Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πτυχιακή Εργασία


νικος ανεμελ

Recommended Posts

Είμαι φοιτητής στο Τ.Ε.Ι. μηχανολογίας Λάρισας και έχω αναλάβει πτυχιακή εργασία με τίτλο: Καταπόνηση σπονδυλικής στήλης με ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι στην σχεδίαση τησ σπονδυλικής.

Έχω βρει αρχεία DICOM από μαγνητικό τομογράφο, τα οποία θέλω τα τα περάσω σε κάποιο πρόγραμμα CAD έτσι ώστε να βγάλω σε 3D την σπονδυλική στήλη και έπειτα το αρχείο αυτό να το βάλω στο π.χ.: ANSYS ώστε να δώσω τις καταπονήσεις που θέλω.

Τα προγράμματα που βρήκα και ανταποκρίνονται σ'αυτό είναι το MIMICS και το 3D-DOCTOR. Όμως δεν μπορώ να βρω κάποια full έκδοσή τους.

Ιδιαίτερα το mimics που είναι το πιο κατάλληλο, υπάρχει μόνο στο Μετσόβιο...

Αν κάποιος γνωρίζει οτιδήποτε επί του θέματος, παρακαλώ να ανταποκριθεί.

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι Αθήνα πάνε στο ΕΜΠ και ρώτα τους εάν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την πτυχιακή σου (Να δούμε και το κλίμα συναδελφικότητας μεταξύ καθηγητών και φοιτητών).

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Μου είναι γνωστή αυτή η λύση, αλλά δεν βρίσκομαι όμως στην Αθήνα και μου είναι δύσκολο να πάω...

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ (στον ενικό εάν σου είναι εύκολο).

Τουλάχιστον το ίδρυμα έχει το ANSYS? Γιατί και το ANSYS είναι πολύ καλό (όπως και το ABAQUS).

Γενικά εσύ ζητάς πρόγραμμα με στοιχεία volumetric τα οποία θα γίνουν με πεπερασμένα (και όχι επιφανειακά).

Και μια άσχετη ερώτηση, εάν μου επιτρέπεται, την δύναμη καταπόνησης πως θα την εφαρμόσεις και πως θα την λάβεις υπόψη σου?

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μπορείς να κάνεις , αν δεν έχεις αυτά τα προγράμματα , είναι το εξής : Αν έχεις δύο όψεις της σπονδυλικής στήλης (μπροστινή και πλαινή) σκαναρισμένες σε υπολογιστή , να τις χρησιμοποιήσεις ως sketch pictures ,σε δύο διαφορετικά επίπεδα , για να σχεδιάσεις μόνος σου τη σπονδυλική στήλη με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια σε κάποιο CAD . Ανάλογα βίντεο υπάρχουν στο youtube για το solidworks.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα από ότι φαντάζομαι δεν είναι η σχεδίαση αλλά η ανάλυση του μοντέλου σε volumetric FEM και η καταπόνηση κάτω από τις φορτίσεις που θα φέρει.

Link to comment
Share on other sites

Για να κάνεις ανάλυση καταπόνησης με πεπερασμένα στοιχεία πρέπει να έχεις κάποιο σχέδιο το οποίο θα εισάγεις για παράδειγμα στο ANSYS για να φτιάξει το πλέγμα και να βάλεις τις καταπονήσεις. Ένα άλλο πρόβλημα που μου έρχεται στο μυαλό τώρα είναι η δυσκολία εισαγωγής μιας τόσο περίπλοκης γεωμετρίας , καθώς θα υπάρχουν πολλές ανώμαλες επιφάνειες.

Link to comment
Share on other sites

Νικόλα να σε ρωτήσω κάτι. Έχεις ασχοληθεί με τέτοιου είδους προγράμματα είτε στη σχολή σου είτε μόνος σου, όπως επίσης και με τέτοιου είδους προσομοιώσεις; Υπάρχει κάποιο μάθημα σχετικό με αυτά, όπου διδαχθήκατε στη σχολή;

 

Ή σου είπε ο καθηγητής, πέρνα το σε FEM και κάντο;;;

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους σας για το ενδιαφέρον σας!!!

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσα με ρωτάτε.

Αρχικα, στο Τ.Ε.Ι. της Λάρισας υπάρχει μαθημα: "Αρι8μητική ανάλυση με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων". Στο μάθημα αυτό πέρα απ΄το θεωρητικό μέρος, ασχοληθήκαμε με το ANSYS.

Από εκεί και πέρα, επειδή με ενδιαφέρει πάρα πολύ, το έχω ψάξει μόνος μου (αρκετά μπορώ να πω) και γι'αυτόν τον λόγο ανέλαβα και την συγκεκριμένη πτυχιακή.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετοπίζω είναι η σχεδίαση.

Γιατί, λόγω της περίπλοκης γεωμετρίας δεν μου είναι εύκολο να το σχεδιασω.

Από παρόμοια θέματα που έχω βρεί κυρίως στο internet, για τον σχεδιασμό τέτοιας γεωμετρίας χρησιμοποιούν αρχεία αξονικών η' μαγνητικών τομογράφων.

και μετά τα περνάνε σε προγράμματα όπως το MIMICS H' το 3D DOCTOR κτλ, τα οποία έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν την γεωμετρία.

Μετ'έπειτα το αρχείο αυτό μπορώ να το εισάγω στο ANSYS η' κάποιο παρόμοιο πρόγγραμμα και να συνεχίσω με τις καταπονήσεις.

Για τις καταπονήσεις υπάρχουν βιβλιογραφείες και links στο internet που μπορώ να πάρω ότι πληροφορία χρειάζομαι.

Έχω πάρει αρχείο dicom από μαγνητικό τομογράφο, το οποίο περιέχει εγκάρσιες εικόνες σπονδυλικής στήλης ανά χιλιοστό και τα προγράμματα mimics και 3d doctor μπορούν να φτιάξουν το 3D σχέδιο. Είναι τα μόνα που έχω βρει ότι κάνουν. Το 3d doctor το βρήκα σε demo εκδοση στο internet και δεν μπορώ να το δουλέψω παραπέρα και το mimics δεν υπάρχει καν....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.