Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή Δαπανών Θερμανσης σε παλιά οικοδομή


IANOS

Recommended Posts

Ο δεύτερος τρόπος υπολογισμού (με βάση τα θερμαντικά σώματα που είναι εγκατεστημένα) είναι εκτός από παράνομος και πέρα για πέρα άδικος για όσους δεν έχουν αλλάξει τα σώματα τους. 

Τα επιπλέον θερμαντικά σώματα ''προστίθενται'' στις συνολικές θερμικές απώλειες του κτιρίου και τελικά πάλι το επιπλέον κόστος από την ύπαρξη επιπλέον θερμαντικών σωμάτων επιμερίζεται βάσει των χιλιωστών θέρμανσης (που δεν αλλάζουν) σε όλους ανάλογα με τον όγκο του διαμερίσματος. Για σκεφτείτε το λίγο...

Και η μελέτη θερμικών απωλειών από την αρχή κανένα όφελος δεν έχει παρά μόνο τζάμπα κόστος. Σιγά να μην βγάλουν σώματα οι ένοικοι της οικοδομής...

 

Ο μόνος (δυστυχώς μη νόμιμος αν και απλός στην εφαρμογή του) τρόπος για να πληρώνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί είναι να προστεθεί στον υπολογισμό και ένας ακόμη συντελεστής όπως και ο εi (χιλιοστά θέρμανσης) ο οποίος θα αφορά τα χιλιοστά της ''παράνομης'' θέρμανσης και θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (πχ ti = Qxtr(i)/ΣQxtr(i) ). Αφού σε κάθε περίοδο γίνει επιμερισμός του κόστους πετρελαίου βάσει των ΣQ(i) και ΣQxtr(i) αυτοί που έχουν παράνομα επιπλέον σώματα να πληρώνουν επιπλέον από αυτά που πληρώναν μέχρι τώρα ποσό ίσο με: 

 

(ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ) * ti = ΣQxtr(i) / [ΣQ(i) + ΣQxtr(i)]  * (ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ) * ti

 

με:

ti = χιλιοστά ''επιπλέον'' θέρμανσης

Qxtr(i) = Η ισχύς των επιπλέον σωμάτων στο διαμέρισμα i

ΣQxtr(i) = Συνολική ισχύς επιπλέον σωμάτων στην οικοδομή

ΣQ(i) = Συνολική ισχύς σωμάτων όπως τα δίνει η αρχική μελέτη στην οικοδομή

 

Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να μετρηθούν όλα τα σώματα. Δεν χρειάζεται νέα μελέτη θερμομόνωσης.

 

Η αλλαγή της κατανομής δαπανών πρέπει να γίνει αφού πρώτα η οικοδομή αποκτήσει καταστατικό που θα ορίζει ξεκάθαρα τί γίνεται με την κεντρική θέρμανση σε περίπτωση αλλαγής σωμάτων. Πχ μπορεί η πλειοψηφία να συμφωνήσει να κλείνει ο λέβητας μέχρι συμφωνίας ή να πάνε στα δικαστήρια. 

Έτσι κανένας δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της ούτε να αρνηθεί την εφαρμογή της. Το καταστατικό θα λειτουργήσει ως απειλή.

Αλλιώς κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί ''μπακαλιές''. 

Αν υπάρχει μελέτη ήδη στην πολεοδομία, θα πρέπει να κοινοποιηθεί και η τροποποίηση της => Μπακαλιές αντίο, πρέπει να βγουν τα επιπλέον σώματα.

 

Αν κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ να με διορθώσετε. 

Edited by Indusys
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 93
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η περιπτωση την διαφορα θερμιδων να την ενταξεις σε "μποιλερ ζνχ" σε καθε ιδιοκτησια?

Link to comment
Share on other sites

@JasonK

Αφού θα διαθέσουν τώρα κάποιο ποσό και θα μπουν στη διαδικασία για την σύνταξη "Σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών και κανονισμού πολυκατοικίας", ας γίνει σωστά και η κατανομή δαπανών θέρμανσης να τελειώνουν μια και καλή με αυτό το θέμα.

Οπότε:

α). μελέτη θερμικών απωλειών με βάση το τωρινό κέλυφος (παλούκι που πρέπει να πληρωθεί αναλόγως)

β). μελέτη εγκατάστασης θέρμανσης με ταν υπάρχοντα λέβητα, θερμαντικά σώματα και δίκτυο σωληνώσεων (θα βγει υπερδιαστασιολογημενος ο λέβητας και τα σώματα, οι ταχύτητες εκτός ορίων και μάλλον .....ανισόρροπο δίκτυο, αλλά θα απεικονίζει την πραγματική κατάσταση)

γ). κατανομή δαπανών θέρμανσης με πρόβλεψη για εγκατάσταση θερμιδομετρητών, που θα  πρέπει να τοποθετηθούν

δ). κατάθεση της υπογεγραμμένης και σφραγισμένης μελέτης κατανομής δαπανών στον συμβολαιογράφο που θα συντάξει και τη σύσταση-κανονισμό.

 

Ενημερώνεις τον διαχειριστή για τα παραπάνω κι ας αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες, ζητώντας και προσφορές για τα υλικά, τις εργασίες και βέβαια την δική σου αμοιβή. Πιθανόν να είναι "οικογενειακή" πολυκατοικία και να αρχίσουν τα "έλα μωρέ, θα τα βρούμε" κλπ. Σήμερα μπορεί να τα βρουν, αύριο μπορεί να σφάζονται (κι όχι για τα μάτια μιας μελαχρινής) ή να σφάζονται οι ενοικιαστές ή οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες.

Ας βάλουν θερμιδομετρητές κι ας αλλάζουν σώματα κάθε μέρα άμα γουστάρουν. Θα αλλάζουν τα φώτα στο δίκτυο και στη συνολική κατανάλωση, αλλά θα πλερώνουν κι αναλόγως.

 

Αλλιώς, αν περνάει δίκτυο φ.α. στην περιοχή, ας καταργήσουν την κεντρική θέρμανση κι ας προχωρήσουν με ατομικά λεβητάκια. Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο (στην Ευρώπη προσπαθούν να τα συμμαζέψουν), αλλά επειδή δεν φαίνεται να βγαίνουμε ούτε σε 20 χρόνια από την ύφεση, μάλλον είναι μονόδρομος αυτή η λύση ή οι ατομικές αντλίες θερμότητας.

 

Για ΥΔΟΜ δεν είπα κάτι πριν, γιατί ενημέρωση φακέλλου δεν παίζει, οπότε θέλει άδεια για εγκατάσταση ....των ήδη εγκατεστημένων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

συμφωνω απολυτα με τον πανο αλλα ολα αυτα θα ναι πονοκεφαλος

( κοστος, νομ κατοχυρωση ) για τους ιδιοκτητες

 

..... δεν ειναι αναγκη ομως να γινει και δικος σου ωστε να βαλεις το κεφαλι σου στον

ντουρβα

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ συμφωνώ με Πάνο για να γίνουν όλα νόμιμα.

 

Η πολυκατοικία είναι οικογενειακή και γίνεται σύσταση για κληρονομιά. Λόγω παλαιότητας ισογείου και μεγέθους προσθήκης Α και Β ορόφου, είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν υπάρει μελέτη θέρμανσης γιατί δεν απαιτείτο. Προστριβές μάλλον δεν υπάρχουν αλλά στο μέλλον όλα είναι πιθανά γι'αυτό θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

 

Πάνο, εφ'όσον είναι υφιστάμενη εγκατάσταση γιατί λες πως πρέπει να μπουν θερμιδομετρητές;

 

Θεωρώ πως δεν έχει νόημα να κάνω πλήρη μελέτη θέρμασης αλλά μόνο θερμικών απωλειών, αφού αυτές μόνο χρειάζονται για την κατανομή δαπανών.

Link to comment
Share on other sites

Σε αντίστοιχη περίπτωση σε κτήριο με άδεια μετά τις 7/11/1985 έκανα ακριβώς αυτό, μελέτη θερμικών απωλειών και με βάση αυτή την μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης.

 

Σε παλαιότερα κτήρια, εφόσον από τον κανονισμό ήδη προβλέπεται διαφορετικός τρόπος κατανομής των δαπανών θέρμανσης, μπορεί να συνεχίσει η εφαρμογή του. Θα πρότεινα πάντως να γίνει ξανά μια μελέτη με τα τωρινά δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

οι θερμιδομετρητες ειναι το πιο δικαιο συστημα γιατι μετρουν ολες τις θερμιδες νομιμες ή μη ασχετως μαιμουδιων

ενω η ωρομετρηση τα χωνευει ολα, για να καταλαβεις και το πετρελαιο να τελειωσει, απαξ και ανοιξεις την αυτονομια

οι ωρες γυρνουν οπως και να χει

Link to comment
Share on other sites

η περιπτωση την διαφορα θερμιδων να την ενταξεις σε "μποιλερ ζνχ" σε καθε ιδιοκτησια?

 

Σωστό αυτό που λες, πάλι όμως δεν θα πρέπει να διαχωριστεί η κατανάλωση των ''εικονικών'' boiler από τη θέρμανση;

Εκτός πνεύματος του κανονισμού δεν θα είναι ο υπολογισμός που θα κάνουμε;

 

Παιδιά, όλοι εμείς κατανοούμε πως για να γίνει σωστή και τεκμηριωμένη κατανομή, θα πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη των θερμικών απωλειών.

Αυτοί που δεν θα το καταλάβουν είναι οι πελάτες μας οι οποίοι θα πληρώσουν για να γίνει μια μελέτη (με τις ανάλογες παραδοχές αφού δεν μπορούμε να τρυπάμε τοίχους και πλάκες) και μετά θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση είτε να πρέπει να αφαιρέσουν σώματα είτε να ίσως και να προσθέσουν.

Δεν νομίζω πως υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει εκ νέου μελέτη απωλειών όταν αποδεδειγμένα τα σώματα έχουν επιλεγεί βάσει υπολογισμού και όχι αυθαίρετα, εκτός και εάν οι ένοικοι διαμαρτυρηθούν πως κρυώνουν και πως θέλουν να ξέρουν τί μεγέθους θερμαντικά σώματα απαιτούνται.

Link to comment
Share on other sites

Η κατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα με μεγάλο επαγγελματικό ενδιαφέρον. Επιπλέον επηρεάζει άμεσα και τους τελικούς χρήστες οπότε έχουν και αυτοί λόγο να ζητούν μια όσο το δυνατό ορθότερη απεικόνιση της πραγματικότητας. Ορίστε λοιπόν πεδίο λαμπρό για μια μερική επαγγελματική διέξοδο στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. Σε αντίθεση με τα ΠΕΑ που τόσο χαμός γίνεται..Αντί λοιπόν να μαχόμαστε για τις εξετάσεις των Ε.Ε και τις τιμές των ΠΕΑ ας ρίξουμε λίγο το βάρος στην ανάδειξη της σημασίας μιας σωστής κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης. Το ΤΕΕ και οι συλλόγοι μας ακούν...;

 

Y.Γ Ισως θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής αντικατάστασης όλων των συστημάτων ωρομέτρησης με συστήματα θερμιδομέτρησης με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.