Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας Φ/Β - ΕΠΑΕ/ΣΧΟΠ


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδερφοι, γνωρίζει κανείς τι μπορεί να μου ζητήσουν για έγκριση σχοπ για φβ εγκατάσταση σε οικία σε περιοχή εκτός σχεδίου στην Πάρο;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γιατι χρειαζεται ο ΣΧΟΠ σε φωτοβολταικα σε στεγη.Αφου καλα καλα αν δεν εισαι σε περιπτωση που θελει ΕΠΑΕ (πχ παραδοσιακος οικισμος...) δεν ενημερωνεται η πολεοδομια καθολου.Σχοπ γιατι?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. οι περιοχές εκτός σχεδίου στην Πάρο έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υπάρχει το πδ που έχει δημοσιευθεί στο φεκ δ 732/1993 με περιορισμούς δόμησης. σε επαφή που έκανα με την πολεοδομία νάξου, μου είπαν οτι πρέπει να πάρω έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας που απαιτεί έγκριση σχοπ και γιαυτό ζήτησα την βοήθειά σας.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας. Δες και τη σχετική νομοθεσία εδώ :http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=555&language=el-GR

Η ΣΧΟΠ θα ζητήσει λογικά μια κάτοψη και τεχνική έκθεση. Πάρε τηλέφωνο και ρώτα και καλή τύχη!!!

Link to comment
Share on other sites

Το ΥΠΕΚΑ έβγαλε σήμερα νέα Υπουργική Απόφαση για τους όρους εγκατάστασης Φ/Β. Με μία πρώτη ανάγνωση έχει κάποια θετικά, ωστόσο νομίζω ότι θα δημιουργήσει και αρκετά "νέα" εμπόδια. Θα προσπαθήσω αργότερα σήμερα να κάνω μια ανάλυση για τα + και τα -

 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Yxbruw65UZY%3d&tabid=37&language=el-GR

 

Λοιπόν για τη νέα Υπουργική Απόφαση έχω να πω τα εξής:

 

1. Με το ΦΕΚ 1556/2010, είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με τα μη άρτια και οικοδομήσιμα γιατί δεν επέτρεπε ύψος Φ/Β πάνω από 2,5 m. Στη νέα υπουργική απόφαση ενώ αναφέρει ποια είναι τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη για όλα τα παρεμφερή (περίφραξη, οικίσκος κτλ) δεν αναφέρεται τίποτα για το ύψος των Φ/Β αυτών καθεαυτών. Δημιουργείται έτσι νομικό κενό που αφήνει τον επενδυτή στο έλεος της κάθε πολεοδομίας. Επαναλαμβάνω ότι αυτό ισχύει για τα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα

 

2. Εντάσσει όλα τα Φ/Β ανεξαρτήτως ισχύος στις διατάξεις του Χωροταξικού των ΑΠΕ. Υπενθυμίζω ότι το χωροταξικό των ΑΠΕ αφορούσε μόνο τα όσα είναι άδειες παραγωγής (άνω των 150kW με τον 3468/2006, και μετά με τον 3851/2010 όσα είναι άνω του 1MW). Αυτό καταρχήν είναι παράτυπο γιατί το χωροταξικό είναι ανώτερο ιεραρχικά από οποιαδήποτε ΚΥΑ ή απλή ΥΑ και δεν μπορεί να αλλάξει με μια απλή ΥΑ.

 

3. Εκτός της παρατυπίας, δημιουργείται το εξής παράδοξο το οποίο δεν ξέρω πως θα χειριστούν οι υπηρεσίες. Το χωροταξικό των ΑΠΕ αναφέρει σαφώς ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Την ίδια στιγμή ο Ν. 3851/2010 αναφέρει ότι επιτρέπεται αρκεί να τηρείται η ποσόστωση του 1%. Εδώ πέρα λοιπόν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο χωροταξικό, τον 3851 και τη νέα υπουργική απόφαση και αν ληφθεί υπόψη ότι όπως προείπα το χωροταξικό είναι ανώτερο ιεραρχικά, τότε θεωρητικά όλα τα Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας είναι μετέωρα.

 

4. Με τη νέα υπουργική απόφαση ζητάνε να συνυποβάλλονται στην έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας στοιχεία πιστοποίησης του εξοπλισμού που είναι άνω των 2,5m ύψους σε ακραίες ανεμοπιέσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Το θεωρώ άχρηστο και ότι αυξάνει άσκοπα τη γραφειοκρατία. Είναι νομίζω σαφές ότι όποιος πάει να βάλει τρακερ δεν θα βάλει ότι να ναι.

 

5. Με την τροποποίηση που γίνεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1 του ΦΕΚ 376/2010 στην ουσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την εγκατάσταση Φ/Β σε εντός σχεδίου οικόπεδα. Θυμίζω ότι επειδή τα Φ/Β ως 500kw είναι πολεοδομικά μη οχλούσες δραστηριότητες, μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας περιορισμός για εγκατάσταση εντός σχεδίου.

 

Αυτά είχα να πω μέχρι στιγμής. Περιμένω και τις δικές σας παρατηρήσεις και σχόλια. Νομίζω πάντως ότι τα έκαναν σαλάτα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους. Με πρόλαβε η νέα απόφαση.Πάντως στην πολεοδομία νάξου ο υπευθυνος για τα φβ ήταν πάρα πολύ εξυπηρετικός και μου έδωσε τα στοιχεια τηλεφωνικά και με mail.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αγαπητοι συνάδερφοι θα επανέλθω σε ένα θέμα που με είχε απασχολήσει και στο παρελθόν αλλά τελικά δεν κατόρθωσα να βρώ την σωστή λύση. Αφορά τις διαδικασίες για να πάρει κάποιος γνωμάτευση ΕΠΑΕ/ΣΧΟΠ σε περιπτώσεις που απαιτείται για φβ εγκαταστάσεις του ειδικού προγράμματος. Απο ότι γνωρίζω για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμος και να πάρει κάποιος γνωμάτευση πρέπει να υποβάλλει αίτηση για εεμκ. Απο την άλλη πλευρά για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν απαιτείται εεμκ, επομένως το ερώτημά μου είναι τι κάνει κάποιος για να πάρει την γνωμάτευση της ΕΠΑΕ/ΣΧΟΠ που ζητάει ο νόμος. Υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε ή απλά υποβάλουμε την αίτηση για εεμκ και προκαλούμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού και τελικά μας δίνουν την γνωμάτευση;

Ευχαριστώ για την βοήθειά σας.

Νάσος

Link to comment
Share on other sites

Απαιτείτε ΕΕΜΚ εφόσον είσαι σε περιοχή που ελέγχεται από ΕΠΑΕ. Πρέπει να κάνεις αίτηση για έγκριση του ΦΒ από την ΕΠΑΕ για να προχωρήσει η ΕΕΜΚ.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδερφε σταύρο ευχαριστώ και ξέρω οτι πρέπει να πάρω "γνωμάτευση" (όπως αναφέρεται επι λέξει στην νομοθεσία) αλλά το θέμα μου είναι το εξής:

για την γνωμάτευση της ΕΠΑΕ/ΣΧΟΠ πρέπει να υποβάλλω την σχετική αίτηση για ΕΕΜΚ με τα σχετικά δικαιολογητικά (τοπογραφικό, τεχνική έκθεση, άδεια οικοδομής κλπ) ή κάτι άλλο;

Ευχαριστώ ξανά

Νάσος

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΩΤΑ πας για ΕΠΑΕ. Εκεί θα σου πουν τι δικαιολογητικά θέλουν. Όταν πάρεις έγκριση τότε ξεκινας διαδικασία για ΕΕΜΚ, και αν έχεις κάποιον μεσα να σε βοηθήσει μπορεις να το πας παράλληλα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.