Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώληση "αγροτεμαχίου;"


Recommended Posts

το θέμα δεν είναι αν είναι εις βάρους δημοσίου(ιδιοκτησία είναι και αυτό)

 

απλά η χρησικτησία προυποθετει νομή και κατοχή ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ

 

άρα από τη στιγμή που κάτι είναι ιδιοκτησία του δημοσίου, του μήτσου, του γιάννη..

η καλή πίστη πάει περίπατο άρα και η χρησικτησία

Link to comment
Share on other sites

Χρησικτησία σε δημόσια έκταση καθώς και σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το δημόσιο σε ιδιώτες δεν αναγνωρίζεται.

Επομένως δεν μπορείς να επικαλεστείς χρησικτησία και για αγρούς οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί με διανομή του Υπ. Γεωργίας.

Αν λοιπόν το υπ' όψιν αγροτεμάχιο έχει αριθμό διανομής έστω και ως χέρσο, ξεχνάς την χρησικτησία.

Εξαιρέσεις:

1. To αγροτεμάχιο στον πίνακα της διανομής έχει προέλευση ''ιδιοκτησία''. Επομένως δεν έχει χορηγηθεί τίτλος από το Δημόσιο.

2. Σε δημόσια έκταση, αν η 20ετής χρησικτησία τεκμέρεται μέχρι το 1952 (αν θυμάμαι καλά, γιατί δεν το έχω πρόχειρο). Μέχρι τότε επιτρεπόταν από την νομοθεσία η χρησικτησία και σε δημόσιες εκτάσεις. Στη συνέχεια άλλαξε.

Link to comment
Share on other sites

2. Σε δημόσια έκταση, αν η 20ετής χρησικτησία τεκμέρεται μέχρι το 1952 (αν θυμάμαι καλά, γιατί δεν το έχω πρόχειρο). Μέχρι τότε επιτρεπόταν από την νομοθεσία η χρησικτησία και σε δημόσιες εκτάσεις. Στη συνέχεια άλλαξε.

 

Σε ποιες διατάξεις στηρίζεται αυτή η θέση;

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια σειρά νόμων, διαταγμάτων κλπ. (δες και άρθρο 1055 του Αστικού κώδικα -Βιβλίο Τρίτο, Εμπράγματο δίκαιο).

Έχει να κάνει με ερμηνεία του Βυζαντινορωμαϊκού δικαίου και του Οθωμανικού, καθώς το Ελληνικό δημόσιο αποτελεί διάδοχο των ανωτέρω ''κρατών''.

Υπάρχει επίσης η διάκριση σε παλιές χώρες και νέες χώρες, ένεκα του γεγονότος ότι η επικράτεια δεν απελευθερώθηκε ταυτόχρονα.

Το είχα αντιμετωπίσει παλαιότερα σε πραγματογνωμοσύνη και το είχα συζητήσει με νομικούς.

Επίσης επί ακινήτων των ΟΤΑ ισχύουν άλλες προθεσμίες (ΝΔ 31/1968, δες και αποφ. 27519/2008 Μονομ. πρωτ. Θεσ/νικης)

Υπάρχουν επίσης διάφορες ερμηνείες για χρησικτησία σε κλήρους (ματά τον ΜάΙο του 1968 )

Ενδεικτικά

http://www.dsserron.gr/singleAnakoinosi.jsp?textId=103

Κάποιες ρυθμίσεις επίσης έχει και ο 3127/2003 για αστικά ακίνητα (δεν έχω ψάξει για αγροτικά)

που επιτρέπει χρησικτησία έναντι του δημοσίου

http://www.pomida.gr/loipa/n-3127.htm

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ geokasto σίγουρα το 1952 δεν ισχύει.

Ισχύει η έκτακτη χρησικτησία δημόσιου κτήματος εφόσον έχει συμπληρωθεί τριακονταετής νομή μέχρι 11-9-1915. Για δημόσιο ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού δες άρθρο 4 Ν3127/2003.

Δες και το απόσπασμα απόφασης του Α.Π η οποία αναφέρεται στο ζήτημα και στις διατάξεις οι οποίες ισχύουν.

Απόσπασμα από απόφαση του Α.Π. 266/2010

“…

Από το συνδυασμό, επίσης, των διατάξεων των ν. 8 παρ. 1, Κωδ. (7.39), ν. 9 παρ. 1, Πανδ. (50.14), ν. 2 παρ. 20, Πανδ. (41.4), ν. 6 παρ. Πανδ. (44·3), ν. 76 παρ. 1, Πανδ. (18.1) και ν. 7 παρ. 3, Πανδ. (23.3) του Βυζαντινορρωμαϊκού Δικαίου, που ίσχυε πριν από τον Αστικό Κώδικα, προς εκείνες των άρθρων 18 και 21 του νόμου της 21-6/3.7.1837 "περί διακρίσεως κτημάτων", προκύπτει περαιτέρω, ότι η έκτακτη χρησικτησία χωρεί, με τις προϋποθέσεις που εκτέθηκαν και σε δημόσια κτήματα, όπως είναι και τα δημόσια δάση, εφόσον όμως η τριακονταετής νομή αυτών είχε συμπληρωθεί μέχρι και της 11ης Σεπτεμβρίου 1915. Και αυτό γιατί μετά την αμέσως πιο πάνω ημερομηνία δεν ήταν επιτρεπτή η χρησικτησία στα δημόσια κτήματα, όπως, ειδικότερα, προκύπτει από τις διατάξεις αφενός του ν. ΔΞΗ/1912 και των διαταγμάτων "περί δικαιοστασίου", που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότησή του και αφετέρου του άρθρου 21 του Ν.Δ. της 22.4/16.5.1926 "περί διοικητικής αποβολής από των κτημάτων της Αεροπορικής Αμύνης", που κυρώθηκε με τη με αριθμό 24/1926 Συντακτική Απόφαση, κατά την οποία τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των ακίνητων κτημάτων δεν υπόκεινται σε καμιά παραγραφή στο μέλλον, ενώ, εξάλλου, αυτή που άρχισε, δεν έχει καμιά συνέπεια αν μέχρι τη δημοσίευση του πιο πάνω διατάγματος δεν είχε συμπληρωθεί η παραγραφή των τριάντα ετών, κατά τους νόμους που ίσχυαν. Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του α.ν. 1539/1938, τα δικαιώματα επί ακινήτων του Δημοσίου δεν υπόκεινται σε παραγραφή, κάθε δε παραγραφή, η οποία είχε αρχίσει πριν από την ισχύ του νόμου αυτού δεν έχει έννομη συνέπεια, αν αυτή δεν συμπληρώθηκε μέχρι της ισχύος του, κατά τους προϊσχύοντες νόμους. Από τις τελευταίες αυτές διατάξεις, που διατηρήθηκαν σε ισχύ με εκείνη του άρθρου 53 του ΕισΝΑΚ, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Βυζαντινορρωμαϊκού Δικαίου, που προμνημονεύθηκαν, προκύπτει ότι μέχρι το χρόνο ισχύος του πιο πάνω ν.δ. του έτους 1926 τα επί ακινήτων δικαιώματα του Δημοσίου υπάγονται μόνο στην έκτακτη χρησικτησία, έκτοτε δε ούτε στην τακτική ούτε στην έκτακτη, μόνο δε η έκτακτη χρησικτησία που συμπληρώθηκε μέχρι τις 16.5.1926 έχει έννομες συνέπειες για τα κτήματα του Δημοσίου και μπορεί να οδηγήσει σε κτήση κυριότητας.

….”

Link to comment
Share on other sites

Για το 1952 γρψε άκυρο . Είπα απ΄ την αρχή ΄΄αν θυμάμαί καλά ΄΄

Ως προς τα υπόλοιπα, δεν διαφωνούμε προφανώς.

Η απόφαση που παραθέτεις είναι γνωστή, ωστόσο χρήσιμη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.