Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήσεις γης σε αγροτεμάχιο εκτός ΖΟΕ


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Μήπως ξέρει κανείς ποιές είναι οι ισχύουσες χρήσεις γης σε αγροτεμάχιο εκτός ΖΟΕ, NATURA κλπ.

Οι χρήσεις γης των 538Δ/78 και 270Δ/85 με καλύπτουν (υπό τις προϋποθέσεις των άρθρων), ή χρειάζονται και τα

-πρατήρια

-νεκροταφεία, στρατώνες κλπ.

-βιοτεχνίες, εργαστήρια, συνεργεία

που αναφέρονται στα εντός ΓΠΣ και όχι στα παραπάνω ΦΕΚ?

 

Υπάρχουν περιορισμοί στις παραπάνω χρήσεις σε αναδασμό-γη υψηλής παραγ?

 

αυτά μόνο, ευχαριστώ προκ/κα

Link to comment
Share on other sites

Οι χρήσεις γης καθορίζονται, με διοικητικές πράξεις (πδ, υπουργικές αποφάσεις), στο πλαίσιο είτε του χωροταξικού είτε του πολεοδομικού σχεδιασμού. Τα πδ, που αναφέρεις, δεν καθορίζουν χρήσεις γης αλλά τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης για τις ενότητες διαφορετικών χρήσεων, που αναφέρονται σ΄αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Πλύ σωστός,

Αν όμως θέλει να περιγράψει κανείς όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε περιοχή που δεν είναι καθορισμένες, δεν πρέπει να τις αναφέρει όλες (σε ενότητες) υπό τις προϋποθέσεις των διαταγμάτων που συνοδεύουν την κάθε ενότητα

πχ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ (Αρθ-6 ΠΔ-6/17-10-78, παρ.1 Αποφ-88217/3752/5.1/1-2-87) ?

Τις ενότητες τις παίρνω από τα 538Δ/78 και 270Δ/85 μόνο ?

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω ότι, τα πδ που αναφέρεις καθορίζουν τους επιτρεπόμενους ΟΔ σε περίπτωση που θέλεις να κατασκευάσεις μία οικοδομή με τη συγκεκριμένη χρήση, εάν δεν καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή, με αντίστοιχη διοικητική πράξη.

 

Εάν δεν καθορίζονται συγκεκριμένες χρήσεις γης σε μια περιοχή, αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση οικιστικής αξιοποίησης της γης στην περιοχή αυτή, επιτρέπονται όλες οι χρήσεις. Αλλά δεν αναφέρεις, που πρέπει να καταγράψεις τις χρήσεις αυτές.

Link to comment
Share on other sites

το ζητάει η πολεοδομία σε κάποια γραφειοκρατική διαμάχη

υποθέτω ότι η παρακάτω είναι η απάντηση, σύμφωνα και με χρήσεις γης που δίνουν συνήθως τα Πολ. Γραφεία :

"Δεν υπάρχει περιορισμός χρήσεων γης ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85)

(Γήπεδο εκτός ΓΠΣ, εκτός Οικισμού και ζώνης Οικισμού, εκτός ΖΟΕ, εκτός NATURΑ)"

 

Παραπέμπω ενημερωτικά το παρακάτω απόσπασμα γνωστού βιβλίου:

 

"Ως προς το περιεχόμενο των χρήσεων γης στις περιοχές των ΓΠΣ ισχύει το ΠΔ 23.2.87 ΦΕΚ 166Δ, με το οποίο οι χρήσεις γης υπάγονται σε ορισμένες κατηγορίες.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης μιας περιοχής, προσδιορίζουν τις χρήσεις των ειδικών ή μη κτιρίων και εγκαταστάσεων που επιτρέπονται στην περιοχή.

Για να ελεγχθεί σε ποιες περιοχές επιτρέπονται οι διάφορες ειδικές χρήσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων, εξετάζονται με βάση την ειδική πολεοδομική λειτουργεία τους όπως καθορίζεται με τις κατηγορίες τουάρθ.1 παρ.Β του ΠΔ 23.2.87 ΦΕΚ 166Δ όπως προσδιορίζεται με την έγκριση του φορέα, που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία τους.

Οι κατηγορίες χρήσεων κτιρίων του άρθ.1 παρ.Β του ΠΔ 23.2.87 ΦΕΚ 166Δ, είναι 27 διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες δεν ταυτίζονται απόλυτα με τις 12 κατηγορίες χρήσεων των κτιρίων όπως προβλέπονται από τον Κτιριοδομικό, και τις 16 κατηγορίες χρήσεων κτιρίων που αναφέρονται στα άρθρα του διατάγματος για την εκτός σχεδίου δόμηση, υπάρχει όμως αρκετά μεγάλη συνάφεια μεταξύ τους.

Οι ως άνω κατηγορίες δεν καλύπτουν ευθέως το σύνολο των χρήσεων κτιρίων ή εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην πράξη, αλλά κατά κανόνα μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα από το συνδυασμό των επιμέρους ρυθμίσεων. Πάντως σε κάθε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη και βάσιμη αμφισβήτηση, θα πρέπει να ερωτάται η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΔΠΣ ή ΔΟΚΚ).

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι χρήσεις των κτιρίων εμπίπτουν ταυτόχρονα σε περισσότερες από μια κατηγοριες, ανάλογα με το μέγεθός τους ή με το αν ανήκουν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, και έτσι προσδιορίζονται συνολικά οι διατάξεις που πρέπει να εφαρμόζονται. Για παράδειγμα, ένα Εστιατόριο, ή ένα Αναψυκτήριο, ή ένα Κέντρο αναψυχής, ή ένα Πολιτιστικό κτίριο, εφόσον χρησιμοποιούνται για τη συνάθροιση 50 τουλάχιστον ατόμων εμπίπτουν στα κτίρια με χρήση Χώροι συνάθροισης κοινού, όπως ορίζεται με το άρθ.3 παρ. 1Γ του Κτιριοδομικού κανονισμού, αλλά η κατάταξη αυτή δεν επηρεάζει τον έλεγχο των επιτρεπόμενων χρήσεων γης που γίνεται μόνο με το άρθ.1 παρ.Β του ΠΔ 23.2.87. "

Link to comment
Share on other sites

1. Το σωστό ΦΕΚ των χρήσεων γης είναι 166/Δ/1987, όπως το γράφεις στη δεύτερη παρ. και όχι 766, όπως στο υπόλοιπο κείμενο.

 

2. Οι χρήσεις γης που καθορίστηκαν με το από 23.2.1987 πδ, και συμπληρώθηκαν αρκετά, μεταγενέστερα, αφορούν στις χρήσεις που καθορίζονται με τα ΓΠΣ και τις ΠΜ που εγκρίνονται κατ΄εφαρμογή του ν.1337/83 και των λοιπών οικιστικών νόμων που εκδόθηκαν μεταγενέστερα.

 

3. Το απόσπασμα που παραθέτεις αφορά σε περιοχές για τις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όπως αναλύω στην προηγούμενη παρ.

 

4. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, στις οποίες είτε δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης είτε δεν υπάρχουν δεσμεύσεις (χωροταξικό σχέδιο, NATURA, γεωργική εκμετάλλευση κλπ) για οικιστική αξιοποίηση της γης, είναι προφανές ότι μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι χρήσεις γης και, ίσως, αυτός είναι ο λόγος που έχουμε καταστρέψει την αγροτική γη.

 

5. Εάν συμβαίνουν τα παραπάνω (παρ. 4), η απάντηση που θα έδινα είναι ότι: "Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης και δεν υπάρχει περιορισμός οικιστικής εκμετάλλευσης του ακινήτου".

Link to comment
Share on other sites

5. Εάν συμβαίνουν τα παραπάνω (παρ. 4), η απάντηση που θα έδινα είναι ότι: "Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης και δεν υπάρχει περιορισμός οικιστικής εκμετάλλευσης του ακινήτου".

 

Τα δεδομένα αλλάζουν φίλε ΜΑΚΑΡ για όλα τα εκτός σχεδίου, δεν έχουν έτοιμα τα ΣΧΟΟΑΠ όμως, και καταφεύγουν σε λύσεις καμικάζι.

Πάνε να τα αλλάξουν όλα με τον Ν-2637/1988, άρθρ 56 και τον ν-1528/2010.

Αντί να βγάλουν χρήσεις γης, να χωροθετήσουν και να πολεοδομήσουν ώστε να ξέρει ο κόσμος που έχει αγροτικά-που κατοικία-που τουρισμό-που βιοτεχνία -κλπ, αυτοί το ρίξανε στις αναλύσεις της κοκκομετρικής σύστασης του εδάφους και σε συνταγές ταχύρυθμης καλλιέργειας ζαρζαβατικών! Θα δείτε το μπάχαλο που έχει να γίνει σε λίγο γιατί φλομώσανε τον κόσμο στο ζαρζαβάτι. Αντε να βγάλεις άκρη όταν το ένα γήπεδο βγαίνει υψηλής και το άλλο χαμηλής παραγ/τας λόγω της κοκκομετρικής σύστασης! Ο θεός να μας φυλάξει δηλαδή!

Link to comment
Share on other sites

Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις και έχοντας παρακολουθήσει τη σχετική συζήτηση στο άλλο θέμα, περιέλαβα στην απάντησή μου τη διατύπωση "είτε δεν υπάρχουν δεσμεύσεις (χωροταξικό σχέδιο, NATURA, γεωργική εκμετάλλευση κλπ".

 

Κατά τα λοιπά, συμφωνώ μαζί σου ότι έχει χαθεί η μπάλα, πλέον, στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά πρέπει να συμφωνήσεις και εσύ ότι εκτός από τους κατ' επάγγελμα οικοπεδάδες, που κατέστρεψαν την αγροτική γη στις τελευταίες 4-5 δεκαετίες, φταίμε και εμείς, οι μηχανικοί, που παροτρύνουμε και συμμετέχουμε σ' αυτές τοις διαδικασίες.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου ΜΑΚΑΡ όπως θα ξέρεις, οι μηχανικοί δεν είναι ούτε άγγελοι ούτε καλόγεροι που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια για τα επουράνια.

Στη γη πατάνε και προσπαθούνε να τα βγάλουνε πέρα για την επιβίωσή τους στη ζούγκλα του ελεύθερου επαγγέλματος.

'Εχω δε και σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι άν βάλεις αγγελία, θα βρεθεί και μηχανικός να βγάλει άδεια για προσθήκη κατ' επέκταση ή καθ' ύψος και στην Ακρόπολη ακόμη, με όλα τα ταρατατζούμ, δηλαδή την κατάλληλη ΕΠΑΕ, τα ΣΑΥ-ΦΑΥ της κλπ.

Τους κανόνες τους θέτει η πολιτεία φίλε μου, και η πολιτεία που σέβεται την υπόστασή της τους κανόνες αυτούς τους γράφει καθαρά και ξάστερα για να τους καταλάβαίνουν όλοι, προκειμένου και να εφαρμοσθούν από όλους. Είδες πουθενά καθαρούς κανόνες, δεν βλέπεις τι γίνεται με την κοκκομετρική σύσταση του εδάφους προκειμένου να βγάλουν την υψηλή παραγωγικότητα στα εκτός σχεδίου και άλλους λαγούς από τα ψηλά καπέλα?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1. Το σωστό ΦΕΚ των χρήσεων γης είναι 166/Δ/1987, όπως το γράφεις στη δεύτερη παρ. και όχι 766, όπως στο υπόλοιπο κείμενο.

ΟΚ, διορθώθηκε (έφταιγε το προγρ. scan)

5. Εάν συμβαίνουν τα παραπάνω (παρ. 4)' date=' η απάντηση που θα έδινα είναι ότι: "Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης και δεν υπάρχει περιορισμός οικιστικής εκμετάλλευσης του ακινήτου".[/quote']

μάλλον είναι πιο σωστό σαν απάντηση, ευχαριστώ για την υποστήριξη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.