Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση εκτός σχεδίου: Η δημοτική έκταση είναι "κοινόχρηστη έκταση";


Recommended Posts

Ένα αγροτεμάχιο (εκτός σχεδίου, εκτός ζώνης, εκτός ο,τιδήποτε) είναι άρτιο και οικοδομήσιμο αν:

α) Έχει εμβαδό πάνω από 4 στρ (σύμφωνα με ΦΕΚ 270/1985)

β) Έχει πρόσωπο σε "κοινόχρηστο δρόμο" πάνω από 25 m (σύμφωνα με ΦΕΚ 308/2003)

 

Ερωτήματα προς διερεύνηση:

 

1) Μια έκταση που ανήκει σε δήμο και έχει δρόμο είναι "κοινόχρηστος δρόμος"; Ή μήπως οι "κανονικοί" δρόμοι ανήκουν μόνο στο δημόσιο;

 

2) Αγροτεμάχιο δημιουργηθέν προ της ισχύος του ΦΕΚ 308/2003 υπάγεται στον περιορισμό των 25 m;

 

Ας απαντήσει κάποιος γιατί όπως βλέπω οι ερωτήσεις για τα εκτός σχεδίου είναι πολλές.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, οι ερωτήσεις αυτές έχουν απαντηθεί Ν φορές.

1) αναζήτησε το έγγραφο το οποίο αναφέρει ποιοι δρόμοι θεωρούνται κοινόχρηστοι, υπάρχει στα downloads.

2) όχι. στο ΦΕΚ 270Δ/1985 θα βρεις όλες τις περιπτώσεις.

Καλη συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

1) Εγγρ 1256/1-3-05 Εφαρμογή του Αρθ-10 παρ.1 του Ν-3212/03 και διευκρινήσεις σχετικά με τους κοινόχρηστους δρόμους σε εκτός σχεδίου περιοχή (εφαρμογή της διάταξης του Αρθ-1 παρ.1α ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) ελάχιστο πρόσωπο εξασφάλιση της αρτιότητας των εκτός σχεδίου γηπέδων, που δημιουργούνται από κατάτμηση ή από συνένωση μη αρτίων, απαίτηση προσώπου και σε περιοχές ΖΟΕ Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου)

2) Η απαίτηση προσώπου 25μ σε κοινόχρηστο δρόμο ισχύει για γήπεδα που δημιουργούνται μετα την ισχύ του Ν.3212/2003.

Link to comment
Share on other sites

Στην συνέχεια όμως σύμφωνα με το εγγρ. 49045/05 (ΔΟΚΚ 20-12-05) του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διευκρινίζεται: «Σας διευκρινίζουμε ότι το εγγρ. 1256/1-3-05 είναι έγγραφο της Δοκκ προς συγκεκριμένους αποδέκτες με το οποίο έγινε μια προσπάθεια αποσαφήνισης του θέματος που προέκυψε σχετικά με τις εκτός σχεδίου κοινόχρηστες οδούς, διαπιστώνοντας τις απόψεις της υπηρεσίας μας.

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δεσμευτικό ούτε αποτελεί διάταξη γενικής εφαρμογής, επίσης η άποψη για έκδοση απόφασης Γενικού Γραμματέα περιφέρειας για την διαπίστωση της κοινοχρησίας ενός δρόμου, δεν έτυχε της αντίστοιχης νομικής θεσμοθέτησης και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται από την οικία Νομοθεσία.

Επειδή εν τω μεταξύ έχουν διατυπωθεί και άλλα ερωτήματα σχετικά, το θέμα είναι υπό έρευνα και συνολική επεξεργασία για την διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και αποφυγή παρερμηνειών.»

Όπως φαίνεται λοιπόν από τα παραπάνω δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία καθορισμού ενός δρόμου ως κοινόχρηστου στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες διότι ουσιαστικά έχει σταματήσει κάθε πράξη μεταβίβασης ή έκδοση οικοδομικής άδειας στις εκτός σχεδίου περιοχές.Αν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη .......

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια σύγχυση στο θέμα των ΚΧ οδών και από τις ίδιες τις υπηρεσίες. Πάντως το έγγραφο αυτό είναι το μόνο νομίζω, που προσπαθεί να στοιχειοθετήσει τα χαρακτηριστικά των αποκαλούμενων ΚΧ οδών, οπότε εάν ένας δρόμος ανήκει στις περιπτώσεις αυτές, είναι δυνατό στοιχείο όσον αφορά την δυνατότητα κατάτμησης..

Link to comment
Share on other sites

Όπως κατάλαβα από την έρευνα που έκανα σε δήμους και πολεοδομίες, δυστυχώς οι εκεί δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να πάρει την ευθύνη ο ιδιώτης μηχανικός. Δηλαδή αφού γράψεις στη δήλωση ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, αυτοί θα θεωρήσουν ότι είναι χωρίς να το ψάξουν.

 

Και πώς λέτε τόσο ελαφρά τη καρδία ότι το ΦΕΚ 308Α/2003 δεν ισχύει για αγροτεμάχια δημιουργηθέντα προ του 2003; Δε θα έπρεπε αυτό το ΦΕΚ να λέει "εξαιρούνται όσα αγροτεμάχια έχουν δημιουργηθεί μέχρι την ισχύ αυτού του νόμου;" Ή μήπως αυτό εννοείται;

 

Συνάδελφοι έχουμε γίνει νομικοί! Αν θες να γίνεις νομικός και δε σου αρέσουν τα αρχαία και τα λατινικά, γίνε τοπογράφος!

Link to comment
Share on other sites

Και πώς λέτε τόσο ελαφρά τη καρδία ότι το ΦΕΚ 308Α/2003 δεν ισχύει για αγροτεμάχια δημιουργηθέντα προ του 2003; Δε θα έπρεπε αυτό το ΦΕΚ να λέει "εξαιρούνται όσα αγροτεμάχια έχουν δημιουργηθεί μέχρι την ισχύ αυτού του νόμου;" Ή μήπως αυτό εννοείται;

 

Κάθε νόμος, διοικητική πράξη κλπ ισχύει από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, εκτός εάν αναφέρεται ότι έχει αναδρομική ισχύ κάποια συγκεκριμένη διάταξη ή όλη η διοικητική πράξη, όπως πχ οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

 

Για το λόγο αυτό, και όχι "ελαφρά τη καρδία" έχει αναφερθεί εκατοντάδες φορές στο forum ότι οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου εφαρμόζονται στα ακίνητα που δημιουργούνται μετά την ημερομηνία δημοσίευσής του σε ΦΕΚ.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ή κακώς Ιούλιε ;) το κύριο κομμάτι της δουλειάς σου είναι τα ιδιωτικά τοπογραφικά. Και το κύριο μέρος της δουλειάς που απαιτείται για την σύνταξη ενός τοπογραφικού, είναι η μελέτη της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας και η έρευνα του ισχύοντος καθεστώτως όπως αυτά αποκρυσταλλώνονται στην δήλωση σου των ν. 651/77 και 1337/83. Οπότε νομίζω πως η αγανάκτηση σου δεν είναι δικαιολογημένη. Το επάγγελμα του τοπογράφου μηχανικού έχει διαμορφωθεί καλώς ή κακώς έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.