Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον».


gio

Recommended Posts

Πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον»

 

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 3 εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα ως το 2020, προβλέπει το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη στο Ζάππειο Μέγαρο, σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

 

Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση που θα προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

 

Το όφελος θα αφορά περισσότερο τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη, το μέσο κόστος για κλιματισμό μιας ελληνικής οικογένειας είναι 100 ευρώ το χρόνο, όμως για τα φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν σε ποιοτικά υποβαθμισμένα κτίρια ανεβαίνει στα 190 ευρώ.

 

Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής δομικών υλικών για παροχή εκπτώσεων τουλάχιστον 25% σε προκαθορισμένο αριθμό προϊόντων.

 

Οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν στις αρχές του 2011 και αποσκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις ως το τέλος του 2012 σε κατοικίες και σε επαγγελματικά κτίρια. Το πρόγραμμα ξεκινά το 2011 και ολοκληρώνεται το 2020 και προβλέπει 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια.

 

Για το 2011-2012 προβλέπονται δράσεις σε 3 επίπεδα.

 

Πρώτον, ενσωμάτωση προηγμένης και ώριμης τεχνολογίας. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τον τομέα κατοικιών όπως:

 

• αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 κατοικίες

• αντικατάσταση μονών τζαμιών με διπλά σε 25.000 κατοικίες

• εγκατάσταση 5.000 ηλιακών συλλεκτών

• εγκατάσταση «ψυχρών» οροφών σε 20.000 κατοικίες

• μόνωση της οροφής σε 20.000 κατοικίες

• μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 κατοικίες

• αντικατάσταση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης σε αντίστοιχες κατοικίες.

 

Για τον εμπορικό τομέα το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση προσόψεων σε 3.000 κτίρια, μόνωση σε 5.000, εγκατάσταση συστημάτων ψύξης-θέρμανσης- αερισμού σε 5.000, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού σε 10.000 κτίρια και προηγμένα συστήματα ενεργειακού ελέγχου σε 1.000 εμπορικά κτίρια.

 

Η δεύτερη δράση που ανακοίνωσε η κα. Μπιρμπίλη αφορά σε πυλωτικές δράσεις και έργα μεγάλης κλίμακας προϊόντων και τεχνολογιών όπως, πράσινες γειτονιές, πράσινα σχολεία, πράσινο νησί, πράσινα στρατόπεδα κλπ.

 

Τέλος, η τρίτη δράση αφορά το συντονισμό της βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή έρευνα.[/font][/color]

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» περιλαμβάνει ακόμη επιδεικτικές δράσεις όπως το πράσινο νησί, το οποίο σύμφωνα με την κ.Μπιρμπίλη θα είναι ένα νησί του μεγέθους των Λειψών, το πράσινο ορεινό χωριό, η εγκατάσταση 100 πράσινων οροφών, οι πρασινές γειτονιές, τα πράσινα στρατόπεδα, τα πράσινα σχολεία, και οι πράσινες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Link to comment
Share on other sites

Μια πράσινη μούντζα από εμένα...αλλά και με τα δυο χέρια...

 

Τέλος, η τρίτη δράση αφορά το συντονισμό της βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή έρευνα.

 

Βρε άι στο διάολο παρτάλια !

 

Παρατήρηση: Να είστε πιο κόσμιοι και προσεκτικοί στην επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum και ειδικότερα τον κανόνα υπ' αριθμό 7.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Πέραν των αστείων "πράσινων" δηλώσεων του υπουργείου και των δικών σας αφορισμών, τολμώ να πω ότι αν όντως γίνουν αυτά και άλλα πολλά που ανακοινώνονται, θα είναι καλή ένεση στην αγορά (εμπόριο υλικών και κατασκευές).

Δεν μπορείς να το πεις ωμά στον πολίτη, βάλε τα λεφτά σου να βάλω κι εγώ λεφτά για να ζήσουν οι εταιρίες... Πρέπει να το στολίσεις...

Το θεμα είναι ότι γκρινιάζουμε για ανάπτυξη και επενδύσεις και τα θέλουμε από τους άλλους... Αυτό είναι ευκαιρία ανάπτυξης, είναι ευκαιρία δουλειάς...

Ισως μερικώς να αντισταθμίζει και τις επερχόμενες αυξήσεις σε ρεύμα, φ.αέριο κλπ... αφού ο μόνος τρόπος να κάνεις οικονομία σε αυτά είναι να τα χρησιμοποιείς πιο λίγο και πιο αποδοτικά... καθόλου αποκλείεται...

 

Στο κάτω κάτω αφού "φάγαμε" ως κλάδος, ως ΤΕΕ, του Κακλαμάνη τη "ΠΡΟΣΟΨΗ" που είναι πασιφανώς παράνομη και απαράδεκτη από ανταγωνιστικής πλευράς (να σε ανταγωνίζεται και να σου κλέβει τη δουλειά το δημόσιο!!!) μή διαμαρτυρόμαστε για κάτι που ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα είναι!

 

Το ζήτημα είναι ότι

1. Δεν γνωρίζουμε τί εμπλοκή θα έχει ο τεχνικός κόσμος στις "δράσεις" αυτές ή θα "δρούν" μόνο οι τράπεζες...

2. Δεν γνωρίζουμε αν θα κινούμαστε στο ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο (αδειοδότηση, εμπλοκή μηχανικού, αμοιβές, εισφορές κλπ) ή αν θα γίνει πάλι "δώσε και σε μένα μπάρμπα" όπως με τόσες άλλες επιδοτήσεις...

3. Δεν γνωρίζουμε πως θα επιλεγούν όλα τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση της υπουργού και αν τελικά το αποτέλεσμα θα είναι τεχνικά σωστό, ή απλώς θα φοράμε νέες μπαλκονόπορτες στα σπίτια που δεν έχουν καν θερμομόνωση...

 

Υ.Γ. Ειδικά αυτό που θα αντικαθιστούν τα μονά τζάμια με διπλά, και το γράφουν ξεχωριστά από την αντικατάσταση κουφωμάτων πολύ θα ήθελα να δω πως θα γίνει...

 

Υ.Γ.2 Μήπως με τον όρο πράσινα σπίτια, νησιά, οικόπεδα, στρατόπεδα,κτίρια κλπ... εννοούν ότι πρέπει ο ιδιοκτήτης να είναι ΠΑΣΟΚ;;; (ας δούμε πως θα δουλεψει η διαφάνεια εδώ...)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.