Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση της γείωσης στο ρελέ διαφυγής;


Leftheris

Recommended Posts

σε γενικό πίνακα διαπιστώνω ότι στην είσοδο του ρελέ ηλεκτροπληξίας και συγκεκριμένα στην είσοδο του ουδετέρου, υπάρχει σύνδεση που συνδέει ουδέτερο με γείωση(δηλαδή υπάρχει καλώδιο που καταλήγει στη μπάρα των γειώσεων)

στην περιοχή αυτή εφαρμόζεται σύστημα γείωσης με ουδετέρωση(σύνδεση ουδετέρου - γείωσης στον μετρητή του καταναλωτή από τη ΔΕΗ)

 

η παραπάνω σύνδεση είναι αποδεκτή;

Link to comment
Share on other sites

Πίνακας σε κατοικία είναι ?

Όπως γνωρίζεις ο διαχωρισμός αγωγών PE και Ν γίνεται μέσα στον μετρητή ΔΕΗ (τώρα σου έρχεται ενιαίος ως ΡΕΝ). Πως γίνεται αυτό εκεί ?

 

Αν κοπεί ο αγωγός ΡΕΝ ανάλογα με την αντίσταση γείωσης που εμφανίζειι η εγκατάσταση από το ρελέ και προς τα μέσα ανάλογα θα είναι και τα -ίσως μοιραία- αποτελέσματα.

 

Το ρεύμα φορτίου επειδή δεν μπορεί να επιστρέψει από τον κομμένο αγωγό ΡΕΝ θα κλείσει κύκλωμα από όπου βρίσκει -δλδ θα περάσει από το ρελέ και θα συνεχίσει προς την γείωση του πίνακα- με συνέπεια την εμφάνιση επικίνδυνης τάσης στα μεταλλικά μέρη κι αυτό επειδή είναι απίθανο να έχεις εκεί χαμηλή αντίσταση -μιας και αν είχες αυτή είναι συνδεμένη στον μετρητή ΔΕΗ-.

 

Συνεπώς τροποποίηση άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις το "Eγχειρήδιο Εφαρμογής του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384" δες το σχήμα 41-7 στη σελίδα 52, μήπως είσαι σε αυτή την περίπτωση.

 

Πάντως μην μπερδέυεσαι από το γεγονός ότι η γέφυρα γίνεται πάνω στον ΔΔΕ ("ρελέ" διαρροής). Δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία του και δεν την επηρεάζει. Απλά εκεί υπήρχε διαθέσιμος χώρος, δηλαδή έτοιμη κλέμα, για να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχει πραγματι προβλημα η κοινη συνδεση σε κλεμα εισοδου,ενα και το αυτο εναι.Μαλλον δεν φερνει απο μετρητη ανεξαρτητο αγωγο γειωσης.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή υποστηρίζετε ότι :

 

1. Είναι ασφαλής η εν λόγω εγκατάσταση και

2. Ο διαχωρισμός του αγωγού ΡΕΝ σε ΡΕ και Ν μπορεί να γίνεται μετά τον μετρητή ΔΕΗ, σωστά ?

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνα με τον HD384, μπορει να υπαρχει το συστημα ΤΝ-common σε παραπανω απο εναν πινακες (αυτο κυριως στην βιομηχανια) αλλα σιγουρα απο την στιγμη που θα χωριστουν ουδετερος κ γειωση (δλδ συστημα TN-separated) δεν πρεπει αυτα τα δυο καλωδια να ξαναενωθουν.

 

Στην περιπτωση σου, αφου εφαρμοζεται TNS συστημα απο τον μετρητη και μετα και αρα ερχονται 5 αγωγοι (για τριφασικο) 3 αγωγοι (για μονοφασικο) απο τον μετρητη στον πινακα σου, δεν πρεπει το συστημα να αλλαξει σε TN-C . Αρα συμφωνα με το HD384 δεν ειναι σωστη η εγκατασταση. Τωρα, αν αυτο ειναι ασφαλες δεν το ξερω (δηλαδη τι πειραζει αν ξαναενωθει ουδετερος με γειωση, αφου εχει ηδη χωριστει στον μετρητη)

Link to comment
Share on other sites

Βασίλη, δες την παραπομπή που αναφέρω. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται μια γείωση κοντά στον μετρητή, πχ ένα τρίγωνο ή ότι άλλο απαιτεί η ΔΕΗ, και γειώνεται σε αυτό ο ουδέτερος. Από τον μετρητή μέχρι τον πίνακα έρχονται 4 αγωγοί. Μέσα στον πίνακα θα ενωθεί ο ουδέτερος με τη θεμελιακή. Από αυτό το σημείο ξεκινάμε να έχουμε καθαρό αγωγό PE (δηλαδή 5 αγωγούς).

 

Δεν βλέπω κάτι επικίνδυνο σε αυτή την εγκατάσταση. Απλά μεταφέρεται ο ουδέτερος κόμβος πιο κοντά στον γενικό πίνακα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω πρόχειρη τη παραπομπή θα τη δω όμως άλλη στιγμή, ωστόσο η εγκατάσταση που περιγράφεις είναι ασφαλής αλλά διαφορετικής τοπολογίας πιστεύω από αυτή που εξετάζουμε.

 

Εδώ, θεώρησα ότι το τρίγωνο ή η θεμελιακή ενώνεται κατά τα συνήθη στο μετρητή ΔΕΗ [όπου πάμε από δίκτυο ΤΝ-C σε δίκτυο ΤΝ-S] και όχι μέσα στον πίνακα της οικίας.

 

Αν προσέξεις την ανάλυση που έκανα θα δεις ότι υπάρχει διαφορά της μιας περίπτωσης με την άλλη και δεν πρέπει να εφαρμόζεται ποτέ η περίπτωση που αναφέρει ο Leftheris.

 

Δεν τίθεται θέμα για το ρελε διαφυγής , θα λειτουργήσει, εκτός όμως της περίπτωσης διακοπής/ αποσύνδεσης του ΡΕΝ, όπου αυτοστιγμή τα μεταλλικά μέρη θα βρεθούν υπό τάση επειδή το τρίγωνο/ θεμελιακή συνδέεται πριν τον πίνακα.

 

Είναι η ίδια περίπτωση ακριβώς -και χειρότερη- όταν κόβεται ο ουδέτερος από ΔΕΗ σε δίκτυο με ουδετέρωση [ΤΝ] .

Link to comment
Share on other sites

Αυτές οι περιπτώσεις φαίνονται καλύτερα αν κάνεις το κύκλωμα.

 

Ο διακόπτης παριστάνει το σενάριο της κάθε περίπτωσης.

post-13045-131887262941_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.