Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή προστατευτικού χωρίσματος


Recommended Posts

Σε θέση εργασίας όπου δοκιμάζονται υδραυλικά εξαρτήματα (έμβολα, βαλβίδες κλπ) μου έχει ζητηθεί η μελέτη και κατασκευή προστατευτικού χωρίσματος.

 

Πιο συγκεκριμένα:

Στον χώρο βρίσκεται μια αντλία και μια κονσόλα ελέγχου. Από τη διάταξη αυτή στέλνεται λάδι με πίεση από 80 έως 150 bar σε πάγκο εργασίας όπου βρίσκονται τα υπό εξέταση υδραυλικά εξαρτήματα. Ανάμεσα στον πάγκο και στην κονσόλα πρέπει να τοποθετηθεί το χώρισμα. Κατά την εκτέλεση των εργασιών υπάρχουν 2 εργαζόμενοι, ένας στον πάγκο και ένας στην κονσόλα. Θα πρέπει όμως να διατηρείται η οπτική επαφή καθώς ο εργαζόμενος στον πάγκο θα πρέπει να βλέπει τα μανόμετρα που βρίσκονται στην κονσόλα.

 

Η σκέψη που έχω είναι η εξής:

Δικτυωτό πλέγμα, ώστε να εξασφαλίζεται η ορατότητα και η ασφάλεια έναντι θραυσμάτων σε περίπτωση αστοχίας υλικού, με πλεξιγκλας στην μία άκρη ώστε να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια έναντι εκτοξευόμενων ελαίων.

 

Επειδή είναι η πρώτη περίπτωση που μου τυχαίνει έχω την εξής απορία:

Η σκέψη μου είναι σωστή?

Link to comment
Share on other sites

Εξήγησέ μας λίγο καλύτερα τη διάταξη. Προφανώς στον πάγκο δοκιμάζεις τα υλικά. Τότε λογικά ο εργαζόμενος στον πάγκο, όταν γίνεται η δοκιμή θα πρέπει να απομακρίνεται και να πηγαίνει στον προστατευμένο χώρο. Το πλέγμα μου ακούγεται ΟΚ. Για το πλεξιγκλάς δεν ξέρω. Αυτό χαράζει και θολώνει πολύ εύκολα. Έτσι θα χρειαστεί να το αλλάζετε τακτικά. Τζάμι τύπου triplex (αυτό με την μεμβράνη που όταν σπάσει τα κομμάτια του συγκρατούνται) ή τζάμι με μεταλλικό πλέγμα πως το βλέπεις?

Link to comment
Share on other sites

Ποιό είναι το χειρότερο σενάριο αστοχίας;

- Να ανοίξει καμιά τσιμούχα και να πεταχτούν λάδια;

- Να σπάσει κάποιος μοχλός -διωστήρας και να πεταχτούν μεταλλικά αντικείμενα; Τί μάζας και με τί ενέργεια;

- Υπάρχουν ελατήρια ή αντίστοιχα εξαρτήματα που μπορεί να αστοχήσουν ή να φύγουν από την θέση τους (αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες);

- Δοκιμάζονται και πνευματικές συσκευές;

 

 

Λογικά, αφού μας λές ότι ο ένας εργαζόμενος θα παραμένει στον πάγκο, δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα, μάλλον ο χειριστής φοβάται να μην πιτσιλιστεί από λάδια... Οπότε ένα σκέτο τζάμι είναι αρκετό...

Link to comment
Share on other sites

Ας γίνω λίγο πιο σαφής. Η αντλία που τροφοδοτεί τα προς δοκιμή εξαρτήματα είναι καλυμένη από την κονσόλα ελέγχου. Ο εργαζόμενος που δοκιμάζει τα εξαρτήματα δεν απομακρύνεται από τον πάγκο μιας και η ενεργοποίησή τους πρέπει να γίνεται τοπικά γιατί χρησιμοποιείται δυναμόκλειδο σε αρκετά εξαρτήματα.

 

Το χειρότερο σενάριο είναι να αστοχήσει κάποια σωλήνα μετά από την αντλία ή η ίδια η αντλία. Τα εξαρτήματα που δοκιμάζονται είναι έμβολα και πολύοδες βαλβίδες.

 

Η απόφαση για κατασκευή χωρίσματος δεν είναι δικιά μου (προσωπικά την βρίσκω λίγο άκυρη μιας και πάλι κάποιος θα είναι εκτεθειμένος). Σε εμένα έπεσε ο κλήρος για την κατασκευή του χωρίσματος (το που θα μπει το πως θα είναι κτλ.)

 

Ομολογώ ότι το τζάμι triplex δεν το ήξερα. Θα πρέπει να το ψάξω λίγο καλύτερα για να δω τα χαρακτηριστικά του.

 

Αlexis το χειρότερο σενάριο είναι να ανοίξει καμία τσιμούχα. Ελατήρια και διωστήρες δεν υπάρχουν όπως και δεν υπάρχουν πνευματικές συσκευές προς δοκιμή.

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάμε για λαδάκι με 150bar, ένα τρίπλεξ 5+5mm είναι μια χαρά.

Αλλά, να σημειώσω, οι σωλήνες δεν αστοχούν ακόμη και στα χωματουργικά που δουλεύουν με καυτά λάδια στα 250~300bar και δέχονται μηχανικές καταπονήσεις. Το σενάριο είναι πολύ απίθανο...

 

Οι έλεγχοι σε τί συνίστανται; Είναι έλεγχοι στεγανότητας; Αν γίνονται με μικρή παροχή, και να υπάρξει αστοχία, δεν πρόκειται να πεταχτούν τα λάδια. Υπάρχει μπουκάλα αζώτου στο κύκλωμα;

Link to comment
Share on other sites

Είναι έλεγχοι στεγανότητας αλλά και έλεγχοι για να φανει αν ένα εξάρτημα κολλάει, δηλαδή γίνονται αρκετές επαναλήψεις σε κάθε εξάρτημα για να φανεί ότι λειτουργεί σωστά πριν πάει να τοποθετηθεί στο κυρίως μηχάνημα. Οι δοκιμές γίνονται με μικρές παροχές.

Μπουκάλα αζώτου υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Ε...έλεγχοι για να φανει αν ένα εξάρτημα κολλάει...

 

φαντάζομαι για τις βαλβίδες θα λες... δεν μπορώ να φανταστώ ένα έμβολο να κολλάει στα 150bar... :P

 

Εφόσον υπάρχει μπουκάλα αζώτου πρέπει να θεωρείς υψηλή παροχή... Βάλ' τους εκεί μια τζαμαρία να ησυχάσουν... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.