύ κατατοπιστικά.

Edited by Indusys
Link to comment
Share on other sites

Αυτά που διάβασα αναφορικά με τα BEMS είναι εδώ:

http://w3.siemens.com/market-specific/global/en/data-centers/Documents/BAU-impact-on-energy-efficiency.pdf

 

Και είναι πολύ κατατοπιστικά.

Υπάρχει και στα Ελληνικά..

Στα download θα ανεβάσω και το αντίστοιχο .xml

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ (CM110854el).pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.