Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής συναγωγής θερμότητας


joan

Recommended Posts

Απ' ότι καταλαβαίνω το ζητούμενο είναι να υπολογίσεις τις απώλειες μέσω του τοίχου για την επιφάνεια του 1m² που είναι η προβολή του σώματος επάνω τον τοίχο.

 

Προφανώς θεωρούμε ότι ο τοίχος θερμαίνεται μόνο δι' ακτινοβολίας, εφόσον η ροή του αέρα στο διάκενο μεταξύ τοίχου και σώματος είναι στρωτή (αν είναι τυρβώδης, άσ' τα!).

 

Επομένως, ο τοίχος δέχεται θερμότητα μέσω ακτινοβολίας από το σώμα και ο συντελεστής συναγωγής θα βρεθεί από πίνακες που αναφέρονται σε ακτινοβολία (εκτός αν υποτεθεί ακτινοβολία μέλανος σώματος που μάλλον δεν είναι πολύ μακρυά της πραγματικότητας).

 

Ο τοίχος χάνει θερμότητα:

- λόγω ακτινοβολίας (μέρος της οποίας ανακλάται στο σώμα...)

- λόγω μεταφοράς από το ανερχόμενο ρεύμα αέρα (εδώ χρειάζεται συντελεστής συναγωγής)

- μέσω αγωγιμότητας.

 

Η υπόθεση αγωγιμότητα δεν είναι μονοδιάστατο πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση, (λόγω της περιορισμένης επιφάνειας σε σχέση με το πάχος του τοίχου), αλλά νομίζω ότι για της ανάγκες του προβλήματος δικαιολογείται μια απλοποίηση. Φυσικά εκτός από την αγωγιμότητα του τοίχου χρειάζεται η συναγωγή με το εξωτερικό περιβάλλον και η εξωτερική θερμοκρασία, που στον κανονισμό θερμομόνωσης ενσωματώνονται σε έναν και μόνο συντελεστή.

 

Αν το πρόβλημα είναι όντως έτσι όπως το φαντάστηκα... καλή τύχη! :)

 

Υ.Γ: Η συναγωγή με τον αέρα (μη εξαναγκασμένη ροή) είναι δύσκολη υπόθεση... Που θα την βρεις; Ίσως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους πίνακες που χρησιμοποιούμε στα στοιχεία συμπυκνώσεως των ψυγείων... Από πλευράς γεωμετρίας και θερμοκρασιών ταιριάζει αρκετά...

Link to comment
Share on other sites

Βασικά γράψε ακριβώς την εκφώνηση που έχει η άσκηση με όλα τα δεδομένα για να δούμε ακριβώς τι ζητάς..

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα ήταν κακή ιδέα να παρέθετες συνοπτικά την λύση, για την πληρότητα του θέματος και για το ενδιαφέρον των υπολοίπων...

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.