Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Σύνδεση καμινάδας τζακιού με καμινάδα ψησταριάς


cfkfck

Recommended Posts

Αγόρασα πρόσφατα σπίτι και ο εργολάβος μου υποσχέθηκε ότι θα βάλει ψησταριά στο μπαλκόνι και θα συνδέσει τη καμινάδα της με τη καμινάδα του τζακιού.

Θά ήθελα να ρωτήσω τι προβλήματα μπορεί να έχει μία τέτοια λύση.

  • δεν θα μπαίνει καπνός από τη ψησταριά στο σπίτι μέσω του τζακιού?
  • τι θα πρέπει να προσέξω ή να ζητήσω ώστε να γίνει εφικτός ένας συνδυασμός με τζάκι και ψησταριά στο μπαλκόνι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και δηλώνω και παντελώς άσχετος με τέτοια θέματα

Link to comment
Share on other sites

...υποσχέθηκε ότι θα βάλει ψησταριά στο μπαλκόνι...

 

Με το συμπάθιο, εσείς οι αγοραστές φταίτε που ζητάτε ο,τι τρελό σκεφτείτε... Μα είναι δυνατόν, ψησταριά στο μπαλκόνι; Αλήθεια, τι θα την κάνεις; Πόσες φορές θα ψήσεις; Ξέρεις ότι απαγορεύεται; μπορείς να φανταστείς τι έχει να γίνει αν ο καθένας βάλει και από μια ψησταριά στο μπαλκόνι του; Όταν θα σε καταγγείλει ο γείτονας, ποιος θα φταίει; Όταν θα ψήνεις έξω και το σπίτι θα βρωμάει τσίκνα, θα ζητάς τα ρέστα από τον εργολάβο που έβαλε κοινή καμινάδα; Αν σε εσένα δεν σου αρέσει η κάπνα και η τσίκνα στο μπαλκόνι, ρώτησες τους ενοίκους του τελευταίου ορόφου αν θέλουν την τσίκνα σου;

 

- Η ψησταριά στο μπαλκόνι απαγορεύεται.

- Η κοινή καμινάδα -δεν ξέρω αν απαγορεύεται απ' τον νόμο- απαγορεύεται τεχνικά.

Link to comment
Share on other sites

Πολλά προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν σε μια τέτοια λύση. Σίγουρα θα έχεις μυρωδιές μέσα στο σπιτι όταν θα ψηνεις έξω ότι και να κανείς. Σίγουρα θα έχεις προβλήματα αυξημένων απωλειών θερμότητας το χειμώνα. Να μην λειτουργεί καλα η καμινάδα σου λόγω μη σωστού ελκισμου κλπ κλπ

 

Γενικά η καμινάδα είναι περίεργο πράγμα και δύσκολο στον υπολογισμό του. Καλο είναι λοιπόν να μην την περιπλεκουμε περισσότερο. Εάν πάρεις γραπτή εγγύηση ότι η κατασκευή που σου προτινει θα δουλεύει χωρίς πρόβλημα αλλιώς θα δικαιούσαι αποζημίωση ...ευρω και θα αναλάβει ο εργολάβος να σου την τροποποιήσει με δικα του έξοδα τότε ΟΚ. Αλλιώς προσωπικά δεν θα το έκανα. Δεν θα το έκανα ούτως ή άλλως για να πω την αλήθεια.

 

Θα ήθελα να ξέρω με βάση ποιο νομο απαγορευεται η ψησταριά στο μπαλκόνι. Δεν ξέρω κάτι τέτοιο οπότε παρακαλώ ενημερωστε με για την σχετική νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομή είναι διόροφη. Η τοποθέτηση είναι να γίνει στο 1ο όροφο. 1 στα 3 διαμερίσματα στη περιοχή έχουν ψησταριά στο μπαλκόνι και οι περισσότεροι από τους υπολοίπους έχουν μικρές φορητές ψησταριές που αυτές όλη τη κάπνα τη στέλνουν στους γύρω τους και αυτό το πρόβλημα θέλω να μετριάσω άν όχι να το εξαλείψω (δηλαδή να μην ενοχλώ τους άλλους).

alexisPap ευχαριστώ για την απάντηση και θα ήθελα αν είναι εύκολο να μου πείς πώς τεκμαίρεται η παρανομία. Όσο για το σχόλιο για τους αγοραστές κατοικιών μπορώ να πώ ότι μπορεί να έχεις δίκιο, όμως ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και το ίδιο κάνω και εγώ με τους πελάτες μου που μου λένε ότι δεν θέλουν να πληρώσουν φόρο όταν τους κάνω τις φορολογικές δηλώσεις (μπορεί να είναι και μηχανικοί μεταξύ αυτών) και πάντα προσπαθώ να βρώ τη βέλτιστη λύση στα πλαίσια της νομιμότητας.

Άρα λοιπόν για να επανέλθουμε εάν ξεπεράσουμε το θέμα της παρανομίας θα πρέπει κατά την απόψη σου SeNNinhA να υπάρχει ξεχωριστός αεραγωγός για τη καμινάδα της μικρής ψησταριάς.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω?

Link to comment
Share on other sites

- Η ψησταριά στο μπαλκόνι είναι μία μόνιμη κατασκευή που δεν απεικονίζεται και δεν λαμβάνεται υπόψη στην ΟΑ, αλλά επηρεάζει (έστω σε μικρό βαθμό) όψη και στατικά. Δηλαδή δεν θα μπορούσε να δοθεί με μικρής κλίμακας.

 

- Από τον κανονισμό της οικοδομής και το εμπράγματο δίκαιο (νομολογία)...

 

...ο πελάτης έχει πάντα δίκιο...

εφόσον είσαι ενήμερος για τις πιθανές συνέπειες, πράξε κατά το δοκούν...

Link to comment
Share on other sites

Άρα δεν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Απλά επιτρεπεται μεν αλλα πρέπει να φαίνεται και στα αρχιτεκτονικά της άδειας. Ειναι δυο τελειως διαφορετικά πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία :)

 

Μπορεί -αν θέλει να την κάνει νόμιμα- να ζητήσει την έγκριση των συνιδιοκτητών και να εκδώσει άδεια κατασκευής ψησταριάς...

 

Διαφορετικά, θα είναι παράνομη...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, απλά...δε θα ναι απλά παράνομη θα ναι ΚΑΡΑΠΑΡΑΝΟΜΗ. Εγώ φίλε λέω να την κάνεις και να την κάνεις άνετα αν δεν υπάρχει πρόβλημα. Τεχνικά τουλάχιστον δεν πιστευω ότι είναι ανέφικτο να γίνει αν πιάσει ψηλα..και συνδέση την επόμενη καμινάδα του BBQ δοθούν και οι απαραίτητες κλίσεις και μελετήσει καλά το φαινόμενο ένας ΚΑΛΟΣ ΤΖΑΚΑΣ!!!!! Οχι ο κατασκευαστής...... Εντάξει μη μασάς , αφού έχουν και οι γείτονες σου το πιθανότερον ότι δεν θα σε καταγγείλει κανέις, επίσης εσύ ξέρεις κατά πόσον είναι δυνατό ν να γίνει μια καταγγελία στην περιοχή σου.......Επίσης, δεν είναι παράνομη αρκεί να την δείχνουν τα σχέδια της οικοδομική άδειας, ο εργολάβος σου ξέρει τον τρόπο πως θα γίνει αυτό ;) αν σώνει και καλά θες να σαι νόμιμος, αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για ένα BBQ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ που ασχολείστε με το ερώτημα μου.

Βρήκα πληροφορίες και από ένα παληό θέμα (του 2008) όπου συζητούν συνάδελφοι σας για σύνδεση 3 καμινάδων. Από αυτά που μου είπατε και που διάβασα στο συγκεκριμένο θέμα καταλήγω ότι, εφόσον είναι νόμιμη και γίνει η ψησταριά, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι με τη δική της καμινάδα που θα εισέρχεται στο κλειστό χτιστό πλαίσιο που υπάρχει ήδη και θα πρέπει η καμινάδα του τζακιού να απολήγει σε χαμηλότερο σημείο από τη καμινάδα της ψησταριάς.

Τώρα για τη νομιμότητα. Η ψησταριά δεν είναι μόνιμη. Δύο άτομα μπορούν να τη σηκώσουν και να τη μεταφέρουν σε 10 λεπτά. Το βάρος της είναι 100 κιλά περίπου. Ο αεραγωγός θα μπεί στο χτιστό πλαίσιο που υπάρχει ήδη. Θεωρείται μόνιμη κατασκευή? Ρωτάω γιατί δεν θέλω να κάνω παρανομίες, το διαμέρισμα δεν έχει ούτε 1 μέτρο κλεισμένους η/χ.

Link to comment
Share on other sites

Το θεωρω αοιθανο να υπαρχει επαρκης χώρος στο υπαρχον κτιστό για να περάσει και δεύτερη καμινάδα. Μην νομίζεις ότι θα είναι ένας Μικρος σωλήνας. Ανεβαινεις δυο ορόφους και την απαιτουμενη απόληξη Οπότε δεν είναι και λίγο και μια ψησταριά αναλόγως το μέγεθος παίζει να χρειάζεται την ίδια διάμετρο καμινάδας με το τζάκι σου. Δεν νομίζω να παίζει η λύση που λες.

 

Θέλεις πιθανότατα νέα ξεχωριστή καμινάδα. Μάλλον χρειάζεσαι την εγκριση του ιδιοκτήτη του 2ου ορόφου απο όπου και θα περάσει η δεύτερη καμινάδα. Είναι λίγο απίθανο να μην σου την δώσει μιας και ο ίδιος θα ωφεληθεί πρωτίστως απο την κατασκευη της καμιναδας μιας που δεν θα εχει την καπνιλα της φορητης ψησταριας στα μούτρα του. Φυσικά υπάρχει το κόστος της άδειας.

 

Πάντως πρέπει να γίνει κατασκευή με ξεχωριστή καπνοδοχο σίγουρα. Εγώ για δικη μου χρήση και σωστή λειτουργία στο 100% των περιπτώσεων θα τοποθετούσα και ένα μοτέρ για να τραβάει την κάπνα μιας και είμαι σίγουρος ότι θα αναγκαστεις να κανείς σπασιματα στην διαδρομή της καπνοδοχου και πάντα μια ψησταριά εχει πιο δύσκολη λειτουργια απο ένα τζάκι. Τα έξοδα φυσικά του ιδιοκτήτη. Εάν δεν θέλεις τότε απλά παίρνεις ο ίδιος το ρίσκο. Επίσης οι επικαθισεις στην καμιναδα από τα λίπη είναι σαφώς μεγαλύτερες απ΄ότι οι απλές κάπνες και σε αυτό βοηθάει να μειωθούν το μοτερ. Εχε υπόψιν σου ότι καμιναδες μη καθαρισμενες παίρνουν φωτιά. Πρόσφατα εχω δυο παραδείγματα (το ένα ακριβώς δίπλα μου και το άλλο απέναντι).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.