Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμογέφυρες και νέα πιο ικανά θερμ/κα υλικά


Highlander

Recommended Posts

Επειδη ειμαι πρακτικός άνθρωπος θα σου πω πως το βλέπω εγω:

 

Θεωρω ότι κάνεις μια εργασία σοβαρή και δύσκολα επισκευασιμη εκ των υστέρων. Το φράγμα υδρατμων είναι κάτι τόσο απλο και σχετικά φθηνό που προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να το ρισκαρω και να μην το τοποθέτησω. Και επειδή όλα αυτα είναι θεωρίες αλλα και επειδη στην κατασκευη υπάρχουν και αστοχίες και ασυνεχειες ακόμη και στα μπετα (πόσο μάλλον στα τούβλα), εγώ θα το εβαζα για να εχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι. Σύμφωνα με όσα (λίγα) διάβασα σχετικά με την αεριζόμενη θερμομόνωση (prokelyfos) φαίνεται να έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θερμομόνωσης. Και, κατά τον Περδίο, το κόστος κατασκευής. για εξωτερικές τοιχοποιίες, είναι μικρότερο κατά 3% σε σχέση με την εξωτερική θερμομόνωση και μεγαλύτερο κατά 5% σε σχέση με την μόνωση πυρήνα. Για οροφές το κόστος κατασκευής της φαίνεται να είναι μικρότερο κατά 12% σε σχέση με το αντεστραμμένο δώμα και κατά 22% σε σχέση με το συμβατικό. Αν είναι έτσι γιατί δεν την έχει ευρεία εφαρμογή στις ελληνικές κατασκευές; Προσωπικά δεν την έχω απαντήσει πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν την έχεις συναντήσει γιατί κανένας δεν ξέρει να την κάνει.

 

Εδω η εξωτερικη πριν ένα ακριβώς χρόνο ήταν κατι σαν special κατασκευη με κόστος κοντα στα 70€/μ2 και τώρα εχει παει στα 35 και πιο χαμηλά.

 

Και επίσης ο εργολάβος δεν δινει ουτε δραχμή παραπάνω ενω ο ιδιώτης προτιμάει να βάλει κάτι πιο εντυπωσιακό η να πάρει ψυγείο με 3000 ευρω αντι για καλύτερη μόνωση. Εδω δεν βάζει ούτε καν τους 5 πόντους που θα έπρεπε.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

γειά σας και από μένα,

 

θα ήθελα να θέσω εδώ ένα παρόμοιο(;) ερώτημα:

 

Είναι η εξυλασμένη πολυστερίνη το πιο αποτελεσματικό θερμομονωτικό υλικό;

Δηλαδή υπάρχει κάποιο υλικό που με μικρότερο πάχος εξασφαλίζει την ίδια θερμομόνωση;

(εννοείτε με τον ίδιο/αντίστοιχο τρόπο τοποθέτησης..!!

 

ευχαριστώ

κ

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας.

 

Σε Μονοκατοικία θα χρησιμοποιηθεί απλή τοιχοποιία με εξωτερική θερμομόνωση.

 

Οι κολώνες θα θερμομονωθούν εξωτερικά.

 

Το πάχος της θερμομόνωσης θα είναι 6 cm.

 

Τα παράθυρα και οι πόρτες θα θερμομονωθούν όπς και στο παράδειγμα του ΤΕΕ για αποφυγή θερμογεφυρών.

 

Δάπεδο και οροφή θα θερμομονωθούν και επίσης θα υπάρχει σκεπή.

 

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής.

 

Θα έχω θερμογέφυρες μόνο σε εσωτερικές και εξωτερικές γωνίες;

 

Τι γίνεται με το μπαλκόνι;

Link to comment
Share on other sites

@kostas_super_3

Χωρίς σχέδια τ απάντηση να περιμένεις; Τέλος πάντων, οι εξωτερικών γωνιών θα έχουν αρνητικές τιμές οπότε θα λειτουργήσουν υπέρ σου, οι εσωτερικών θα έχουν πολύ μικρές θετικές τιμές (επιβαρυντικές), οι ενώσεως δομικών στοιχείων θα είναι μηδενικές, αυτές του δαπέδων σε προεξοχή / δαπέδου πάνω από πυλωτή ανάλογα εάν έχεις τέτοιες (μπορεί εκτός από αυτές που θα είναι καθαρά προς τα εξωτερικό αέρα, να έχεις τέτοιες και σε θέση που διαχωρίζει θερμαινόμενο χώρο με εξωτερικό αέρα και Μ.Θ.Χ. οπότε δες τι λέει στο τέλος της σελίδας 39 της 2ης ΤΟΤΕΕ), οι οροφής σε εσοχή ανάλογα με το τι έχεις, παρομοίως και αυτές σε δάπεδο σε εσοχή και δαπέδου που εδράζεται στο έδαφος (αν έχεις). Οι περίδεσμου ενίσχυσης (σενάζ) θα είναι (παντού μάλλον) μηδενικές και αυτές του λαμπά και των ανωκάσι / κατωκάσι κουφωμάτων ανάλογα με το πως έχει τοποθετηθεί η μόνωση.

Τα μπαλκόνια μπορεί να είναι θερμογέφυρες είτε ενδιαμέσου δαπέδου (ΕΔΠ-15. ΕΔΠ-16, ΕΔΠ-17) είτε δώματος οροφής σε προεξοχή (Δ-25, Δ-26, Δ-27).

Και βέβαια θα έχεις και θερμογέφυρες δώματος / οροφής σε προεξοχή στην στέγη με κεραμίδια (ή επίπεδη οροφή από οπλισμένο σκυρόδεμα).

Πάντως όποια τιμή κι αν έχουν οι θερμογέφυρες που προκύπτουν (αρνητική, μηδενική ή θετική) πρέπει να τις καταχωρείς όλες και να δείχνεις τις θέσεις τους.

Για την μείωση της τιμής των θερμογεφυρών στα μπαλκόνια έχω δει αυτό εδώ το υλικό (ελπίζω να μην θεωρηθεί διαφήμιση) αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη των στατικών πάνω σε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

αν σου ξεφύγει κάποια θερμογέφυρα, τί επιπτώσεις θα έχει και στην μελέτη και στην πιστοποίηση ??

@panos, ήθελα καιρό να ρωτήσω αλλά να που το'φερε η κουβέντα, σε κάθε τοίχο υπάρχει 1-2 σενάζι. Αυτά θα πρέπει να σχεδιαστούν και να περαστούν σαν θερμογέφυρες ???

Link to comment
Share on other sites

@fraafr

Αν σου ξεφύγει θερμογέφυρα με μεγάλο συντελεστή γραμμικής θερμοπερατότητας (Ψ) και ταυτόχρονα μεγάλο μήκος (l) και στη φάση του ελέγχου της μελέτης την εντοπίσει ο επιθεωρητής, τότε ίσως να υπάρχει πρόβλημα με τον επιτυγχανόμενο συντελεστή θερμοπερατότητας του κτιρίου σε σχέση με τον μέγιστο επιτρεπόμενο, σε περίπτωση που με την ξεχασμένη θερμογέφυρα ήταν ήδη οριακή η διαφορά. Αλλά δεν νομίζω πως θα κάτσει κανείς να τσεκάρει τον τύπο και το μήκος της κάθε θερμογέφυρας στη φάση του ελέγχου και κατά συνέπεια να ελέγξει (ως προς αυτό το θέμα) την μελέτη εάν ήταν σωστή. Μάλλον ο επιθεωρητής θα πάρει ως δεδομένες τις θερμογέφυρες από τον μελετητή.

 

Για αυτό με τον αριθμό των σενάζ και την απεικόνισή τους, έχω παρομοίως την ίδια απορία.

Πάντως στο παράδειγμα του ΤΕΕ, φαίνεται να υπολογίζει ένα μόνο σενάζι ανά όψη χωρίς να το σχεδιάζει στις σχετικές όψεις (ούτε πλάτος δείχνει ούτε και σε πιο ύψος από το δάπεδο βρίσκεται). Απλώς καταλαβαίνεις πως βρίσκεται ανάμεσα σε κολόνες και όχι πάνω από ανοίγματα. Αλλά τίποτα περισσότερο. Και ποιος μου λέει ότι αντί για ένα δεν θα μπουν δύο σενάζ;

Link to comment
Share on other sites

κοίτα, βλέπω συχνά να βάζουν 2 σενάζι, (κάτω-πάνω μέρος παραθύρου, πάνω από πόρτα)

σίγουρα υπάρχουν θερμογέφυρες εκεί, αλλά στη μελέτη τί κάνουμε ??

όπως λες δεν τα σχεδιάζουμε κι επομένως δεν τα δηλώνουμε, αλλά πρακτικά υπάρχουν απώλειες.

Τελικά, σύμφωνα μ'αυτά που λες, όλα εξαρτιόνται από την όρεξη του επιθεωρητή...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.