Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηχομόνωση σε μεγάλο παράθυρο


pupin

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

Θέλω να αντικαταστήσω το κούφωμα ενός μεγάλου παραθύρου, μήκους 3,5 μέτρων, που έχω στην κρεβατοκάμαρα γιατί υπάρχει έντονος εξωτερικός θόρυβος από μαγαζί όλες τις βραδυνές ώρες και δεν βρίσκω άλλη λύση.

 

Το υπάρχουν κούφωμα είναι επάλληλο συρόμενο και το είχε βάλει ο κατασκευαστής πριν 2 χρόνια. Βλέπουμε ότι σε σχέση με τα άλλα παράθυρα του σπιτιού που είναι ανοιγόμενα και όχι επάλληλα, μπάζει αρκετά και αέρα οπότε θεωρώ ότι αφήνει περιθώριο και για περισσότερη ηχομόνωση αν το αλλάξω σε ανοιγόμενο. Σκέφτομαι ότι δεν χρειάζεται όλο το μήκος των 3,5 μέτρων να μπορεί να ανοίγει. Κάποιο τμήμα θα μπορεί να είναι και μονίμως σταθερό για οικονομία και για καλύτερη ηχομόνωση.

 

Θα ήθελα να μου προτείνεται που να κινηθώ εμπορικά και τεχνικά.

 

Ποιες εταιρείες θεωρούνται πιο αξιόπιστες σε θέματα ηχομόνωσης? Kunststoff?

Πως μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μου κάνουν καλή εγκατάσταση στον αρμό κουφώματος με τον τοίχο?

 

Πόσα τζάμια προτείνετε να βάλω? 2 ή 1? Το ρωτάω γιατί έχω διαβάσει ότι σε θέματα ηχομόνωσης ρόλο παίζει το συνολικό πάχος των τζαμιών και όχι τόσο η απόσταση μεταξύ τους. Εσείς τι λέτε?

 

Γενικά, επειδή δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αγορά και εγκατάσταση κουφωμάτων, οποιαδήποτε πληροφορία θα μου ήταν πολύ χρήσιμη.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!:)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα παράθυρα (και οι μπαλκονόπορτες αντίστοιχα) αποτελούν τα πλέον ευαίσθητα δομικά στοιχεία των προσόψεων των κτιρίων, τα οποία εντέλει καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και την ηχοπροστασία που παρέχουν οι προσόψεις.

 

Το μεγαλύτερο τμήμα της επιφανείας των παραθύρων αποτελεί η υάλωση η οποία είναι το πιο ευαίσθητο στοιχείο του παραθύρου. Το γυαλί είναι ένα δομικό υλικό που λειτουργεί από άποψη ηχομόνωσης μέσα στα πλαίσια του νόμου της μάζας και της κυματοσύμπτωσης με αποτέλεσμα η μονή υάλωση να παρουσιάζει μικρή αύξηση της ηχομόνωσής της με την αύξηση του πάχους.

 

Με την χρήση ελασματοποιημένων υαλώσεων (περισσότερα του ενός φύλλα λεπτής υάλου σε επαφή, με ενδιάμεσες μεμβράνες), γίνεται δυνατή η αύξηση της ηχομόνωσης (λόγω αύξησης της επιφανειακής μάζας) χωρίς το μειονέκτημα της κρίσιμης συχνότητας (η οποία εξαρτάται από το πάχος των φύλλων που παραμένει λεπτό).

 

Η ανάγκη για υλικά με υψηλή θερμομόνωση ώθησε στην ανάπτυξη των διπλοκέλυφων υαλοπινάκων. Παρά το μειονέκτημα της περιμετρικής επαφής των δύο κελυφών (δημιουργεί πλευρικές μεταδόσεις), στους διπλούς (ή πολλαπλούς) υαλοπίνακες ο συνδυασμός του διάκενου (συνήθως 8 έως 16mm) με κελύφη από φύλλα υάλου μικρού πάχους ή από ελασματοποιημένη υάλωση, οδηγεί σε καλές επιδόσεις και ως προς την ηχομόνωση.

 

Η ηχομόνωση των διπλοκέλυφων υαλοπινάκων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόσταση μεταξύ κελυφών.

 

Η τρέχουσα τεχνολογία υαλοπινάκων η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, παρέχει συστήματα υαλοπινάκων με κελύφη από ελασματοποιημένες υαλώσεις διαφόρων τύπων, διάκενα πλήρη με ειδικά μίγματα αερίων που βελτιώνουν την ηχομόνωση (ή εναλλακτικά την θερμομόνωση αλλά όχι ταυτόχρονα και τις δύο), μεμβράνες θερμοπροστασίας και ηλιοπροστασίας και γενικά πολλά μέσα για τον σχεδιασμό του κατάλληλου υαλοπίνακα για τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης.

 

Μεταξύ της υάλωσης και των δομικών στοιχείων της πρόσοψης (εξωτερικός τοίχος) υπάρχουν συνήθως 3 αρμοί:

 

- ένας μεταξύ της υάλωσης και του κινητού πλαισίου του φύλλου

- ένας μεταξύ του πλαισίου του φύλλου και του πλαισίου της κάσας

- ένας μεταξύ του πλαισίου της κάσας και του δομικού στοιχείου (τοίχου)

 

Από αυτούς οι δύο είναι σταθεροί και ο ένας (μεταξύ του πλαισίου του φύλλου και του πλαισίου της κάσας) λειτουργικός αρμός. Η κατασκευή όλων των αρμών πρέπει να είναι απολύτως αεροστεγής, ο δε λειτουργικός αρμός πρέπει να διαθέτει σφραγίσματα υψηλής ποιότητας, συνήθως διπλά, με εξασφαλισμένη περιμετρική επαφή και μεγάλες αντοχές σε μακροχρόνια χρήση υπό πίεση.

 

Από τους τρεις αυτούς αρμούς, ο ένας (μεταξύ της κάσας και τοίχου) κατασκευάζεται επί τόπου του έργου με αποτέλεσμα να παρέχει συνήθως περιορισμένη ηχομόνωση, καθόσον η εύκολη λύση που συνήθως ακολουθείται (με πολυουρεθάνη) δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με την σωστή λύση (πορώδες ηχοαπορροφητικό σε όλο το πλάτος του αρμού, κορδόνι και σφράγισμα με σιλικόνη και στις δύο πλευρές).

 

Τα πλαίσια (του φύλλου και της κάσας) πρέπει να είναι άκαμπτα, ώστε να γίνεται δυνατό το περιμετρικό σφράγισμα με πίεση (με τα κατάλληλα εξαρτήματα) χωρίς παραμόρφωση η οποία θα οδηγούσε σε άρση της στεγανότητας και μείωση της ηχομόνωσης. Αν και τα πλαίσια αποτελούν μικρό ποσοστό της επιφάνειας των παραθύρων (περίπου 20%) εν τούτοις θα πρέπει να παρέχουν ως δομικά στοιχεία ηχομόνωση τουλάχιστον ίση προς την ηχομόνωση της υάλωσης.

 

Παράθυρα με ηχομόνωση έως 27dB θεωρούνται κοινά παράθυρα. Παράθυρα με ηχομόνωση από 27dB και πάνω θεωρούνται ηχομονωτικά παράθυρα. Η ηχομόνωσή τους φτάνει συνήθως μέχρι 42dB . Παράθυρα με ηχομόνωση πάνω από 42dB θεωρούνται ειδικά ηχομονωτικά παράθυρα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστοτατα τα παραπανω.

 

Στο πρακτικο κιμματι

 

Θα σου πρότεινα συνθετικό κουφωμα τα οποία έρχονται έτοιμα συναρμολογημενα απο το εργοστασιο και γινεται μόνο η τοποθετησή τους στην οικοδομη. Διπλό τζάμι για θέμα θερμομονωσης, διαφορετικού πάχους όμως τα δυο τζάμια για να μην συντονίζονται απο εξωτερικούς ηχούς σε παχη όσο σε παίρνει οικονομικά να δωσεις. Εάν σε παίρνει οικονομικά τότε μπορείς να ζητήσεις και αέριο argon στο εσωτερικό τους.

 

Στο θέμα σωστής τοποθέτησης είναι όπως τα είπε ο συνάδελφος. Δυστυχώς εδω δεν εχει να κάνει με εταιρειες καλές ή κακές αλλα με τα κατα τόπους συνεργαζόμενα συνεργεία τοποθέτησης.

 

Θα πρότεινα να πάρεις τα παραπάνω γραφόμενα ως οδηγίες και να απευθυνθεις στις εταιρειες που δραστηριοποιούνται στην περιοχη σου. Τώρα πια ολοι είναι υποχρεωμένοι μ έχουν πιστοποιητικά για κάθε κουφωμα. Ζητά να δεις τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται για αυτα που σε ενδιαφέρουν και ΚΑΕ την υπογραφή του συμβολαίου να ζητήσεις να τοποθετηθούν όπως αναφέρεται παραπάνω. Ζητά να σου το κοστολογησουν, να γραφεί στο συμβόλαιο και να μπει και χρηματική ρήτρα σε περίπτωση κακής τοποθέτησης.

Link to comment
Share on other sites

Kύριε Ροδόπουλε ευχαριστώ για την απάντηση. Το κείμενο που παραθέσατε το είχα ήδη διαβάσει εδώ http://www.window.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=141 καθότι κάνω και προσωπική μελέτη εκτός από το να ρωτάω. :)

 

Η απορία που έχω από αυτό το κείμενο είναι ποιος τελικά ακολουθεί την σωστή μέθοδο με τον αρμό. Γιατί όσους ρώτησα μέχρι τώρα βάζουν πολυουρεθάνη...:confused:

 

Επίσης μιλάω ήδη με κάποια καλές εταιρείες που βάζουν συνθετικά κουφώματα (rehau, kommerling) και ίσως και με alumil...που αλλού να κοιτάξω?

 

SeNNinhA, πολύ χρήσιμη η συμβουλή σου για διαφορετικού πάχους τζάμια...μπορώ να το ζητήσω αυτό? Γιατί αυτά που προτείνουν οι εταιρείες δεν περιλαμβάνουν αυτήν τη δυνατότητα. Ουσιαστικά αυτό που με ενοχλεί πολύ είναι ότι συντονίζεται κάπως το παράθυρο, ο τοίχος και τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία με το έντονο woofer του κλαμπ και ενώ δεν ακούω μουσική, ακούω αυτό το άσχημο υπόκωφο μπουμπουνητό :-x

 

Σας ευχαριστώ και τους δυο για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Η απορία που έχω από αυτό το κείμενο είναι ποιος τελικά ακολουθεί την σωστή μέθοδο με τον αρμό...

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα συνεργεία που το κάνουν.

 

Γιατί αυτά που προτείνουν οι εταιρείες δεν περιλαμβάνουν αυτήν τη δυνατότητα.

 

Θα πας σε εταιρεία που κατασκευάζει μόνη της τα παράθυρα παίρνοντας τα υλικά.

Link to comment
Share on other sites

Πιστέυω οτι αφου το κάνεις ήδη μπορείς να τις βρείς. Σαφώς και δεν μπορώ και δεν πρέπει. Πιστεύω οτι καταλαβαίνεις.

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι σοβαρές εταιρειες προτείνουν ή έχουν σαν επιλογη την τοποθέτηση διαφορετικού πάχους τζάμια. Ακόμη και στον αλουμινα της γειτονιάς σου να απευθυνθεις μπορει να στο κάνει.

 

Όπως σου είπα καμία εταιρεία δεν εχει δικα της συνεργεία τοποθέτησης αλλά απλά συνεργαζόμενα. Αλλα απο αυτα είναι καλα και αλλα μέτρια και άλλα κακά. Αυτό που προτείνω να κανείς είναι να ρωτήσεις κατευθείαν την κάθε εταιρεία στην περιοχη σου εάν μπορει να κανει τετοιου είδους τοποθέτηση και να σου το εγγυηθεί γραπτώς με χρηματική ρήτρα.

 

Δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε πυρηνική φυσική. Εάν εχει όρεξη ο μάστορας και θέλει μπορει να το κάνει. Επειδή όμως θα ζητήσει να το πληρωθεί επιπλεον, εξαρτάται εκτος απο την ικανότητα του και την διάθεση του και απο το οικονομικό. Το θέμα είναι να βρεις ικανό και συνεννοησιμο συνεργείο και ας το πληρώσεις απο την τσέπη σου. Σε αυτό δεν μπορώ να βοηθήσω μιας και δεν είμαι στην περιοχη σου.

 

Δυστυχώς τους συντονισμούς των δομικών στοιχείων απο τα μπάσα θα εξακολουθεις να τους έχεις μια και μεταδίδονται σε μεγάλο ποσοστό και μέσα απο τον σκελετό του κτιρίου και θα τους αισθάνεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Bob ο σφουγκαράκης...

 

Σε bitumen ή καουτσούκ... 40 χρόνια ακριβώς σήμερα σε ντοσιέ και πατώντας τα με το δάκτυλο "κολλάνε" ακόμη, περισσότερο το γκρι...

 

owa001a.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

owa004.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς τους συντονισμούς των δομικών στοιχείων απο τα μπάσα θα εξακολουθεις να τους έχεις μια και μεταδίδονται σε μεγάλο ποσοστό και μέσα απο τον σκελετό του κτιρίου και θα τους αισθάνεσαι.

 

Δηλαδή θεωρείς ότι άδικα μπαίνω στον κόπο να αντικαταστήσω το κούφωμα? :confused:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.