Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βγήκαν οι άδειες προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών


cfrezi

Recommended Posts

Δηλαδή σε μία πολυκατοικία με κοινοχρηστη θέρμανση το ΠΕΑ είναι για όλη την πολυκατοικία;και πως φαίνονται σε αυτό ολοι οι ιδιοκτήτες;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 100
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ΠΕΑ αφορά κτίριο ή μέρος κτιρίου και όχι ιδιοκτήτες.

 

Για μια πολυκατοικία ακόμη και με κοινόχρηστη θερμανση μπορει να βγει ένα κοινό ΠΕΑ, η ΠΕΑ για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεις παραπάνω στη νομοθεσία ανφέρει οτι το ΠΕΑ είναι κοινό για όλο το κτίριο αν χρησιμοποιεί κοινόχρηστα συστήματα.Γιαυτό ρωτάω

Link to comment
Share on other sites

και το ΠΕΑ αναφέρει όνομα ιδιοκτήτη.Και δεν χωράνε 10 ονόματα σε μισή γραμμή που έιναι ο χώρος στο ΠΕΑ

Link to comment
Share on other sites

Αν δεις παραπάνω στη νομοθεσία ανφέρει οτι το ΠΕΑ είναι κοινό για όλο το κτίριο αν χρησιμοποιεί κοινόχρηστα συστήματα.Γιαυτό ρωτάω

 

Εχει αλλάξει αυτό που λες. Αν ψάξεις εδω μέσα κάπου θα το βρεις. Αφου δεν θέλεις να το δεχτεις δικαίωμα σου. Εχει αναφερθεί ξανά και ξανα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

ΦΕΚ 85 / 4 Ιουνίου 2010

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3851

 

Άρθρο 10

Εφαρμογή Α.Π.Ε. στα κτίρια

......

......

5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν. 3661/2008 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«4. Η ενεργειακή πιστοποίηση οριζόντιων ιδιοκτησιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 3741/1929 (ΦΕΚ 4 Α΄) και ιδιοκτησιών κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν.δ.1024/1971 (ΦΕΚ 232 Α΄) βασίζεται είτε σε μεμονωμένες πιστοποιήσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών είτε σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου, εφόσον πρόκειται για συγκροτήματα με κοινόχρηστα συστήματα. Η δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κτιρίου βαρύνει, κατά περίπτωση, τον κύριο ή τους συγκυρίους ολόκληρου του κτιρίου, κατά το ποσοστό συγκυριότητας εκάστου.»

 

--------------------

 

Αυτό που άλλαξε είναι:

 

"... βασίζεται σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου, εφόσον πρόκειται για

συγκροτήματα με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης."

 

και έγινε:

 

"βασίζεται είτε σε μεμονωμένες πιστοποιήσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών είτε σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου, εφόσον πρόκειται για συγκροτήματα με κοινόχρηστα συστήματα."

Link to comment
Share on other sites

1) Τελικά, σύμφωνα με την παρ. α) της νέας (από 5-1-11) εγκυκλίου, απαιτήται ή όχι ΠΕΑ για τμήμα κτιρίου μικρότερο από 50 Μ2;

 

2) Σύμφωνα με την παρ. 2) αν το κτίριο δεν έχει οικοδομική άδεια άρα δεν εκδίδεται ΠΕΑ;

Link to comment
Share on other sites

1) Σαφώς πια για οτιδήποτε <50μ2 δεν χρειάζεται ΠΕΑ

 

2) Και για τα αυθαίρετα βγαίνει ΠΕΑ

 

"...περιπτώσεις κτιρίων της παραγράφου 12 του άρθρου 17

του ν. 1337/1983..."

-------------------

Ν.1337/1983

Αρθρο 17

 

12. Σε κάθε δικαιοπραξία, που συντάσσεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και έχει ως αντικείμενο μεταβίβαση κτίσματος αναφέρεται στο πωλητήριο συμβόλαιο ο αριθμός της άδειας οικοδόμησης του κτίσματος αυτού και επισυνάπτεται κυρωμένο αντίγραφό της, εφόσον το κτίσμα οικοδομήθηκε μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Αν το μεταβιβαζόμενο κτίσμα έχει ανεγερθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση των δικαιοπρακτούντων που συντάσσεται κατά το Ν.Δ. 105/1969 "περί ατομικής ευθύνης του δηλούντος ή βεβαιούντος" ότι το μεταβιβαζόμενο έχει ανεγερθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Εάν οι δικαιοπρακτούντες δηλώνουν ή βεβαιώνουν εν γνώσει τους ψευδή γεγονότα ως προς τα ανωτέρω, τιμωρούνται με την ποινή του άρθρου 2 του ΝΔ 105/1969. "Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου αυτής, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν οι υποθηκοφύλακες που μεταγράφουν, οι δικηγόροι που παρίστανται σε τέτοια συμβόλαια τιμωρούνται με τις ποινές του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του παρόντος άρθρου ή με τις ποινές του δευτέρου εδαφίου εάν η πράξη τελέσθηκε από αμέλεια. Σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου με κτίσματα ή άλλες εγκαταστάσεις επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση των δικαιοπρακτούντων σύμφωνα με το Ν 1599/1986 ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο δεν βρίσκεται σε ρέμα, σε αιγιαλό, σε ζώνη παραλίας, σε βιότοπο, σε δημόσιο κτίσμα και σε αρχαιολογικό χώρο. Εάν από τη δήλωση προκύπτει ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές απαγορεύεται η σύνταξη του σχετικού συμβολαίου. Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια κατά παράβαση της διάταξης αυτής οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν οι δικηγόροι που παρίστανται σε τέτοια συμβόλαια και οι υποθηκοφύλακες που μεταγράφουν αυτά τιμωρούνται με τις ποινές που αναφέρονται στην παρ. 8 όπως συμπληρώθηκε".[66] "Με π.δ./γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος, καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών οι υποχρεώσεις του επιβλέποντος και του μελετητή καθώς και όσων συμπράττουν στην εκτέλεση του έργου. Με απόφαση του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι προδιαγραφές για τη σύνταξη των μελετών, τα απαραίτητα σχέδια κλπ. για την έκδοση οικοδομικών αδειών".

----------------------------

 

Η εγκύκλιος αναφέρεται στην πράξη στου ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.

 

Για ότι ακίνητο στην ουσία έχει δικαίωμα σύνταξης συμβολαίου εκ του νόμου και μεταγραφής του και είναι >50μ2 χρειάζεται ΠΕΑ.

 

Εαν κάτι δεν μπορεί να μεταγραφεί και απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίου ούτως ή άλλως άχρηστο είναι το ΠΕΑ μιας και δεν επιτρέπεται να γίνει καμία νόμιμη μεταβίβασή του.

 

Για τα πριν το 1983 ακίνητα, νόμιμα ή μη σύμφωνα με αυτόν τον νόμο μπορεί να συνταχθεί συμβόλαιο και άρα θέλουν ΠΕΑ. Δεν ξέρω εαν έχει εκ των υστέρων τροποποιηθεί αυτός ο νόμος αλλά οι συμβολαιογράφοι το ξέρουν.

Link to comment
Share on other sites

ΦΕΚ 85 / 4 Ιουνίου 2010

Αυτό που άλλαξε είναι:

 

"... βασίζεται σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου, εφόσον πρόκειται για

συγκροτήματα με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης."

 

και έγινε:

 

"βασίζεται είτε σε μεμονωμένες πιστοποιήσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών είτε σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου, εφόσον πρόκειται για συγκροτήματα με κοινόχρηστα συστήματα."

 

Ναι, αλλά η διατύπωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί με δυο τρόπους (και αυτός είναι ο λόγος που μπερδεύονται πολλοί):

Α. Επιλέγω ότι θέλω. Δηλαδή αν έχω κοινόχρηστα συστήματα κάνω πιστοποιητικό είτε σε μεμονωμένη οριζόντια ιδιοκτησία είτε σε όλο το κτίριο.

Β. Δεν έχω όλες τις επιλογές. Δηλαδή χωρίς κοινόχρηστα συστήματα πιστοποιώ είτε μεμονωμένη οριζόντια είτε όλο το κτίριο αλλά αν έχω κοινόχρηστα συστήματα πιστοποιώ υποχρεωτικά όλο το κτίριο.

 

Το θέμα είναι κατά πόσον το "εφόσον πρόκειται για συγκροτήματα με κοινόχρηστα συστήματα" αναφέρεται σε όλη την φράση ή μονο στο τελευταίο τμήμα της. Αν αναφέρεται σε όλη ισχύει το Α ενώ αν αναφέρεται στο τελευταίο τμήμα ισχύει το Β.

Εμμεσα όμως το θέμα έχει διευκρινιστεί διότι η πρώτη εγκύκλιος λέει

2. Σε περίπτωση κτιρίων μεικτής χρήσης, το ΠΕΑ εκδίδεται ξεχωριστά για κάθε βασική

κατηγορία χρήσης του κάθε τμήματος του κτιρίου, όπως αυτές ορίζονται στον

Κτιριοδομικό Κανονισμό (κατοικίας, προσωρινής διαμονής, εμπορίου, εκπαίδευσης κ.α.).

Οπότε αφού επιβάλλεται στις μικτές χρήσεις να κάνω ΠΕΑ ανα χρήση (ανεξαρτήτως συστημάτων), εξυπακούεται ότι μπορώ να κάνω και στις οριζόντιες ιδιοκτησίες.

 

Σε σχέση με την τελευταία εγκύκλιο παρατηρώ ότι για άλλη μια φορά οι συντάκτες αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο πωλητής ημιτελών κτιρίων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ εργολάβος-κατασκευαστής. Υπάρχουν περιπτώσεις ημιτελών κτιρίων που θα αποπερατωθούν από τον ΑΓΟΡΑΣΤΗ και για αυτές δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.