Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς δηλώνω αυτό το οικόπεδο;


Recommended Posts

Συνάδελφε δεν ξέρω πόσο καιρό ασκείς το επάγγελμα αλλά θα σου δώσω τις ίδιες συμβουλές που μου έδωσαν και εμένα όταν ξεκινούσα:

1) Στην δουλειά δεν υπάρχουν φιλίες. Ακόμα και ο αδερφός σου μπορεί να σου την φέρει υπό ορισμένες συνθήκες. Τουτέστιν καλύτερα να μην εμπιστεύεσαι ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Η τελευταία πρόταση οδηγεί στην επόμενη συμβουλή:

 

2) Ό,τι χαρτιά και να σου προσκομίσουν ποτέ, μα ποτέ, ο έλεγχος δεν έβλαψε κανέναν. Ακόμα και τίτλους να σου έφερναν θα έπρεπε να τους ελέγξεις γιατί, αν και σπάνια, μπορεί ο αρχικός τίτλος είναι άκυρος. Ξέρεις πόσα "οικόπεδα" απέκτησαν τίτλους με τον τρόπο που περιγράφεις; Εντάξει η δική σου περίπτωση είναι διαφορετική μιας και είναι εντός οικισμού αλλά κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε που λένε.

Link to comment
Share on other sites

είμαι καινούργιος στην δουλεια, ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο τοπογραφικό μου και έπεσε "καλή" περίπτωση,

 

ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμβόλαιο, τι μπορώ να κάνω;

με δική του Υπ. Δήλωση του Ν.1599 είμαι καλυμμένος;

και τι να δηλώνει στην Υπ. Δήλωση; ότι ειναι ιδιοκτήτης στο παρόν οικόπεδο και ότι αυτό προϋφίσταται του ΄85?

 

Δεν μπορεί να βρεθεί σε ποιόν είναι καταχωρημένο το οικόπεδο από τα στοιχεία του σχεδίου του οικισμού;

 

έχω αντίγραφο του διαγράμματος οριοθέτησης του οικισμού σε 1:5000,

το σχέδιο οικισμού και πως να βρω σε ποιον είναι καταχωρημένο πού τα βρίσκω;

αλλα και να το δω κάπου δεν αλλάζει και τίποτα, σίγουρα είναι δικό του (μιλάω πάντα στη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι τι θα έκανα γενικά) το να το δω απλώς κάπου γραμμένο δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν υπαρχει συμβόλαιο, απλώς θα σιγουρευτώ ότι είναι δικό του,

 

δεν μπορώ να το συντάξω χωρίς να έχω δει τίτλους και μετά να είναι δουλειά του συμβολαιογράφου να ζητήσει τα απαραίτητα έγγραφα και βεβαιώσεις,

 

τι νόημα έχει η δήλωση του ιδιοκτήτη για την υπόδειξη των ορίων, εαν μετά μπορεί να ισχυριστεί ότι "δεν ήξερε απο αυτά";

Link to comment
Share on other sites

Ας τα πάρουμε με την σειρά:

1) Τα στοιχεία των ιδιοκτητών θα τα βρεις στην οικεία Τοπογραφική Υπηρεσία της Νομαρχίας. Έχουν βιβλίο όπου καταγράφονται οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Πιθανολογώ ότι ύστερα από αίτηση μπορεί να πάρεις βεβαίωση από την υπηρεσία αναφορικά με την ιδιοκτησία του οικοπέδου. Δεν είναι τίτλος ακριβώς αλλά συνεπικουρεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς (θα κοιμάσαι δηλαδή ελαφρώς πιο ήσυχος).

 

2) Η υπόδειξη των ορίων διαφυλλάσει με τόσους τρόπους όσους δεν μπορείς να φανταστείς. Είναι βέβαια απομεινάρι άλλων εποχών, που δεν υπήρχαν οι αποτυπώσεις και τα διαγράμματα που υπάρχουν σήμερα, αλλά καταρχάς είναι και μια έγκριση εκ μέρους του της εργασίας που έχεις κάνει και που θα ακολουθεί το οικόπεδο για πολλά χρόνια. Για να το καταλάβεις λίγο καλύτερα σκέψου ότι στις άδειες υπογράφεται η δήλωση ανάθεσης που μας προφυλλάσει από πισωγυρίσματα του πελάτη. Στα τοπογραφικά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο εκτός της δήλωσης υλοποίησης ορίων.

Link to comment
Share on other sites

επομένως την βεβαίωση απο την Τοπογραφική Υπηρεσία της Νομαρχίας την θέλω απλώς για να σιγουρευτώ εγώ, όχι ότι θα την αναφέρω στο διάγραμμα

 

έστω ότι πάω και βεβαιώνομαι ότι είναι δικο του, μετά τι κάνω αφού δεν υπάρχουν τίτλοι;

Link to comment
Share on other sites

Σου απάντησε η catherine76 στη δημοσίευση #7. Παίρνεις βεβαίωση παλαιότητας από τον Δήμο. Κάτι άλλο που σκέφτηκα τώρα είναι μήπως βρεις στοιχεία από τις διανομές. Πχ μπορεί το συγκεκριμένο να προέκυψε από κλήρο οπότε υφίσταται τίτλος ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

το κάταλαβα αυτό, απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί είναι δουλειά του μηχανικού να κάνει τον ερευνητή, δεν μπορεί ο συμβολαιογράφος να ζητήσει αυτές τις βεβαιώσεις από τον ιδιοκτήτη και να ψάξει να τις βρει αυτός;

 

Παίρνεις βεβαίωση παλαιότητας από τον Δήμο.

οκ, πάω και παίρνω την βεβαίωση παλαιότητας, θα την αναφέρω στο διάγραμμα; θα την χρησιμοποιήσω κάπου ή απλώς θα την δω για να σιγουρευτώ ότι δεν πρόκειται για απάτη;

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και μπορείς να ζητήσεις εσύ από τον ιδιοκτήτη να σου φέρει τα στοιχεία της ιδιοκτησίας αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα έχει επικρατήσει οι όποιες διαδικασίες να συμπεριλαμβάνονται στις εργασίες σύνταξης. Βέβαια τις επιπλέον υπηρεσίες κανονικά πρέπει και να τις χρεώσεις αντιστοίχως.

 

Εφόσον πάρεις βεβαίωση μπορείς να γράψεις ότι ο έλεγχος των τίτλων έγινε δυνάμει της υπ' αριθμόν τάδε βεβαίωσης. Πολύ καλύτερο από το να γράψεις ότι δεν έγινε έλεγχος των τίτλων.

Link to comment
Share on other sites

@Paul_Mix

Μια συμβουλή και από εμένα, στα πολλά σωστά που έχουν αναφέρει οι καλοί συνάδελφοι, αντιμετωπίζοντας το θέμα αντικειμενικά και ψυχρά και όχι υποκειμενικά, όπως το βλέπεις εσύ.

 

Προκαλεί εντύπωση ότι δεν υπάρχει 1) τίτλος ιδιοκτησίας και 2) συμβόλαιο ή έστω ιδιωτικό συμφωνητικό για τη δουλεία. Εγώ, προσωπικά, θα προβληματιζόμουνα. Έχε υπόψη ότι όσοι θέλουν να κάνουν μια κομπίνα με ένα ακίνητο, απευθύνονται και αναθέτουν τη δουλειά σε ένα νέο και άπειρο μηχανικό.

 

Καταλαβαίνω ότι δεν θέλεις να ανακατευτείς με την έρευνα, αλλά σ' αυτλη την περίπτωση επιβάλλεται να την κάνεις για να προστατευτείς εσύ, βασικά, και κατ' επέκταση ο φίλος που θέλεις να εξυπηρετήσεις. Εγώ, στη θέση σου, θα ρωτούσα όσους μπορούσα περισσότερους στην περιοχή για τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και θα επισκεπτόμουν, οπωσδήποτε το δήμο για να αντλήσω σχετικές πληροφορίες. Έχε στο μυαλό σου πάντα τον κανόνα ότι πρέπει πρώτα να πειστείς εσύ για κάτι ώστε να μπορέσεις, στη συνέχεια, να πείσεις άλλους.

Link to comment
Share on other sites

τι πρέπει να δω για τον ΚΧ δρόμο;

 

με το πρόσωπο των 8 μ. τι γίνεται, αυτομάτως γίνεται μη οικοδομήσιμο;

 

συναντησα εντος οικισμού "κχ δρόμο" ο οποίος δεν έχει χαρακτηρηστεί.

γιατί δεν απευθύνεσαι στην αρμόδια πολεοδομία; και για την δόμηση και για τα υπόλοιπα.

μου φένεται περίεργος αυτός ο "οικισμός"

Link to comment
Share on other sites

συναντησα εντος οικισμού "κχ δρόμο" ο οποίος δεν έχει χαρακτηρηστεί.

γιατί δεν απευθύνεσαι στην αρμόδια πολεοδομία; και για την δόμηση και για τα υπόλοιπα.

μου φένεται περίεργος αυτός ο "οικισμός"

 

 

μόνο η Πολεοδομία γνωρίζει εαν ο δρόμος ειναι ΚΧ, ο Δήμος δεν μπορεί να με πληροφορήσει για κάτι τέτοιο;

δεν λέω να τον χαρακτηρίσει ο Δήμος ως ΚΧ, απλά εάν στο αρχείο τους έχουν τους δρόμους που έχουν χαρακτηριστεί ως ΚΧ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.