Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαπνοή στη μόνωση


Tobin

Recommended Posts

Είμαι ιδιώτης και έχω ξεκινήσει μία οικοδομή στο Χαϊδάρι. Προβληματίζομαι, όπως πολύ κόσμος, για τη μόνωση στην τοιχοποίας και στις κολώνες-δοκάρια. Επειδή έχω ακούσει ότι η συμβατική μόνωση (μπλε DOW) δεν επιτρέπει μεγάλη διαπνοή στους τοίχους κλίνω στο να χρησιμοποιήσω για την τοιχοποιία ξυλόμαλο Heraklith-c της Knauf και να περιορίσω τη χρήση του DOW σε κολώνες-δοκάρια. Σε σχέση με αυτό μου είπαν ότι το ξυλόμαλο έχει ένα μειονέκτημα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί συμβατικός σοβάς και συμβατικά χρώματα. Επειδή επίσης αυτά δεν επιτρέπουν την καλή διαπνοή του κτιρίου είναι πιθανό να μαζευτεί τελικά υγρασία και το ξυλόμαλλο μελλοντικά να σαπίσει χάνοντας όλες τις θερμομονωτικές του ιδιότητες. Για να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα βρήκα τον σοβά κουρασάνι ο οποίος περιέχει υλικά που επιτρέπουν τη διαπνοή (θηραική γη-ποζολάνη, υδραυλικό ασβέστη κλπ.). Οπότε υποτίθεται ότι με τον συνδυασμό ξυλόμαλλο-κουρασάνι επιτυγχάνεται καλή διαπνοή και δεν έχω συγκέντρωση υδρατμών. Ωστόσο η χρήση του ξυλόμαλου Heraklith-c είναι πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα και δεν ξέρω αν αξίζει να μπω σε αυτή τη διαδικασία η οποία στοιχίζει και αρκετά ακριβότερα.

 

Τέλος θέλω να ρωτήσω αν τελικά χρησιμοποιήσω κουρασάνι-ξυλόμαλο είναι δυνατό να μπει το ξυλόμαλο εξωτερικά ώστε να φτιάξω μονή τοιχοποιία εξοικονομώντας χρόνο, χώρο και χρήμα;

 

Σας ευχαριστώ πολύ.:confused:

Link to comment
Share on other sites

Παρατήρηση 1. Οι βαφές και όχι τα απλά χρώματα έχουν πιστοποίηση διαπνοής.

Παρατήρηση 2. Δεν έχω ακούσει για σοβάδες που δεν επιτρέπουν την διαπνοή!!! Να φανταστείτε οτι και το σκυρόδεμα επιτρέπει την διαπνοή.

Παρατήρηση 3. Η συγκέντρωση υδρατμών επηρεάζεται και απο άλλους παραμέτρους. Βέβαια ο/η μηχανικός σας θα πρέπει να τα ξέρει και να τα υπολογίσει ανάλογα.

Παρατήρηση 4. Βέβαια το dow σε ΦΟ επιτρέπεται μόνο στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε σεισμούς!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ οτι κρύβουν αστοχίες απο σεισμό. Στη Γερμανία απαγορεύονται ήδη δια νόμου. Στην Ιταλία, Πορτογαλία απλά οι μηχανικοί δεν τα βάζουν πια.

Link to comment
Share on other sites

Τι θα γίνει τώρα που οι μονωτάδες κατάφεραν να επιβάλλουν τον ΚΕΝΑΚ και μεσω αυτου θα απαιτείται πάχος μόνωσης στα στοιχεία απο σκυρόδεμα της τάξεως των 0,07μ ?

 

Στη Γερμανία που απαγορεύονται οι μονώσεις ( τύπου DOW ) τι χρησιμοποιούν ?

Link to comment
Share on other sites

Παρατήρηση 4. Βέβαια το dow σε ΦΟ επιτρέπεται μόνο στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε σεισμούς!!!!!

 

Διάβασα εδώ όταν αν η πολυστερίνη δεν ακουμπάει στα σίδερα του ΦΟ δεν υπάρχει πρόβλημα, πάντως αν ισχύει αυτό στη Γερμανία με βάζει σε σκέψεις. Τι μπορείς όμως να κάνεις εναλλακτικά?

Link to comment
Share on other sites

Έστειλα τους προβληματισμούς μου στην Knauf και πήρα κάποιες απαντήσεις...τα παραθέτω παρακάτω:

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω:

 

1) Τι πάχος heraklith-C ενδείκνυται για εσωτερική μόνωση στην τοιχοποιία (διπλό τούβλο με ενδιάμεσα πλάκες ξυλόμαλλου) για οικοδομή στην περιοχή της Αττικής ( συγκεκριμένα Χαϊδάρι)?

 

2) Μου έχουν πει ότι αν χρησιμοποιηθεί συμβατικός σοβάς η μόνωση με heraklith έχει πρόβλημα γιατί ο συμβατικός σοβάς εμποδίζει την σωστή διαπνοή και το ξυλόμαλο μπορεί να τραβήξει υγρασία και να σαπίσει μετά από μερικά χρόνια...χάνοντας τις θερμομονωτικές του ιδιότητες.

 

3) Μπορώ να βάλω το Heraklith εξωτερικά με μονή τοιχοποίια και μετά να σοβατιστεί με κουρασάνι?

 

σε απάντηση των ερωτημάτων σας θα ήθελα να ενημερώσω ότι:

 

1) Το σωστό πάχος ξυλομάλλου HERAKLITH C στην εφαρμογή που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε είναι 75mm ή 100mm με ιδεατό το δεύτερο.

 

2) Όσο αφορά το δεύτερο σας ερώτημα το ξυλόμαλλο είναι ένα υλικό που έχει εξαιρετική αντοχή στην υγρασία και δεν προσβάλεται όσο καιρό και αν είναι εκτεθειμένο σε αυτήν. Επίσης είναι ένα υλικό απόλυτα συμβατό είτε με συμβατικό σοβά είτε με έτοιμο και δεν πρόκειται να συμβεί αυτό που μου περιγράφετε. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όσο αφορά τον συμβατικό σοβά είναι ότι πρέπει να έχει την σωστή αναλογία σκληρότητας και ελαστικότητας για να μην δημιουργηθούν ρηγματώσεις στην τοιχοποιία. Αυτό είναι και το κύριο πλεονέκτημα του έτοιμου σοβά, διότι είναι κατασκευασμένος με ελεγχόμενες συνθήκες και έτσι επιτυγχάνεται σωστή αναλογία σκληρότητας και ελαστικότητας.

 

3) Αυτός είναι κατά την γνώμη μου και ο καλύτερος συνδιασμός διότι το διπλό τούβλο δεν σας χρειάζεται εφόσον χρησιμοποιείτε ξυλόμαλλο. Επίσης θα ήθελα να σας τονίσω ότι τα δύο κυριότερα πλεονεκτήματα του ξυλομάλλου HERAKLITH C είναι η μηχανική αντοχή σε καταπονήσεις και η αντοχή στην υγρασία. Αρκεί μετά την τοποθέτηση του ξυλόμαλλου να χρησιμοποιηθεί πλέγμα και μετά ο σοβάς.

Link to comment
Share on other sites

το προβλημα ειναι οτι εαν παρουσιαστεί ρωγμή απο σεισμό, διάβρωση, κλπ κανείς δεν θα την δει. Τωρα μην ρωτήσετε γιατί διότι ο ταχυς οπτικός δεν βλέπει με ακτίνες Χ. Το οτι το έχει ο ΚΕΝΑΚ το ξέρω. Απλα καταργεί τις βασικές αρχές του ΕΚΟΣ. Θα μου πείτε δεν θα το δώ απο μέσα? Εαν είναι απο διάβρωση ΟΧΙ, απο σεισμό μπορεί και όχι.

Link to comment
Share on other sites

@ Τοbin Aυτό για το μονό τοίχο ξεχάστε το, τουλάχιστο στη νότια όψη. Δεν θα έχετε θερμοχωρητικότητα, κάτι απαραίτητο στο μεσογειακό κλίμα.

@ Ροδόπουλος. Οπότε τί προτείνετε για μόνωση των φερόντων στοιχείων. Εξ. θερμομόνωση εκ των υστέρων?

off topic H άκριτη εισαγωγή τρόπων και συνηθειών δόμησης από χώρες με άλλο κλίμα, βλέπε Γερμανία, θα φέρει τραγελαφικά αποτελέσματα. Σε λίγο θα μας επιβάλλουν και το passivhaus που είναι καταστροφικό για μεσογειακά κλίματα.

Link to comment
Share on other sites

kostas K

 

προσωπικά το τι κάνουν οι Γερμανοί με αφήνει αδιάφορο εαν δεν υπάρχει επιστημονική βάση. Απλά στην προκείμενη ειναι φανερό οτι υπάρχει πρόβλημα. Απλα λέω πως θα δούμε μια αστοχία εαν η μόνωση δεν μας αφήνει. Εκτός και εαν οι ΠΜ υπολογίζουν οτι δεν θα έχουμε αστοχίες? Βέβαια να πω και το άλλο. Ας γίνει νόμος που να υποχρεώνει τις επιθεωρήσεις δομικής ακεραιότητας κάθε 8-10 χρόνια όπως λέει ο ΚΑΝΕΠΕ και το model code και βάλτε οτι θέλετε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.