Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοματοποίηση διαδικασίας εύρεσης συντ/στών μήκους λυγισμού υποστυλωμάτων


 

Recommended Posts

Φίλοι καλημέρα,

 

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το μήκος λυγισμού μεταλλικών υποστυλωμάτων. Βασικά φτιάχνω ένα excel (θα το ανεβάσω και στο φόρουμ όταν τελειώσω), που θα δέχεται εντατικά μεγέθη για υποστυλώματα στην κεφαλή και τον πόδα όπως επίσης και τις αντίστοιχες μετατοπίσεις.

Μέσω κάτι απλών τύπων, μπορώ να υπολογίσω τους συντελεστές μήκους λυγισμού αναλόγως των ιδιότήτων των συνδεόμενων μελών στους 2 κόμβους του υπό εξέταση υποστυλώματος (πχ δοκοί).

Το θέμα είναι ότι (όπως είναι εύλογο) οι συντελεστές αυτοί διαφοροποιούνται πολύ ανάλογα με τη μεταθετότηα του υποστυλώματος.

Θα ήθελα λοιπόν να ακούσω τη γνώμη σας για το αν μπορώ να προσδιορίσω το κατά πόσο είναι μεταθετό ένα υποστύλωμα γνωρίζοντας μόνο τα εντατικά του μεγέθη και τις μετακινήσεις των ακραίων κόμβων του.

Σκέφτηκα να υπολογίζω ανά διεύθυνση το λόγο μεταθετότητας θ=Νδ / Vh, όπου δ η σχτική μετακίνηση των 2 κόμβων στην υπό εξέταση διεύθυνση. Αν ο λόγος αυτός είναι >0.1 τ΄τοε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το υποστύλωμα είναι μεταθετό.

Αυτό από ότι έψαξα αναφέρεται συνήθως σε πλαίσια και όχι σε μεμονωμένα μέλη. Περιμένω με αγωνία τη γνώμη σας.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι σε συμμετρικό μονώροφο πλαίσιο ενός ανοίγματος τα υποστυλώματα υπό συμμετρική φόρτιση καταπονούνται με ισχυρή ροπή/τέμνουσα αλλά έχουν μηδενική μετάθεση (λόγω συμμετρίας). Αν τα εξετάζαμε ως μέλη θα λέγαμε ότι είναι αμετάθετα, ενώ αυτό μπορεί να είναι ψευδές... Και το αντίστροφο, υπό αντισυμμετρική φόρτιση...

Link to comment
Share on other sites

Υπό συμμετρική κατακόρυφη φόρτιση εννοείς φαντάζομαι..

Αν όμως θεωρήσουμε οριζόντιο φορτίο (σεισμική) κατά την εξεταζόμενη διεύθυνση και κάνουμε την ανάλυση για την εύρεση της μεταθετότητας νομίζω τα αποτελέσματα θα είναι ορθά (για αυτή τουλάχιστον τη διεύθυνση)...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.