Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέση όγκου εστίας τζακιού/ όγκος δωματίου


agrafiot

Recommended Posts

Καλησπέρα Μηχανολόγοι,

μπορείτε να δώσετε τα φώτα σας..

υπάρχει κάποια υπολογιστική σχέση μεταξύ του όγκου μιας εστίας (θαλάμου καύσεως) απλού τζακιού σε σχέση με τον όγκο δωματίου στο οποίο φιλοξενείται?

Πολύ μεγάλες εστίες σε μικρούς χωρούς "καπνίζουν", οπότε αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια αναλογία.

Link to comment
Share on other sites

Διαστασιολόγηση Η λειτουργικότητα και η αισθητική του τζακιού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνολικές του διαστάσεις καθώς και από τις διαστάσεις των επιμέρους στοιχείων του. Αρχικά, το συνολικό μέγεθος του τζακιού πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του χώρου. Επιπλέον, το άνοιγμα της εστίας του τζακιού πρέπει να έχει εμβαδό που ποικίλλει μεταξύ του 1/45 του εμβαδού του χώρου αν αυτός είναι μεγάλος και του 1/65 του εμβαδού του χώρου αν αυτός είναι μικρός.

Το ύψος του ανοίγματος αυτού πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να αφήνει να φαίνεται η κορυφή της φλόγας (περίπου 50 cm για τα μικρά τζάκια και 60-70 cm για τα μεγάλα) από άτομο σε καθήμενη θέση, δηλαδή μεγαλύτερο από 70 cm από το δάπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά τζάκια είναι καλό να τοποθετούνται σε ανυψωμένη βάση. Μια καλή σχέση μεταξύ του ύψους (από το δάπεδο της εστίας μέχρι την περίμετρο του κορμού) και του εξωτερικού πλάτους του τζακιού είναι 2:3 για τα μεγάλα τζάκια και 3:4 για τα μικρά. Το βάθος του τζακιού πρέπει να ποικίλλει μεταξύ του 1/2 και των 2/3 του ύψους του. Όσο μικραίνει το βάθος του τζακιού τόσο αυξάνεται η ακτινοβολία της θερμότητας προς τον εσωτερικό χώρο. Επιπλέον στα τζάκια με εστία ανοιχτή προς δυο ή περισσότερες πλευρές ως πλάτος λαμβάνεται η διαγώνιος του δαπέδου της εστίας. Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τον πρακτικό κανόνα 4-5-6 για τις διαστάσεις του τζακιού, για παράδειγμα βάθος 40 cm, ύψος 50 cm και πλάτος 60 cm. Στον κανόνα αυτόν μπορεί να προστεθούν οι αριθμοί 7 και 9, που σημαίνουν ότι το ύψος της καπνοδόχου πρέπει να είναι 7 φορές το συνολικό ύψος του τζακιού και του κορμού (δηλαδή 14 φορές το ύψος του τζακιού) και το εμβαδό του ανοίγματος της εστίας του τζακιού πρέπει να είναι εννεαπλάσιο της διατομής της καπνοδόχου.

Σχετικά με τη διατομή της καπνοδόχου που μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά ένα τζάκι, υπάρχουν επίσης οι εξής εμπειρικοί κανόνες:

Για μήκος καπνοδόχου περίπου 3 m, η διατομή της πρέπει να είναι ίση με το 1/5 του εμβαδού του ανοίγματος της εστίας.

Για μήκος καπνοδόχου 4 m, η διατομή της πρέπει να είναι ίση με το 1/7 του εμβαδού του ανοίγματος της εστίας.

Για μήκος καπνοδόχου 5 m, η διατομή της πρέπει να είναι ίση με το 1/9 του εμβαδού του ανοίγματος της εστίας.

Για μήκος καπνοδόχου 7 m, η διατομή της πρέπει να είναι ίση με το 1/11 του εμβαδού του ανοίγματος της εστίας.

Για καπνοδόχους μεγαλύτερου ύψους, η διατομή μπορεί να φτάσει ως το 1/15 του εμβαδού του ανοίγματος της εστίας.

Στη σύγχρονη αγορά υπάρχει ποικιλία προκατασκευασμένων εστιών από χυτοσίδηρο ή οπλισμένο σκυρόδεμα, σε συνδυασμό με καπνοδόχους ανάλογης διατομής. Σχεδιασμός που ευνοεί το *τράβηγμα* του τζακιού Ένα τζάκι που δεν τραβά αρκετά αφήνει καπνό να διαφύγει στον εσωτερικό χώρο. Αντίθετα, ένα τζάκι που τραβά υπερβολικά, παίρνει θερμό αέρα από τον εσωτερικό χώρο και τον οδηγεί προς τα έξω μαζί με τα καπναέρια μέσα από την καπνοδόχο.

Το σωστό τράβηγμα του τζακιού εξαρτάται από: Τη σωστή σχέση των διαστάσεων του κορμού με τις διαστάσεις της εστίας και της καπνοδόχου.

Μια μικρή φωτιά κάτω από χαμηλό κορμό και καπνοδόχο μεγάλης διατομής είναι πιθανό να καπνίζει. Το τράβηγμα μπορεί να βελτιωθεί με μια μικρή επέκταση της πάνω περιμέτρου του κορμού μέσα στην καπνοδόχο.

Μια μεγάλη φωτιά κάτω από μια καπνοδόχο μικρής διατομής μπορεί επίσης να παρουσιάζει πρόβλημα τραβήγματος. Μια λύση αποτελεί η ανύψωση της εστίας. Την αποτελεσματική κάλυψη της μάζας του καπνού από το κάτω μέρος του κορμού. Η μάζα του καπνού θεωρείται ότι βρίσκεται λίγο ψηλότερα από αυτή της φωτιάς και σχηματίζει ανεστραμμένο κώνο ανοίγματος 20-25Α. Μια καπνοδόχος με μικρή διατομή δεν πρέπει να συνδυάζεται με ευρύ κορμό. Την αποτελεσματικότητα της καπνοδόχου. Αποτελεσματική θεωρείται η καπνοδόχος που μπορεί να παροχετεύσει τουλάχιστον ίση παροχή καπναερίων με αυτή που δημιουργεί το τζάκι. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία των καπναερίων τόσο μεγαλύτερη ποσότητά τους μπορεί να περάσει από την καπνοδόχο στη μονάδα του χρόνου. Για το λόγο αυτό, η είσοδος της καπνοδόχου πρέπει να βρίσκεται κατά το δυνατόν κοντά στην εστία, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε η ακτινοβολία της θερμότητας της εστίας να εμποδίζεται από την επιφάνεια του κορμού. Σημασία για την αποτελεσματικότητα της καπνοδόχου έχουν επίσης η διαδρομή που ακολουθεί αυτή μέσα στο κτίριο, η κατασκευή και η μόνωσή της, το ύψος της στον εξωτερικό χώρο κτλ

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.