Μετάβαση στο περιεχόμενο

υπολογισμός lux για λάμπες φθορίου


lefakos

Recommended Posts

Αυτές τις μέρες φτιάχνω ένα μικρό χώρο (30τμ) που θα το έχω σαν γκαρσονιέρα - μίνι γραφείο ...

επειδή δεν είμαι φίλος με τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής, αποφάσισα να βάλω 4 σκαφάκια στην σειρά με λάμπες φθορισμού 4 x 120cm (βλ. επισύναψη)

έχοντας μικρή εμπειρία από μελέτες φωτισμού, έκανα το μοντέλο στο relux και πιστεύω ότι χοντρικά έβγαλα άκρη ...

 

αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι:

 

-τελικά οι λάμπες φθορίου 'ντιμάρονται' (αξιόπιστα) ή όχι ? στο μαγαζί της γειτονιάς που πήγα μου είπε ότι χρειάζεται μόνο ένας μετασχηματιστής (80 ευρώ) και ειδικά σκαφάκια και όλα καλά

 

-τι kelvin μου προτείνεται ? σκέφτομαι γύρω στα 5-5,500

 

- στον κρυφό φωτισμό Τ5 ή Τ8 ?

 

http://img600.imageshack.us/img600/2345/76202386.jpg

 

καμία ιδέα κανείς ?

Link to comment
Share on other sites

1. Φυσικά και ντιμάρονται και ο καλύτερος και πιο σύγχρονος τρόπος είναι με τη χρήση ηλεκτρονικών ballast touch dim. Δεν έχεις διακόπτη, ούτε ροοστάτη, αλλά ένα απλό μπουτόν. Πατάς μια φορά, οn, πατάς 2η, off. Κρατάς πατημένο, dimmiing up, αφήνεις ξανακρατάς πατημένο, dimming down. Στο ballast καταλήγουν 4 καλώδια. Φάση, ουδέτερος, γείωση, (συνεχώς υπό τάση) και μια επιστροφή (φάση) από το μπουτόν.

 

2. Εγώ πάντα προτείνω πιο ζεστές θερμοκρασίες χρώματος, ήτοι από 3000 εως 4000 Kelvin (το πολύ). Από 5000 και πάνω θεωρείται ψυχρός φωτισμός και συναντάται συνήθως σε fast food, γκαράζ, διαδρόμους κλπ. Η ψυχολογική επίδραση των ζεστών χρωμάτων είναι καλύτερη για γραφεία, σπίτια, γκαρσονιέρες κλπ.

 

3. Ότι και να βάλεις δεν έχει μεγάλη διαφορά. Οι Τ5 είναι πιο λεπτοί γενικά αλλά απαιτούν πάντα ηλεκτρονικό σύστημα έναυσης. Υπάρχει βέβαια μια σύγχηση με τις ορολογίες, διότοι οι Τ5 αναφέρονται και ως Τ16 από ένα μήκος και πάνω καθώτι αυξάνει η διάμετρός τους. Αν σε παίρνει κατασκευαστικά δεν έχει και πολύ σημασία τι θα βάλεις.

 

 

Έλεγξε αν πετυχαίνεις 400-500 lux στην επιφάνεια εργασίας (80cm από το δάπεδο) (αν το θες για γραφείο).

Link to comment
Share on other sites

φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση!

 

γενικά μου αρέσει πιο πολύ το άσπρο φως γιατί το κιτρινωπό μου θυμίζει τα παλιά σπίτια με τους κλασικούς πολυελαίους και τις λάμπες πυρακτώσεως να κιτρινίζουν έντονα τον χώρο. Σε ένα σπίτι που έφτιαξα ενός φίλου έβαλα σχεδόν παντού 'daylight' και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! πιστεύω ότι όλοι προτιμάνε το κίτρινο φως από συνήθεια γιατί άλλωστε παλιότερα ήταν και μονόδρομος...

 

το ότι κουράζει τα μάτια το άσπρο φως δεν το ξέρω , αλλά επειδή είσαι ειδικός σε εμπιστεύομαι!

 

βάση relux θα έχω γύρω στα 300-320 lux, αλλά έτσι και αλλιώς στο γραφείο θα έχω και κάποιο συνοδευτικό λαμπατέρ...(άλλωστε δεν θα είναι καθαρά γραφειακός χώρος)

 

ήθελα να ρωτήσω και κάτι τελευταίο, στον κρυφό φωτισμό θα κοιτάξω να αφήσω χώρο έτσι ώστε να διασταυρώνονται οι λάμπες (για τους ευνόητους λόγους) με τις άλλες 4 λάμπες στην οροφή θα έχω πρόβλημα ? γιατί ανάμεσα στα 2 σκαφάκια θα έχω 4-5 cm 'νεκρά' ...

και τώρα που το σκέφτομαι, φοβάμαι μήπως έχω θέμα με την θάμβωση (έντονες γυαλάδες σε πάτωμα και έπιπλα επειδή οι λάμπες θα μπουν χωρίς κάποιο προστατευτικό - ειδικό ανακλαστήρα κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι θα έχεις θέμα θάμβωσης, άλλωστε η φωτεινή ροή δεν είναι μεγάλη. Το θέμα είναι αν σου αρέσουν αισθητικά τα σκαφάκια ως κύριος φωτισμός (εμένα προσωπικά όχι).

 

Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία χρώματος είναι προσωπικό γούστο. Γενικά πάντως ισχύει ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες (5000K +) κουράζουν ψυχολογικά και προκαλούν ένα ελαφρύ αίσθημα δυσφορίας. Σε μια μελέτη που είχα διαβάσει παλιότερα, έγραφε ότι ο έντονος και ψυχρός φωτισμός ήταν βασικό στοιχείο σχεδιασμού των αμερικάνικων fast food με στόχο ο πελάτης να μην κάθεται με τις ώρες αλλά να αισθάνεται πως θέλει να φύγει μετά από λίγη ώρα.

Link to comment
Share on other sites

Για να μπορείς να ντιμάρεις τις λάμπες χρειάζεσαι να βάλεις ηλεκτρονικά μπάλλαστ με έλεγχο πρωτοκόλλου Dali ή 1-10V που στοιχίζουν αρκετά. Η εμπειρία μου λέει ότι ποτέ δεν θα τις ντιμάρεις πραγματικά, οπότε απλά βάλε απλά ηλεκτρονικά μπάλλαστ για οικονομία και μεγάλη διάρκεια.

 

Οσο για τους λαμπτήρες, όπως είπε ο συνάδελφος προτίμησε τους 830 (3000Κ) ή τους 842 (4200Κ). Μην πας πιο ψηλά γιατί το γραφείο σου θα θυμίζει χασάπικο, ούτε πιο χαμηλά (827) γιατί θα θυμίζει καπηλιό. Προσωπικά, και σαν σχεδιαστής φωτισμού, στο γραφείο μου έχω 830

 

Οσο για την ένταση του φωτισμού, θα πήγαινα στα 400-500lux, γιατί τα 300 δεν ενδείκνυνται για πιο λεπτομερειακή ανάγνωση σχεδίων, θα σε κουράσουν.

 

O κρυφός φωτισμός θα σου "κόψει" κάπου 60% της ισχύος, οπότε θα πρέπει να το λάβεις υπόψη. Επίσης, οι επιφάνειες του ταβανιού θα πρέπει να είναι εξαιρετικά λείες, αλλοιώς θα βγάλουν όλες τις ανωμαλίες τους.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, προσπαθώ να βγάλω άκρη για μελέτη φωτιμού συνεργείου αυτοκινήτων, δικού μου. Κάνω προσπάθειες με το Dialux αλλά ακόμη δεν βγάζω άκρη. Μήπως με την εμπειρία σας θα μπορούσατε να δώσετε καποια βοήθεια ώς προς το είδος των φωτιστικών που θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω. Ο χώρος είναι 8Χ20 ύψος 3,5μ. ενοιαίος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Για συνεργείο θα πας με λάμπες 842 τουλάχιστον (ίσως και 850). 4 διπλές σειρές Τ5 κατά μήκος του συνεργείου σε σκαφάκια ράγας, νομίζω θα ήταν καλή επιλογή. Ουσιαστικά χρειάζεσαι τουλάχιστον 500 lux σε ύψος 80 εκ. από το δάπεδο.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις και χρόνια πολλά! :)

 

φίλε Γιώργο , δεν κατάλαβα ακριβώς τις εννοείς, δεν σου αρέσουν τα σκαφάκια αισθητικά να φαίνονται στο ταβάνι ή δεν σου αρέσει το φως τους για κύριο φωτισμό ?

το είχα σκεφτεί και εγώ να κάνω μια εσοχή στην ψευδοροφή να τα κρύψω βάζοντας μπροστά ένα γαλακτερό plexiglass (ή κάτι παρεμφερές) αλλά μετά σκέφτηκα ότι αν θα μειωνόταν αρκετά η δέσμη και η ένταση του φωτός και εγκατέλειψα την ιδέα :

 

http://img138.imageshack.us/img138/4576/aaaadnx.jpg

 

 

για να είμαι ειλικρινής ψάχνω κάτι τέτοιο, το οποίο είναι απλό, πιο όμορφο από το κλασσικό σκαφάκι και δεν έχει κενό η μια λάμπα από την άλλη...

σε μερικά μαγαζιά που ρώτησα δεν έχουν κάτι παρόμοιο, αν το έχετε δει κάπου και μου πείτε που μπορώ να το βρω θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα :

 

http://img221.imageshack.us/img221/9967/88295426.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αισθητικά εννούσα. Σκαφάκι ωραίo (προσωπική άποψη) δύσκολα θα βρεις εκτός αν καταφύγεις σε φωτιστικά zumtobel, iguzzini ή άλλων εταιρειών. Αυτό στη φωτογραφία είναι ωραίο σε συνδυασμό με το χώρο αλλά ξέρεις ποιός τύπος είναι ?. Η λύση με plexiglass σε στυλ opalina όπως λες είναι πιο ωραία αισθητικά αρκεί να έχεις ψευδοροφή. Μη ανησυχείς δεν χάνεις τίποτα σπουδαίο. Σκέψου ότι τα κλασσικά στεγανά φωτιστικά είναι σκαφάκια με plexiglass ή άλλο υλικό. Θα χάσεις ένα 5-10% περίπου εκτιμώ.

 

Αν έχεις ψευδοροφή όμως υπάρχουν πολλές άλλες ωραίες λύσεις. Αν δεν έχεις, τότε πρέπει να σκεφτείς και το πως θα τρέξουν τα καλώδια (χωνευτά ? πλακέ καλώδιο? σε κανάλι ? τι ??? ). Εγώ για τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή χωρίς ψευδροφή, αισθητικά θα πρότεινα γραμμικά φωτιστικά (σαν αυτά που έχεις στη photo) και μπoρώ να σου πω έναν τύπο που μου αρέσει αλλά ίσως χαρακτηριστεί ως διαφήμηση οπότε αν θες σε pm.

 

Τώρα, σε ότι αφορά το φωτισμό, αν πετυχαίνει κατ ελάχιστον τα 400lux στο επίπεδο εργασία είσαι καλά (αν μιλάμε για χώρο εργασίας-γραφείου). Αν είναι σπίτι που θα το χρησιμοποιείς και ως γραφείο, μπορείς και λίγότερα (300lux) αρκεί να έχεις πρόσθετο φωτισμό στο χώρο που εργάζεσαι.

 

Όλα αυτά όμως είναι λίγο σχετικά. Αν ο χώρος είναι προσωπικός, οι "οδηγίες" των προτύπων πάνε περίπατο. Βάζεις ότι θες και όσα lux θες αρκεί να ξέρεις πως θα είναι.

 

Επίσης είναι και θέμα budget φυσικά (για να μην πω πρωτίστως αυτό).

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια Πολλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη βοήθεια στον cmkapos.

Κατέληξα μετά από καποιες δοκιμές στο relux στη λύση που μου πρότεινες. Είναι η κοντινότερη λύση στον φυσικό φωτισμό και συνάμα η οικονομικότερη. Ευχαριστώ και καλή χρονιά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.