Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση χώρων και ΖΝΧ με τον ίδιο λέβητα


Recommended Posts

Γειά σας παιδιά και καλώς σας βρήκα! Μιχάλης απο Π.Φάληρο, νέος στον χώρο (πριν 1 χρόνο τελειωσα) και ετοιμάζω μια μελέτη.

 

Πρόκειται για 7όροφη πολυκατοικία με περίπου 150Mcal απώλειες και θα έχει κεντρικό μπόιλερ ΖΝΧ 500lt. (άλλα 30Μcal. Σύνολο 180Mcal)

 

Αυτό που δεν ξέρω είναι αν μπορώ να βάλω κοινό λέβητα ωστε να καλύψω και τις 2 ανάγκες, αντί του "κλασσικού" τρόπου με ξεχωριστο λέβητα για θέρμανση χώρων και ξεχωριστο για το μπόιλερ.

 

Οπότε εχω τις εξής απορίες:

1)Το να έχω κοινό λέβητα και για τα 2 είναι νόμιμο; Υπάρχει κάπου αναφορά στον νόμο οτι επιτρέπεται (ή απαγορεύεται) ωστε να είμαι καλυμένος εναντι των οικοπεδούχων και τις πολεοδομίας; Γιατί όσο και να έψαξα δεν μπόρεσα να βρώ τίποτα...

 

2)Τί γίνεται απο θέμα κατανάλωσης; Είναι πιο οικονομικό να τους βάλω κοινό λέβητα ή θα πληρώνουν για ΖΝΧ παραπάνω στα κοινόχρηστα, απ'οτι με ξεχωριστούς λέβητες;

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

2) Δεδομένου ότι το κεντρικό boiler θα δουλεύει και το καλοκαίρι, συνηθίζεται να μπαίνει για αυτό ξεχωριστός (μικρός) λέβητας για να περιορίζεται η κατανάλωση. Συγκεκριμένα περιορίζονται οι απώλλειες, δηλαδή ανεβαίνει ο βαθμός απόδοσης του συστήματος.

 

1) Για τη θέρμανση ΖΝΧ πρέπει να χρησιμοποιείται πετρέλαιο κίνησης. Οπότε τυπικά απαγορεύεται να έχεις έναν λέβητα και μία δεξαμενή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση!

 

Μετά απο αρκετό ψάξιμο, βρήκα την ΤΟΤΕΕ 20701 για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων, και λέει μέσα:

 

4.8.1.1. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης για το κτήριο αναφοράς

Τα γενικά χαρακτηριστικά του συστήματος ζεστού νερού χρήσης για το κτήριο αναφοράς, όπως ορίζονται στην παράγραφο 3.5 το άρθρου 9 του Κ.Εν.Α.Κ., είναι τα εξής:

Το κτήριο αναφοράς καλύπτει τις ανάγκες για Ζ.Ν.Χ. μέσω του κεντρικού λέβητα θέρμανσης χώρων ή ξεχωριστού συστήματος λέβητα (πετρελαίου ή τηλεθέρμανσης), με παράλληλη χρήση ηλιακών συλλεκτών και ηλεκτρικής αντίστασης για εφεδρεία.

 

Εδώ, αν κατάλαβα καλά, το ΤΕΕ προτείνει (ή αναφέρει ως εναλλακτική) τον κοινό λέβητα. Σωστά;

Και αφού το αναφέρει το ΤΕΕ, δε σημαίνει οτι είναι νόμιμο; Γιατί δεν μπόρεσα να βρώ άλλη αναφορά κάποιο νόμο που να το λέει πιο ξεκάθαρα. :confused:

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω γιατί τα γράφει αυτά η ΤΟΤΕΕ. (Πάντως το θέμα είναι φορολογικό και όχι ενεργειακό)

 

Το σίγουρο είναι ότι πχ τα ξενοδοχεία καίνε diesel για το ΖΝΧ.

 

Θα κοιτάξω αύριο στο γραφείο αν έχω σε παραπάμεμψω κάπου συγκεκριμένα.

Link to comment
Share on other sites

και εγώ γνωρίζω ότι απαγορεύεται η χρήση πετρελαίου θέρμανσης για παραγωγή ΖΝΧ (και στα ΗΖ) αλλά σε όλες τις εγκαταστάσεις που έχω πάει και έχω διαβάσει μελέτες, ιδιωτικές και δημόσιες (εκτός ελαχίστων) τα κυκλώματα θέρμανσης-ΖΝΧ χρησιμοποιούσαν παραλληλισμένους λέβητες. Και στην κρατική εγκατάσταση που θα πάω σήμερα, τα boiler θερμαίνονται από λέβητες που χρησιμοποιούνται και για την θέρμανση.

Ενημερωτικά υπάρχουν και boiler με ενσωματωμένο καυστήρα, οπότε δεν είναι πάντα απαραίτητη η εγκατάσταση μικρού δεύτερου λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι προτείνεται σαν λύση και για μεγάλες οικοδομές είναι αποδοτικη η κεντρική παραγωγή ΖΝΧ. Αλλα εάν είναι νέα η άδεια και θέλει ΚΕΝΑΚ τότε είσαι υποχρεωμένος το 60% του ΖΝΧ να το παραγεις απο ηλιακά η ΑΠΕ. Και γιατί μιλάμε για πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο; Δεν υπάρχει στην περιοχή; Μπορείς πάντως να βάλεις τέτοιο σύστημα Αλλα θα πρέπει να βάλεις και μετρητές κατανάλωσης ΖΝΧ (δεν νομιζω οτι δεχονται δευτερο μετρητη ανα ονομα) ή θερμιδομετρητες.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως τότε ο νέος κανονισμός το επιτρέπει/διευκρινίζει επειδή θεωρεί οτι σαν καύσιμο θα είναι το φυσικό αέριο; (και άρα δεν υπάρχει "θέρμανσης" και "κίνησης" για να απαιτείται διαφορετικός λέβητας; )

Ή μήπως καταργεί την απαίτηση για χρήση διαφορετικού καυσίμου (τώρα μάλιστα που θα γίνει εξίσωση φόρων)

 

@SeNNinhA

Δεν το διευκρίνισα απο την αρχή, αλλά η πολυκατοικία θα είναι με πετρέλαιο (η κατασκευή θα είναι στην Πάτρα)

Επίσης για το μερίδιο ΑΠΕ, σίγουρα πρεπει να είναι 60%. Γιατί αμέσως μετά η ΤΟΤΕΕ λέει οτι "Το ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση λαμβάνεται 15% επί των αναγκών για Ζ.Ν.Χ." :confused:

Link to comment
Share on other sites

Είναι 60%

 

Αυτό που λες (15%) αναφέρεται στο κτίριο αναφοράς. Το κτίριο αναφοράς υπολογίζει εναργειακή κατανάλωση με 15% μόνο της ποσότητας του ΖΝΧ από ηλιακά. Οπότε αυτομάτως με την κάλυψη από εσένα του ελάχιστου προβλεπόμενου (60%) σου δίνει ενεργειακό μπόνους στην μεταξύ τους σύγκριση.

 

 

Εγώ στην θέση σου εαν είχα επαρκή χώρο στην ταράτσα θα κάλυπτα το 100% των αναγκών από ηλιακούς. Τι να βάλεις ηλιακούς για το 60% τι για το 100%...!! Από θέμα κόστους είναι μικρή η διαφορά. Ενώ και για να εγκαταστήσεις το όλο κεντρικό σύστημα με τους θερμιδομετριτές για κάθε διαμέρισμα, σωληνώσεις κλπ κλπ μπορεί να σου βγει και πιο ακριβό από τους ηλιακούς.

 

 

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης/θερμανσης που λετε για το ΖΝΧ έχετε δίκιο αλλά απλά πιθανότατα αυτός που συνέταξε την σχετική παράγραφο δεν το είχε στο νου του ή το ξέχασε. Άλλωστε σε λίγο καιρό δεν θα έχει σημασία μιας και οι φόροι εξισώνονται όπως λένε.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά θα το φτιάξω με εναν λέβητα. Θα στηριχτώ εδώ

"• Το κτήριο αναφοράς καλύπτει τις ανάγκες για Ζ.Ν.Χ. μέσω του κεντρικού λέβητα θέρμανσης χώρων ή ξεχωριστού συστήματος λέβητα".

 

Αφού το λέει το ΤΕΕ λογικά δε θα έχω πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

Έχε υπόψη σου ότι ορισμένες Πολεοδομίες δεν το δέχονται και απαιτούν δυο λέβητες. Καλύτερα αν μπορείς, να μιλήσεις με την υπηρεσία που θα κατατεθεί η μελέτη σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.