Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ ή όχι;


Αλεξάνδρα88

Recommended Posts

...Τώρα που πλησιάζουν οι εξετάσεις στο ΤΕΕ θα ήθελα λίγο τη γνώμη κάποιου παλιότερου για το τι να κάνω....να δώσω εξετάσεις να πάρω άδεια ασκήσεως ή να περιμένω να βρω πρώτα δουλειά κ μετά να τους πω ότι θα δώσω?

 

 

Εγώ δεν είμαι παλιά μηχανικός, είμαι στην ίδια βάρκα με εσένα, όμως η γνώμη μου είναι να γραφτείς στο ΤΕΕ. Διαφορετικά δεν είσαι ακόμα μηχανικός αλλά απόφοιτος πολυτεχνείου μόνο. Είναι μεγάλη δύναμη η σφραγίδα και ας μην υπάρχουν ακόμα δουλειές για εμάς. Κάποια μέρα θα έρθει μία δουλειά, από τύχη ίσως, και σίγουρα μπορούμε να τη διεκδικήσουμε καλύτερα αν ξέρουμε ότι επαγγελματικά είμαστε κατοχυρωμένες. Διαφορετικά θα πεις στον πελάτη ή εργοδότη να περιμένει ένα εξάμηνο μέχρι να δώσεις εσύ τις εξετάσεις;

 

Και τα λεφτά για το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι πάρα πολλά. Με μία part-time άσχετη προς το επάγγελμα δουλεία τα βγάζεις χωρίς να κουραστείς. Κάνε π.χ. μία ώρα την ημέρα ιδιαίτερα μαθήματα Ηλεκτρολογίας για πανελλήνιες. Και περιόρισε λίγο τα έξοδα. Εγώ αγόρασα ελάχιστα ρούχα φέτος και τις γιορτές στα σπίτια μας όλη η παρέα μεταξύ μας τη βγάλαμε - και περάσαμε super!

 

Άσε που εμείς που τελειώσαμε τη σχολή νωρίς και είμαστε ακόμα πιτσιρίκες, δε βρίσκω λόγω να αγχωνόμαστε τόσο. Εγώ μέχρι τα 30 δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από τη ζωή για πολυτέλειες. Ελπίζω ωστόσο ότι θα έχει βελτιωθεί κάπως η κατάσταση μέχρι τότε!

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, και ήμουν 23 άνεργος δεν θα το συζητούσα καν για εγγραφή σε ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ. Θα κοιτούσα να βρω κάτι σχετικό και μετά θα έκανα την κίνηση (άλλωστε είναι τυπική διαδικασία η εγγραφή). Θα έκανα επίσης τα εξής: 1) Επιλογή εξωτερικού για εργασία (καθαρά προσωπική επιλογή, εγω για δικούς μου λόγους δεν το έκανα) 2) Θα εξαντλούσα κάθε πιθανότητα για εργάσια εδώ με χρονικό περιορισμό. Αν πχ έβλεπα ότι πάνω από 6μηνο και βάλε όχι μόνο δεν έβρισκα αλλά ούτε τηλέφωνο δεν χτυπούσε, θα παράταγα το μηχανιλίκι (που δεν είναι και στα πάνω του) και θα έκανα οτιδήποτε άλλο με ΙΚΑ. Ολα αυτά θα τα έκανα εγώ, εσένα σου εύχομαι ότι αποφασίσεις να σου βγει σε καλό

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά καλησπέρα κι από μένα!Είμαι κι εγώ νέα μηχανικός και αναρωτιέμαι αν πρέπει να δώσω εξετάσεις στο ΤΕΕ, όταν πρώτον είμαι άνεργη και δεύτερον πιθανόν να εξακολουθήσω να είμαι για πολύυυυ καιρό. Μπορεί κάποιος να μου λύσει την απορία, γιατί η εγγραφή στο ΤΕΕ πάει "πακέτο" με την εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ??Δηλαδή ποιά η λογική του να πληρώνω μια ασφάλεια, όταν δεν υπάρχει δουλειά αλλα ούτε προοπτική αυτής?

Link to comment
Share on other sites

Ισχυει οτι λενε και στον στρατο "Εκει που τελιωνει η λογικη, αρχιζει ο στρατος"

Κατι τετοιο ισχυει και για το ταμειο των Μηχανικων.

Link to comment
Share on other sites

Γιατι με την εγγεαφή σου στε ΤΕΕ αποκτάς άδεια άσκησης επαγγέγματος και αυτομάτος γίνεσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Αλλωστε οι εισφορές που καλείσαι να πληρώσεις αν είσαι άνεργος έίναι αυτές του ελ.επαγγελματία. Δίκαιο, άδικο μην προσπαθείς να το εξηγήσεις, δέξου αυτό που είπε ο thodoris1982, η τελοσπάντων defacto ότι εγγραφή ΤΕΕ = ΤΣΜΕΔΕ = εισφορές έχεις δεν έχεις δουλειά. Για αυτό πολλοί υποστηρίζουμε ότι και λόγω της δύσκολης εποχής, εξασφάλισε πρώτα δουλειά και μετά πήγαινε για εγγραφή. Μην βρεθείς να ζητάς από γονείς, παππούδες να σου πληρώνουν τις εισφορές η ότι ψιλό βγάζεις ετεροαπασχολούμενος να το δίνεις στο ΤΣΜΕΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

 

Άσε που εμείς που τελειώσαμε τη σχολή νωρίς και είμαστε ακόμα πιτσιρίκες, δε βρίσκω λόγω να αγχωνόμαστε τόσο. Εγώ μέχρι τα 30 δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από τη ζωή για πολυτέλειες. Ελπίζω ωστόσο ότι θα έχει βελτιωθεί κάπως η κατάσταση μέχρι τότε!

 

αν και ειμαι εκτος θεματος αυτος φυσικα δεν ειναι λογος να ζητατε λιγα....γιατι τον εργοδοτη ειναι οπως τον μαθεις....δεν μπορεις ξαφνικα να του πεις κοιτα τοσα χρονια με 900 ημουν καλα αλλα τωρα κανω οικογενεια και θελω 1800 !!

 

και μην ξεχνατε οτι οταν δεν ζητατε εσεις κατεβαζετε και τις αμοιβες των υπολοιπων που εχουμε υποχρεωσεις...

 

 

φυσικα αυτο που λεω τωρα μπορει να σας φανει εξωπραγματικο αλλα σε καμια 5 χρονια δεν θαναι

Link to comment
Share on other sites

1. Αν είσαι νέος και μπορείς (να σε δεχθούν, οικονομικό κόστος) κάνε οπωσδήποτε μεταπτυχιακό. Πρώτη επιλογή εκτός Ελλάδος. Δεύτερη στη Ελλάδα.

Κερδίζεις προσόντα, γνώσεις, εμπειρίες. Κερδίζεις χρόνο να περάσει η μεγάλη κρίση κτλ.

2. Αναζήτησε εργασία εκτός Ελλάδος. Χωρίς να ξοδέψεις τις οικονομίες σου.

3. Ότι και να γίνει στην πορεία, από το χειρότερο να αργήσεις να βρεις εργασία ως το λιγότερο κακό πρέπει να ενταχθείς στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ. Αφού σπούδασες μηχανικός και θέλεις σε αυτόν τον χώρο να παραμείνεις. Την πρώτη πενταετία το ποσό είναι περίπου 2000 € τον χρόνο. Το ΤΕΒΕ δεν είναι εναλλακτική λύση γιατί τα ίδια χρήματα θα πληρώνεις.

4. Από την ένταξη στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ αρχίζει και μετράει ο χρόνος ως μηχανικός κάτι που επηρεάζει τις απολαβές των μισθωτών ανά τριετία, την εγγραφή στο μητρώο μελετητών μετά τέσσερα χρόνια και στο μητρώο εργοληπτών δημοσίων έργων κτλ.

5. Πριν αποφασίσουμε να σπουδάσουμε για να γίνουμε μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση τι πλαίσιο λειτουργίας έχει κάθε αντίστοιχος επαγγελματικός χώρος. Γιατί πολλοί δεν θα διάλεγαν να σπουδάσουν μηχανικοί εάν δεν υπήρχε το ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ και το πλαίσιο άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος.

Link to comment
Share on other sites

1. 4. Από την ένταξη στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ αρχίζει και μετράει ο χρόνος ως μηχανικός κάτι που επηρεάζει τις απολαβές των μισθωτών ανά τριετία, την εγγραφή στο μητρώο μελετητών μετά τέσσερα χρόνια και στο μητρώο εργοληπτών δημοσίων έργων κτλ.

 

Κάνεις λάθος συνάδελφε. Για μελετητικό ο χρόνος μετράει από την ημερομηνία λήψης διπλώματος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

N 3316/2005

Αρθρο 39 Εγγραφή στα Μητρώα Κατηγορίες Πιστοποιητικά Αρμόδια Υπηρεσία

1. Στο Μητρώο Μελετητών δικαιούνται να εγγραφούν φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι τίτλου σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού τομέα της Ελλάδας ή ισότιμου της αλλοδαπής, που έχουν συμπληρώσει τετραετία από την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, έχουν την επαγγελματική τους εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν εμπίπτουν σε καμία από τις απαγορεύσεις της επόμενης παραγράφου.

Link to comment
Share on other sites

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ (Α' Τάξης Πτυχίου)

 

 

1. ΑΙΤΗΣΗ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΧΡΙ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 

 

2. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν εμπίπτετε στους περιορισμούς του άρθρου 3, παρ. 2 του Νόμου 716/77, για την απόκτηση της ιδιότητας του Μελετητή, δηλαδή, θα γράφετε κατά λέξη τα εξής:

α.Έχω συμπληρώσει τετραετία /οκταετία/δωδεκαετία από του χρόνου Κτήσεως του Διπλώματός μου.

β. Δεν τελώ υπό υπαλληλική σχέση οιασδήποτε μορφής : δηλ. είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν ανήκω στο ΔΕΠ.λέκτορας, επίκουρος κλπ.

γ. Δεν είμαι εν ενεργεία Καθηγητής Ανωτάτων ή Ανωτέρων Σχολών.

δ. Δεν είμαι κάτοχος πτυχίου εργολήπτη Δημ.Έργων αλλά ούτε και παρέχω με οποιοδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες μου σε εργολήπτες Δημοσίων Έργων.

ε. Δεν είμαι συνταξιούχος (ή είμαι συνταξιούχος από ........................................ ) του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως προσδιορίζεται με την παρ. 15 του αρ 4 του Ν. 2229/94 με τον οποίο προστίθεται στο άρθρο 17 του Ν.1418/84 η παρ. 13 και στον οποίο περιλαμβάνονται και αυτοί των κοινωφελών οργανισμών, τραπεζών του δημόσιου τομέα, ΔΕΗ, ΟΤΕ και γενικά επιχειρήσεων, που ελέγχονται από το Δημόσιο.

 

 

3. Βιογραφικό Σημείωμα στο οποίο να αναφέρεται η επιστημονική και επαγγελματική σας σταδιοδρομία με αποδεικτικούς τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, βραβείων ή διακρίσεων, που τυχόν σας χορηγήθηκαν καθώς και σύντομη περιγραφή του είδους της παρούσης επαγγελματικής κατάστασής σας (με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα).

 

4. Αντίγραφο πτυχίου επικυρωμένο. (Όταν πρόκειται για πτυχία εξωτερικού, απαιτείται επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και η αναγνώριση του πτυχίου σας από το ΔΙΚΑΤΣΑ).

5. Άδεια άσκησης επαγγέλματος επικυρωμένο φωτοαντίγραφο, από αντίστοιχα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

 

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΓΕΩΤΕΕ

 

 

 

6. Αν πρόκειται για τη χορήγηση της κατηγορίας -27- (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ), απαιτείται αναλυτική κατάσταση διδαχθέντων μαθημάτων βασικού πτυχίου και τυχόν πιστοποιητικά MASTER ή λοιπών σπουδών.

 

7. Σε περίπτωση συνταξιούχου, να υποβληθεί το ΦΕΚ όπου έχει δημοσιευθεί η πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της διαπιστωτικής πράξης αποχώρησης από την Υπηρεσία

8. Απόδειξη καταβολής εισφοράς , ,

 

Σε οιαδήποτε ΔΟΥ στον κωδικό ΚΑΕ 3438

 

με βάση τη μεγαλύτερη τάξη που ζητά ο αιτών , σύμφωνα με τον Πίνακα που ακολουθεί :

ΑΤΟΜΙΚΑ

 

Α΄ 60 ΕΥΡΩ

Β΄ 75 ΕΥΡΩ

Γ΄ 105 ΕΥΡΩ

 

 

9. ΤΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟΣΤΕΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.