Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Τζάκια.. Προβλήματα και λύσεις.


vstrom71

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ενδιαφερομαι για να γκρεμισω ενα παλιο τζακι που εχω κ να βαλω ενα ενεργειακο, κ εχω καποιες αποριες.

1.) για αρχη ελληνικο ή ξενο τζακι? με βαση την ποιοτητα κατασκευης τους? περιπου η διαφορα απο τις προσφορες που πηρα ειναι στα 1000 ευρω.

2.) για τα τζακια με πλακες βερμικουλιτη τι γνωριζετε? εκανα μια ερευνα στο διαδικτυο αλλα οι πληροφοριες ειναι λιγες, αξιζει να παρω τζακι με πλακες βερμικουλιτη, ( κοστιζει επιπλεον 350 ευρω)

3.) μια αλλη απορια ειναι να παρω τζακι 15kw ή 20kw,το πρωτο με βαση τον κατασκευαστη θελει 5kg/hour ξυλα ,ενω το δευτερο 6kg/hour (θεωρητικα περιπου 20% λιγοτερη καταναλωση) . το σπιτι ειναι ισογεια κατοικια πολυ καλα μονωμενη με διπλα τζαμια(σπιτι 10ετιας).σας επισυναπτω μια photo της κατοψης του σπιτιου.(υψος 3.00μ.)

 

http://imageshack.us...geiakotzaki.jpg

 

οπως βλεπετε απο την Photo,το τζακι θα μπει σε μια γωνια, ενος μικρου χωρου 12 τ.μ . ο οποιος επικοινωνει με το σαλονι(45-50τ.μ).επισης θελω να τραβηξω μια σωληνα συνολικου μηκους 8μ η οποια θα εχει 2 διαφορετικες περσιδες κ θα πηγαινει στον διαδρομο των υπνοδωματιων ετσι ωστε η μια περσιδα να στελνει ζεστη στο σαλονι κ η αλλη να ζεσταινει τον διαδρομο, τα υπνοδωματιο θα τα ζεσταινω με τα καλοριφερ....

Edited by xekolla
Link to comment
Share on other sites

Γειά σας

 

Εχω και γώ τζάκι συνδεδεμένο με τα καλοριφέρ.

Δεν καπνίζει όταν καίει. Το πρόβλημα υπάρχει όταν ανοίγουμε το τζάμι-πόρτα για να βάλουμε ξύλα. Ενώ ανοίγω το πορτάκι που έχει στο κάτω μέρος του το τζάκι ώστε να μπει αέρας από τις τρύπες που αφήσαμε(2) και ανοίγω και την πορτούλα στην κορυφή του που όταν καίει το τζάκι είναι κλειστή για να μην φεύγει η ζέστη και να ζεσταίνει το νερό ώστε να κυκλοφορεί στα σώματα, όταν ανοίξω την πόρτα και βάλω ξύλα βγάζει καπνό. Έχω προσπαθήσει να έχω ανοιχτό ένα παράθυρο αλλά τπτ. Το τζάκι όταν καίει έχει πολύ αέρα…Όταν ανοίγω το κάτω καπάκι κ μπαίνει αέρας μπουμπουνίζει πολύ να φανταστείτε…Δ μπορώ να καταλάβω τι φταίει… Μόνο όταν έχω ανοιχτή την πόρτα βγάζει καπνό. Όταν αρχίσει η καύση δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Μήπως φταίει το ύψος της καμινάδας? Η καμινάδα δεν πρέπει να είναι πιο ψηλά από την σκεπή? Επειδή ξανακτίσαμε την σκεπή μας και την καναμε κατά ένα μέτρο ψηλότερη, μήπως πρέπει να ανεβάσουμε και την καμινάδα πιο ψηλά από την σκεπή?

 

Έχω αγανακτήσει γιατί χάνεται όλη η ζέστη όταν περιμένω να βγεί ο καπνός…

Περιμένω την συμβουλή σας

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

geomoak δεν λειτουργει σαν τζακι. Λειτουργει σαν σομπα, καυστηρας, αλλα οχι σαν τζακι. Το τζακι τραβαει αερα απο μπροστα. Θεωρησε οτι εχεις μια σομπα με μεγαλη πορτα και φταιει αυτο, ουτε η καπνοδοχος ουτε τιποτα αλλο. Ειναι θεμα σχεδιασμου της εστιας και τ τροπου τροφοδοσιας τησ αερα για καυση το λαθος. Με ανοιγομενη πορτα το θεμα αυτο δεν λυνεται (η λυνεται παρα πολυ δυσκολα) δοκιμασε να ανοιγεις τ πορτα παρα πολυ αργα στα πρωτα εκατοστα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

εβαλα ενα καινουριο ενεργειακο τζακι κ εχει μια σωληνα 4-5 μετρα που περναει μεσα σε ενα κτιστο καναπε κ απο εκει με μια περσιδα στελνει τον αερα στον χωρο... ο καναπες ειναι 5 μ μηκος χ 0.5 βαθος, κ= θα ηθελα να ρωτησω με τι μπορω να μονωσω την σωληνα για να μην υπαρχουν απωλειες θερμοτητος?με υαλοβαμβακα κανει?επειδη ειναι σε εσωτερικο χωρο μεσα στο σαλονι θελω να ειναι οσο πιο ακινδυνο γινεται για την υγεια μου.... επειδη διαφορα εχουν ακουστει για υαλοβαμβακα.....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια σας,

Έχω κι εγώ ένα πρόβλημα με το ενεργειακό τζάκι μου, και θα ήθελα την γνώμη σας.

Λοιπόν, το τζάκι το εγκαταστήσαμε πριν από περίπου 3 μήνες, και από την αρχή έβγαζε μυρωδιά από τις περσίδες, τέσσερις συνολικά, οι τρεις κάτω από το τζάκι και η τέταρτη ψηλά σε απόσταση περίπου 4μ από την εστία. Η μυρωδιά βγαίνει μόνο από τις περσίδες, η εστία δλδ δεν "καπνίζει". Επικοινωνώντας με την εταιρία που μου το πούλησε, μου λένε ότι είναι φυσιολογικό (είναι η μυρωδιά από τα μέταλλα, κόλλες, κτλ.) και ότι αφού ανάψει μερικές φορές η μυρωδιά θα φύγει. Τονίζω όμως ότι η μυρωδιά που έβγαινε ήταν καθαρά μυρωδιά καμένου ξύλου, καμιά σχέση με κόλλες κλπ. Έχουν παρέλθει πλέον 3 μήνες και το τζάκι το ανάβουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση (όποια οσμή λόγω του ότι ήταν καινούργιο θα έχει λογικά εξαφανιστεί), χωρίς όμως να δουλεύει το μοτέρ/αερόθερμο, σαν απλό τζάκι δλδ με ανοιχτή την πόρτα του, γιατί η μυρωδιά που εξακολουθεί να βγαίνει από τις περσίδες είναι ανυπόφορη (για να καταλάβετε το πόσο άσχημα μυρίζει φανταστείτε ότι ο τοίχος πάνω από την τέταρτη περσίδα που είναι ψηλά έχει κιτρινίσει.... :shock: ).

Επικοινωνώντας και πάλι με την εταιρία μου λεν ότι το πρόβλημα το δημιουργούν τα ξύλα που είναι υγρά.

 

Τα ξύλα που καίω (οξιά), είναι σε καλή κατάσταση, αλλά και πάλι, όσο υγρά και να είναι δικαιολογείτε αυτό?

Ο θάλαμος καύσης λογικά, δεν είναι τελείως μονωμένος και ανεξάρτητος από το σύστημα εισροής και προώθησης του αέρα στον χώρο?

Για να κιτρινίσει ο τοίχος σημαίνει ότι από τις περσίδες βγαίνει καπνός, και πέρα από την μυρωδιά είναι και θέμα υγείας......

 

Ευχαριστώ, για την βοήθεια σας

Link to comment
Share on other sites

Ξεκολα αφου ειναι μεσα στο σπιτι οι απωλειες δεν ειναι απωλειες, Αν νομιζεις οτι σου βγαζει χαμηλη θερμοκρασια τοτε ο υαλοβαμβακας αν κλειστει καλα αντεχει σ αυτες, με γυψοσανιδα αν τ καλυψεις επισης θα εχει καλη μονωση και ακομη μπορεις να βαλεις διπλου τοιχωματος μονωμενο ετοιμο λειο εσωτερικα (οπως οι καπνοδοχοι) αλλα ισως και να ναι περιτα ολ αυτα.

Τζαντζελιν (τ ονοματα ειναι αυτα) σου λενε δικαιολογιες αφου ειδες και κιτρινιλα ψηλα εχει προβλημα. Κλεισε προχειρα την επανω αν δε διορθωθει κατι δεν υπαρχει λυση πρεπει να ανοιχτει. Λογικα αυτη η επανω ειναι για εκτονωση και αν εισαι τυχερος και ειναι απ αυτην θα ανοιξεις απλα μια τρυπα αντιστοιχα ψηλα απ εξω και θα φυγει εκει η μυρωδια. Βεντυλατερ δεν εχει η δεν το ανοιγεις εσυ? Οσο ψηλοτερη θερμοκρασια εχει εσωτερικα του (λογω τ οτι δεν απαγαγεις θερμοτητα) τοσο περισσοτερο θα μυριζει. .

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, κι ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.

Αυτή η τέταρτη περσίδα που είναι ψηλά μάλλον δεν είναι εκτόνωσης (ήταν να μπει κάτω από το τζάκι κι αυτή, δίπλα από τις άλλες αλλά εγώ την ήθελα ψηλά και μακρυά λόγω διαμόρφωσης του χώρου)

και η μυρωδιά βγαίνει και από τις τέσσερις.

Βεντυλατέρ έχει, απλώς εγώ δεν το ανοίγω γιατί η μυρωδιά είναι ανυπόφορη.

Αυτό που μέ προβληματίζει είναι το ότι μέσα στον θάλαμο καύσης έχει σχάρα και από κάτω ένα μεταλλικό καλαθάκι (το οποίο απλώς ακουμπάει για να στηριχτεί, αφήνοντας αρκετό κενό περιμετρικά)για την συλλογή της στάχτης, όταν βγάζω τώρα αυτό το καλαθάκι το βαντυλατέρ είναι ακριβώς απο κάτω του και ακριβώς δίπλα στο βεντιλατέρ είναι ο αγωγός (με φορά προς τα πάνω)που φέρνει τον αέρα από έξω.

Υπάρχει περίπτωση να περνάει η κάπνα των ξύλων ή η μυρωδιά της στάχτης γύρω από το καλαθάκι και από εκεί να τον τραβάει και να τον στέλνει στις περσίδες (οι οποίες παρεμπιπτόντως όλες έχουν κιτρινίσει η μπογιά τους δλδ).

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Η εστια σου ειναι ακριβη? Κατι κανανε λαθος τοτε στο στησιμο. Η αερα απ εξω πρεπει να παιρνει, η αερα απο μεσα για αναθερμανση, η και απ εξω και απο μεσα κατ επιλογη.. Οχι ομως ετσι χυμα απ οπου να ναι. Το βεντυλατερ πρεπει να παιρνει αερα με αγωγο-ους εσωτερικο η εξωτερικο η και απ τα δυο, απομονωμενα σε δικο του κυκλωμα ανεξαρτητο απ τον ενδιαμεσο χωρο εστιας - επενδυσης.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Νομίζω ότι είναι μεσαίας κατηγορίας..

Το βεντυλατέρ παίρνει αέρα και από έξω και αναθερμασμένο από μέσα (μέσω οπών που υπάρχουν περιμετρικά της εστίας οι οποίες όμως είναι μέσα από την πόρτα). Και μάλλον χύμα τον παίρνει τον αέρα ανάμεσα από τον χώρο εστίας-επένδυσης. Στέλνω μια φωτογραφία από την εστία, πριν μπει η επένδυση μήπως και φανεί καλύτερα.

Ο αγωγός που έρχεται από έξω, αφού μπήκε η επένδυση έχει φορά προς τα πάνω, και αυτό που δεν φαίνεται καλά είναι το καλαθάκι που ανέφερα πιο πάνω, το οποίο είναι ακριβώς πάνω από το βεντυλατέρ και στηρίζεται πάνω στο μαντέμι τελείως χαλαρά. Εκτός από τους αεραγωγούς που έχουν μπει και καταλήγουν στις περσίδες, η εστία "κλείστηκε" με την επένδυση έτσι ακριβώς όπως είναι στην φωτογραφία. Υπάρχει περίπτωση το βεντυλατέρ να τραβάει αέρα μέσα από την εστία, από τον χώρο γύρω από το καλάθι ή και από της οπές γύρω από την εστία και να τον στέλνει μέσα στον χώρο?

post-7714-0-05499500-1327400579_thumb.jpg

post-7714-0-89877600-1327400619_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.