Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πτώση τάσης δικτύου


AlexisPap

Recommended Posts

Εδώ και σαράντα περίπου λεπτά, στην περιοχή που μένω, το δίκτυο έχει πτώση τάσης. Στην φάση που μπορώ να μετρήσω δίνει 48V ~ 95V (rms), κυμαινόμενη... Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό και να έχει τόσο μεγάλη διάρκεια;

Πάντως έχει ενδιαφέρον. Παρατηρώ πως συμπεριφέρονται τα διάφορα οικιακά φορτία σε χαμηλή τάση...

 

Edit: Λοιπόν, να μια αναφορά για τα 60V:

- Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως των 60W ερυθροπυρώνονται και φέγγουν περίπου όσο ένα μικρό κερί.

- Μερικοί ηλεκτρονικοί λαμπτήρες φθορισμού ανάβουν σταθερά αλλά δεν παράγουν αρκετό φώς (αναλογικά πάντως περισσότερο από τους πυρακτώσεως).

- Η αντίσταση του φούρνου δεν μπορεί να πιάσει τους 100°C.

- Οι μεγάλοι κινητήρες με συλλέκτη (ηλ. σκούπα) εκκινούν και παράγουν αξιόλογη ισχύ (πχ η σκούπα κάνει αναρρόφηση).

- Οι μικροί κινητήρες με συλλέκτη (μιξεράκι, multi) εκκινούν και παράγουν επίσης αξιόλογη ισχύ, αλλά χωρίς φορτίο δεν στροφάρουν τρελά ως όφειλαν.

- Οι μικροί επαγωγικοί κινητήρες (με τύλιγμα πυκνωτή ή σκιασμένου πόλου) δεν εκκινούν, αλλά και δεν ζεσταίνονται.

- Τα περισσότερα παλμοτροφοδοτικά δεν δίνουν επαρκή τάση. Εξαιρείται το τροφοδοτικό του laptop που δίνει αρκετό ρεύμα για παραμείνει ανοιχτός ο φορητός (μια που η μπαταρία του έχει αποβιώσει) :)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αλέξη ...

 

Σε αυτή την περίπτωση ο δίσκος του μετρητή γυρίζει πιο αργά;

 

Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση δουλεύουν σε slow motion;

Link to comment
Share on other sites

Αρνητικό. Η τάση αποκαταστάθηκε προ ολίγου, η συνολική διάρκεια της πτώσης τάσης ήταν περίπου δύο ώρες, ελάχιστη τιμή 45V, μέγιστη τιμή 152V (στην φάση που μετρούσα). Μέση τιμή γύρω στα 70V.

 

Κι εμένα αυτή είναι η απορία μου, πως είναι δυνατόν επί τόση να τροφοδοτείται το δίκτυο με χαμηλή τάση; Να υποθέσω ότι η πτώση τάσης συνέβη πάνω σε κάποιον μετασχηματιστή υψηλής -> μέση; Δεν θα έπρεπε ο Μ/Σ να έχει λιώσει;

Link to comment
Share on other sites

Πιθανόν να κάηκε μια ασφάλεια ΜΤ που δίνει πχ στον Μ/Σ από τον οποίο τροφοδοτείσαι. Τα τυλίγματα της ΜΤ είναι συνδεδεμένα σε τρίγωνο. Οπότε αν πάρουν 2 φάσεις, τότε δύο από τα τρία τυλίγματα είναι στην ουσία συνδεδεμένα εν σειρά, υπό πολική τάση.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι έτσι, η μία φάση θα έπρεπε να διατηρήσει τα 240V και οι άλλες δύο να βρίσκονται μεταξύ τους σε φάση (και με διαφορά 180°) σε σχέση με την ανέπαφη φάση και να έχουν τάση 120V.

Δεν νομίζω όμως ότι έγινε έτσι (αν και μέτρησα μόνο την μία φάση έχω την εντύπωση ότι και οι τρεις είχαν πτώση τάσης). Μετά μετρούσα τάση από 50V έως 150V. Πως είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη διακύμανση αν έγινε αυτό που λες;

Link to comment
Share on other sites

Η διακύμανση υπάρχει ανάλογα με το φορτίο των φάσεων. Έχουμε δύο τυλίγματα σε σειρά. Όταν μια φάση είναι φορτωμένη, μειώνεται η εμπέδηση που "βλέπει" η ΜΤ στο αντίστοιχο τύλιγμα. Κατά συνέπεια, μειώνεται η τάση σε αυτό το τύλιγμα και αυξάνεται στο άλλο, εν σειρά τύλιγμα. Αντίστοιχα μεταβάλλονται και οι τάσεις στο δευτερεύον του Μ/Σ (ΧΤ).

Link to comment
Share on other sites

Χμμ... Αυτό προϋποθέτει μεγάλη διακύμανση του φορτίου μεταξύ των φάσεων. Αφού τα πρωτεύοντα των δύο φάσεων διαρρέονται από το αυτό ρεύμα, τα δευτερεύοντα απο κοινού δίνουν 400V. Για να δίνει το ένα μόνο του 50 σημαίνει ότι διαρρέεται από το 1/7 του ρεύματος του άλλου (το οποίο θα πρέπει να εμφανίζει 350V). Για να υπάρχει αυτός ο λόγος των τάσεων και των ρευμάτων θα πρέπει η διαφορά των αντιστάσεων φορτίου στις δύο φάσεις να είναι 1:49 (εντυπωσιακή ασυμμετρία). Επίσης η μία φάση θα έπρεπε να έχει 350V, πράγμα που δεν συνέβη...

Link to comment
Share on other sites

Το άθροισμα των τάσεων των δύο φάσεων πρέπει να είναι 230V (και όχι 400V) αφού τα τυλίγματα του πρωτεύωντος συνδέονται σε τρίγωνο. Δηλαδή τα δυο τυλίγματα, συνδεδεμένα σε σειρά, είναι παράλληλα με το τρίτο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.